brand

Maserati va renunța la motorul V8 cu Ghibli 334 Ultima și Levante V8 Ultima

Maserati va renunța la motorul V8 cu Ghibli 334 Ultima și Levante V8 Ultima

Maserati produce mașini cu motor V8 încă din 1959, când a debutat modelul 5000GT, dar acest lucru este pe cale să se încheie. Contractul pe termen lung cu furnizorul de motoare Ferrari va expira anul acesta, astfel că motorul biturbo de 3,8 litri se apropie de finalul vieții sale. La cea de-a cincea ediție a Motor Valley Fest din această săptămână de la Modena, compania cu logo-ul tridentului va sărbători motorul de 572 CP înainte de a dezvălui ultimele mașini care vor primi motorul cu opt cilindri în luna iulie.

Prezentate în premieră la Festivalul Vitezei de la Goodwood din 2023, Ghibli 334 Ultima și Levante V8 Ultima vor fi ultimele modele care vor primi motorul de mare cilindree. Bazat pe versiunile Trofeo de vârf de gamă, duo-ul dinamic va servi drept epilog pentru cele peste 100.000 de mașini care au fost asamblate cu un motor V8 în ultimii 64 de ani.

Maserati spune că Levante, Ghibli și Quattroporte în specificația Trofeo vor ieși din producție începând cu sfârșitul anului 2023, dar vor rămâne la vânzare până în 2024. Marca italiană are deja un înlocuitor indirect în Nettuno, un motor V6 twin-turbo dezvoltat în întregime în cadrul companiei și construit acasă, la Modena. Motorul de 3,0 litri se regăsește în supercarul cu motor central MC20 / MC20 Cielo, precum și în noile Grecale și GranTurismo.

Cea mai puternică mașină ICE este MC20 GT2, care funcționează doar pe circuit, cu o putere care depășește cei 621 de cai putere și un cuplu de 730 de Newton-metri (538 de lire-picior) regăsiți în modelul de serie. Maserati a declarat că va păstra motorul Nettuno doar pentru ea, în timp ce Ferrari a declarat că motorul său V6 utilizat la 296 GTB/GTS nu are nicio legătură cu acesta.

Dar viitorul este inevitabil electric, deoarece Maserati spune că toate modelele vor fi oferite ca EV până în 2025, iar întreaga gamă va funcționa exclusiv pe bază de baterie până la sfârșitul deceniului.