brand

Cum să ai o mașină perfectă cât mai mult timp? Întreține-o!

cautimasina

Între șofer și mașină se creează întotdeauna o relație specială și ca oricare altă legătură, pentru a fi sigur că rezistă pe termen lung trebuie să acorzi timp pentru a o întreține și să aloci și un buget pentru mentenanță.

Cum nu este o investiție deloc de neglijat, dacă vrei să te bucuri cât mai mult timp de o mașină perfect funcțională și care să nu îți dea prea multe bătăi de cap tehnice dar și financiare, este necesar să o întreții corect. Inspecțiile tehnice periodice efectuate corect, schimbarea la timp a consumabilelor și reparațiile imediate în cazul în care ceva nu funcționează corect, per termen lung, nu numai că te vor scuti de cheltuieli mari, ci îți vor oferi și siguranță și confort.

Echipa cautimasina.ro îți spune cum să îți întreții corect mașina pentru ca această să te poarte în siguranță pe orice drum dorești cât mai mult timp:

  1. Fă inspecția tehnică periodică (necesară dar și obligatorie prin lege o dată la doi ani în cele mai multe dintre cazurile autoturismelor) doar la service-uri autorizate și cu simț de răspundere, deoarece în primul rând este în joc siguranța ta, a celor dragi și a celorlalți participanți la trafic.
  2. Respectă intervalele de timp și datele de service stabilite de producătorul mașinii. Dacă la o mașină nouă este mai ușor să ții evidența acestora prin consultarea și respectarea indicațiilor din cartea service, la o mașină second hand o revizie generală ar trebui făcută la fiecare 10.000 km. Tot atunci vei schimba și consumabilele mașinii: uleiul și filtrele aferente.
  3. Verifică la fiecare 60.000 km starea anvelopelor, gradul lor de uzură și asigură-te că încă au proprietățile tehnice la standare înalte de siguranță. Daca sunt prea tocite, atunci trebuie neapărat înlocuite, pentru a nu te pune în pericol. Anvelopele tocite nu mai au aceeasi aderență și astfel distanța de frânare crește considerabil. De asemenea, înlocuiește-le în funcție de sezon, vară-iarnă, întrucât au proprietăți total diferite, specifice fiecărei perioade. De asemenea, este recomandat ca o dată pe lună să măsori presiunea pneurilor și să te asiguri că întotdeauna exista roata de rezervă în portbagaj.
  4. Verifică periodic nivelul uleiului, mai ales dacă mașina ta este puțin mai veche și completează-l dacă este necesar. Operațiunea este foarte simplă: asigură-te că motorul este rece, ia joja, introdu-o în baia de ulei și ghidează-te după semnele “Min” și “Max” trecute pe aceasta. Nivelul uleiului în motor trebuie să fie cât mai aproape de marcajul Max, în caz contrar acesta trebuind completat. Dacă uleiul are culoarea neagră este necesar să fie schimbat.
  5. Fii atent în permanență la zgomote neobișnuite pe care le poate avea mașina, la fum sau la mirosuri neobișnuite. Sunt semne că ar trebui să mergi la un service specializat pentru o verificare mai amănunțită.
  6. Când se strică ceva, repară imediat situația. Pe termen lung va fi mai costisitor dacă nu înlocuiești atunci când trebuie o piesă care nu mai funcționează cum trebuie.
  7. Verifică periodic blocul de lumini, asigură-te că nu ai becuri arse, că semnalizările și stopurile pe frână funcționează.
  8. În cazul unor defecțiuni tehnice, investiți doar în piesele auto recomandate de constructorul mașinii. Deși pot fi mai scumpe, pe termen lung acest costuri se amortizează, spre deosebire de ”chilipiruri” care pot provoca mai multe daune.
  9. Spală mașina periodic, nu numai pentru a arăta bine ci să și protejezi caroseria de rugină. Curăță eventualele urme lăsate de păsări cât mai curând posibil deoarece acestea afectează vopseaua și redă-i luciul cu o ceruire completă măcar o dată pe an.
  10. Condu prudent pentru a evita orice mici avarii din trafic și evită zonele de parcare aglomerate pentru a nu te trezi cu mici zgârieturi.

Citește cele mai noi articole de pe blog-ul nostru

Top 3 mașini ușor de întreținut din punct de vedere cheltuieli
Polițistul te-a oprit în trafic? Iată ce drepturi și obligații ai!
Piața auto din România. În ce fel de mașini investesc românii la ora actuală?
Când vine vorba de mașini: noi sau vechi, asta este întrebarea!
Cele mai cautate 5 mașini in acest an