brand

Polițistul te-a oprit în trafic? Iată ce drepturi și obligații ai!

cautimasina

Indiferent că vei comite nereguli în trafic sau că vei fi un șofer disciplinat, mai devreme sau mai târziu vei experimenta și situația unei opriri în trafic de către un agent de poliție. Fie că ai făcut o greșeală și polițistul a sesizat-o, fie că ești oprit în cadrul unei operațiuni de rutină, cautimasina.ro îți spune ce trebuie să știi pentru a avea o interacțiune cât mai scurtă cu acesta.

Bineînțeles, prima și cea mai importantă regulă, este aceea că cele două părți trebuie să se trateze cu respect. Indiferent de ce greșeală ai făcut, este necesar să menții un ton respectuos în fața polițistului, întrucât acesta reprezintă o instituție cu autoritate care are dreptul să te verifice. În plus, își face doar meseria și fii sigur că de cele mai multe ori vei fi oprit pentru o situație concretă.

Când te poate opri un polițist?

Conform Ordonanței de Urgență nr. 195/2002 cu privire la circulația pe drumurile publice, polițiștii rutieri au dreptul să te oprească atunci când te deplasezi cu mașina pe drumurile publice în următoarele situații:

  • când sunt constatate încălcări ale normelor rutiere
  • când există indicii în legătură cu săvârșirea unei contravenții sau a unei fapte penale
  • când se dorește verificarea șoferilor în legătură cu deținerea documentelor prevăzute de lege

Așadar, indiferent că ai comis o abatere de la lege sau doar te-ai nimerit în timpul unui filtru efectuat de polițiștii rutieri, la semnul agentului ai obligația de a opri imediat.

Polițistul te va putea opri prin ridicarea brațului stâng în plan orizontal sau prin balansarea cu brațul, pe verticală, a dispozitivului cu lumină roșie sau a bastonului reflectorizant. Imediat ce observi asta, vei opri mașina cât mai aproape de acostament, bordură sau loc de parcare pentru a nu incomoda ceilați participanți la trafic.

Ce documente îți pot fi solicitate și ce verificări poate să facă polițistul?

Imediat ce ai oprit mașina, polițistul are obligația de a se prezenta și îți va solicita buletinul, permisul de conducere și talonul mașinii în original iar tu ai obligația de a le prezenta. Asigurarea RCA în original nu mai este nevoie să o arați, întrucât polițistul poate verifica în sistem dacă o ai sau nu, dar nu este rău să o ai și fizic. În cazul în care ai săvârșit vreo abatere de la lege, ai trecut pe roșu, nu ai acordat prioritate sau ai încălcat limita de viteză, polițistul îți va expune situația și după caz, îți va da un avertisment, amendă, puncte sau chiar îți poate reține permisul. De asemenea, acesta are permisiunea de a verifica dacă ai trusa medicală, stingător de incendiu, triunghiuri și vestă reflectorizante, dacă funcționează toate becurile sau dacă numerele de înmatriculare sunt curate și vizibile. În cazul în care nu dispui de aceste lucruri, te poți alege cu amenzi și în cele mai fericite cazuri cu avertismente.

Ce drepturi ai?

Deși ai obligația de a opri la semnalul polițistului și de a prezenta documentele solicitate de acesta, ai și drepturi pe care acesta trebuie să ți le respecte.

  • dreptul de a solicita legitimația polițistului
  • dreptul de a ți se comunica neregulile comise, înainte de a fi trecute în procesul-verbal
  • dreptul de a solicita modelul și seria aparatului radar
  • dreptul de a nu semna procesul-verbal
  • mai departe, ai dreptul chiar de a contesta legal contravenția primită

Citește cele mai noi articole de pe blog-ul nostru

Piața auto din România. În ce fel de mașini investesc românii la ora actuală?
Când vine vorba de mașini: noi sau vechi, asta este întrebarea!
Cele mai cautate 5 mașini in acest an
6 Motive pentru care să folosești un agregator de anunțuri atunci când cauți o mașină second hand
Top 5 cele mai bune hatchback-uri second hand sub 10.000 euro