brand

10 sfaturi pentru a-ți pregăti mașina pentru un drum lung

cautimasina

Mașina personală este un bun ne ajută să ne deplasăm din punctul A în punctul B într-un mod eficient și confortabil.

Pentru majoritatea șoferilor, însă, aceasta are și o componentă emoțională, oferind o experiență de relaxare și plăcere în timpul condusului. Iar acest lucru se întâmpla, mai ales, atunci când alegem să plecăm cu mașina pe distanțe mai lungi, pe drumuri cunoscute sau mai puțin cunoscute, către destinații stabilite în prealabil sau pentru road trip-uri spontane.

Oricare ar fi situația, mașina personală îți oferă posibilitatea să pleci când vrei, unde vrei și mai ales să o faci în ritmul tău, fără să depinzi de alți oameni sau alte mijloace de transport. Iar în contextul pandemic pe care îl trăim cu toții, să pleci cu propria mașina într-o excursie de final de weekend sau o vacanță mai lungă, dar care necesită să parcurgi ceva mai mulți kilometri, este o alegere mai inspirată și mult mai sigură.

O experiență de acest tip vine însă vine la pachet și cu o mare responsabilitate: trebuie să te asiguri că autoturismul este perfect funcțional din punct de vedere tehnic și că nu vor apărea neplăceri.

Ultimul lucru pe care ți-l dorești atunci când pleci într-o vacanță este să rămâi cu mașina în mijlocul pustietății, fără să ai acces la un mecanic și fără să poți să comunici eficient cu localnicii din cauza unor bariere de limbă, nu-i așa?

De aceea, înainte să îți faci bagajele și să pleci entuziasmat la drum, cautimasina.ro îți oferă câteva sfaturi prețioase pentru siguranța ta:

  1. Verifică mașina la un service autorizat cu aproximativ 2 săptămâni înainte de data plecării. Specialiștii pot evalua starea generală a mașinii cel mai bine, te pot atenționa în caz că sunt probleme de rezolvat și evident că vei avea și timpul necesar pentru a le rezolva.
  2. Asigurăte-te că sistemele de direcție și frânare funcționează perfect, astfel încât să știi că vei conduce în siguranță. De asemenea, asigură-te că nu există scurgeri de lichide.
  3. Este foarte important să verifici și sistemele de transmisie și distribuție. Altfel, riști să ai probleme foarte mari și neplăcute, dacă una dintre ele se rupe în timpul mersului. Cureaua de distribuție ruptă pune în pericol motorul, în timp ce cureaua de transmisie te va lăsa în mers fără servodirecție, ceea ce este extrem de periculos, mai ales la viteze mai mari. În plus, bateria nu se va mai alimenta și mașina se poate opri.
  4. Analizează starea anvelopelor, presiunea și gradul de uzură al acestora și asigură-te că au aderența necesară și toate proprietățile tehnice la standarde bune. Nu uita să ai în portbagaj o roată de rezervă pentru o posibilă pană și neapărat adaugă și un compresor. Îți va fi de mare ajutor până vei găsi o vulcanizare.
  5. Verifică nivelul uleiului și completează-l dacă este necesar. De asemenea, asigură-te că ai suficient lichid de parbriz pentru a avea o vizibilitate bună în timpul condusului.
  6. Verifică starea luminilor: pozitiile, faza scurtă, faza lungă, stopurile, stopurile de frână, semnalizările și avariile trebuie să funcționeze ca să fii în siguranță și să nu plătești amenzi pentru un bec ars. Ar fi bine să ai în mașină becuri de rezervă pentru a le putea înlocui imediat în cazul unei avarii.
  7. Asigură-te că bateria merge și încarcă alternatorul, mai ales dacă aceasta are ceva vechime.
  8. Nu uita ca trusa de prim ajutor și stingătorul să fie la locul lor. Nu numai că te pot scuti de amenzi, dar ești și prevăzător pentru orice ar putea apărea.
  9. Nu uita să ai la tine permisul de conducere și talonul mașinii. Deși nu mai este obligatoriu să o ai fizic, nu ar fi totuși rău să pui în torpedou și polița de asigurare. De asemenea, în funcție de destinația ta, verifică dacă trebuie să plătești anumite taxe de drum.
  10. Pregătește-ți un playlist cu muzica preferată, așază geamantanul în portbagaj, pune-ți centura de siguranță și ochelarii de soare și bucură-te de peisajele pe care le vei întâlni pe drum.

Cautimasina.ro îți urează călătorie plăcută și sigură! ☺

Citește cele mai noi articole de pe blog-ul nostru

Cum să ai o mașină perfectă cât mai mult timp? Întreține-o!
Top 3 mașini ușor de întreținut din punct de vedere cheltuieli
Polițistul te-a oprit în trafic? Iată ce drepturi și obligații ai!
Piața auto din România. În ce fel de mașini investesc românii la ora actuală?
Când vine vorba de mașini: noi sau vechi, asta este întrebarea!