brand

Piața auto din România. În ce fel de mașini investesc românii la ora actuală?

cautimasina

Anul trecut a fost unul dificil pentru multe industrii, iar anul acesta pare să nu difere cu mult. În luna august a anului 2020, când în general se vindeau și se înmatriculau cele mai multe mașini, numărul celor noi comercializate a scăzut cu 2.6% față de aceeași perioadă a anului 2019, ajungând la doar 12.900 de unități. Iar dacă ne gândim la perioada ianuarie-august 2019 versus ianuarie-august 2020, situația este și mai îngrijorătoare. Astfel, în primele opt luni ale anului trecut au fost vândute doar 73.723 de mașini noi, cu 37.5% mai puține mașini decât în aceleași luni ale anului 2019.

Pe de altă parte, în ceea ce privește preferința românilor pentru anumite mărci, anul 2020 nu ne-a pregătit niciun fel de surprize. Ca și până acum, românii au continuat să investească preponderent în automobile Dacia din care au cumpărat 22.706 unități în primele opt luni ale anului trecut, Volkswagen cu 5800 de unități, Skoda cu 5742 de unități, Renault cu 5613 unități și Hyundai cu 4609 unități.

Piața mașinilor second hand nu a suferit din cauza pandemiei la fel de mult ca cea a mașinilor noi

Anul trecut au scăzut vânzările și pentru mașinile second hand, dar nu la fel de drastic ca vânzările celor noi. Astfel, în luna august a anului 2020 au fost înmatriculate 29.759 de automobile rulate, cu doar 16.2% mai puțin față de aceeași perioadă a anului 2019. De asemenea, în total, în primele opt luni ale anului 2020, au fost înmatriculate 293.507 automobile vechi rulate, cu 17.7% mai puțin decât în intervalul ianuarie-august al anului 2019.

Dacia se pare că nu mai reprezintă același interes atunci când este vorba de mașini rulate. De asemenea, cu toate că Volkswagen rămâne în topul preferințelor românilor când vine vorba de mașini străine, celelalte mărci din afară, enumerate mai sus, nu se regăsesc pe lista celor care vor mașini second hand. Astfel, în primele opt luni ale anului trecut, românii au cumpărat 59.736 de unități de mașini Volkswagen rulate, 24.616 unități BMW, 24.269 unități Audi, 18.296 unități Ford și 17.851 unități Opel.

De ce preferă românii mașinile second hand în detrimentul celor noi?

La întrebarea de mai sus probabil că majoritatea s-ar grăbi să răspundă că bugetul de investiție este principalul motiv pentru care românii nu cumpără mașini noi atât de mult ca mașini vechi. Și într-adevăr, salariile sub media europeană și prețurile destul de ridicate în comparație cu veniturile sunt două aspecte de luat în seamă la această problemă. Dar în afară de ele, românii se mai gândesc intens și la infrastructura țării lor atunci când investesc într-un automobil.

Se spune că valoarea de piață a unei mașini noi se depreciază cu cel puțin 30% în primul an de utilizare și asta în condițiile în care este condusă responsabil, pe drumuri construite și întreținute după cele mai înalte standarde europene. De aceea, luând în calcul infrastructura deficitară a României, putem trage concluzia că gradul de uzură din primul an va fi mult mai accentuat dacă aceeași mașină, proaspăt ieșită din fabrică, va fi condusă pe drumurile de aici. Și atunci, cei care doresc să profite la maxim de pe urma fiecărui bănuț investit, se gândesc pe drept ce rost are investiția într-o mașină nouă dacă în realitate nu o poți considera cu adevărat nouă decât în primele câteva luni de la cumpărare?

De asemenea, odată cu dezvoltarea internetului și apariția platformelor precum CautiMasina, acum este mult mai simplu să găsești un automobil vechi, dar bun decât era înainte. Pe lângă faptul că aici poți descoperi toate anunțurile valabile la ora actuală, poți profita și de oferte avantajoase care să-ți aducă, fără a cheltui o avere, exact mașina pe care ți-o dorești.

Nu în ultimul rând, putem pune preferința românilor pentru mașinile vechi și pe seama pasiunii lor pentru automobile. Pentru că mulți șoferi din România știu despre mașini mai mult decât cum să le conducă, ei investesc cu toată încrederea în mașini second hand deoarece știu cum să facă diferența între un automobil care merită și unul care nu.

Cele mai noi articole

Când vine vorba de mașini: noi sau vechi, asta este întrebarea!
Cele mai cautate 5 mașini in acest an
6 Motive pentru care să folosești un agregator de anunțuri atunci când cauți o mașină second hand
Top 5 cele mai bune hatchback-uri second hand sub 10.000 euro