brand

Cum verifici starea anvelopelor?

cautimasina

Deși de multe ori neglijate, anvelopele și mai ales, starea lor, au un impact direct asupra siguranței cu care rulează mașina. Niște anvelope mult prea uzate nu mai au aceleași caracteristici de calitate și nu mai au aderența necesară, chiar și dacă mașina circulă pe un drum perfect uscat care nu pune probleme.

Schimbate în funcție de sezon, vară/iarnă, cele 4 cauciucuri pot fi folosite câțiva ani buni. Trebuie verificate însă, astfel încât starea lor să fie bună de fiecare dată când faci trecerea de la un sezon la altul, dar și atunci când cumperi o mașină second hand.

În mod normal un set de anvelope ar trebui să țină cam zece ani, dar acest lucru este valabil mai mult în teorie. În practică, în funcție de starea drumurilor și de stilul de condus, acest interval de timp poate scădea chiar și la 5-6 ani. Dacă drumurile cu care ai de-a face sunt pline de gropi, limitatoare de viteză, au zone denivelate sau porțiuni cu un aspect rugos pronunțat, pneurile vor fi supuse unei uzuri mult mai mari.

Echipa cautimasina.ro îți recomandă să verifici starea anvelopelor și să le schimbi ori de câte ori acestea și-au pierdut din calități, întrucât este pusă în pericol siguranța ta și a celor dragi.

Am scris și despre cum să îți pregătești mașina pentru un drum lung, AICI.

Cum verifici anvelopele atunci când achiziționezi o mașină second hand?

Achiziționarea unei mașini second hand ce are un set de anvelope într-o stare bună te poate scuti de o sumă destul de consistentă, de aproximativ 1.000 lei pentru cea mai ieftină categorie de cauciucuri. Dincolo de partea financiară însă, este nevoie să fii foarte precaut și să nu conduci o mașină a cărei cauciucuri sunt foarte uzate pentru că vei face multe drumuri la vulcanizare, dar nici nu vei avea siguranță. Mai mult, e posibil chiar ca un cauciuc să explodeze în mers și la viteză destul de mare, acesta poate provoca accidente rutiere cu adevărat grave.

Dacă vrei să verifici starea în care se află anvelopele unei mașini second hand pe care vrei să o achiziționezi, iată la ce trebuie să te uiți:

  • Gradul de uzură a benzii de rulare
  • Porțiuni lipsă din cauciucuri
  • Deformările prezente la nivelul anvelopelor
  • Sesizarea unor vibrații nefirești în volan și anumite zgomote prezente atunci când conduci
  • Direcția imprecisă a volanului chiar și atunci când drumul este în linie dreaptă

Cum alegi anvelopele pentru mașini noi?

Dimensiunea anvelopelor de care ai nevoie este trecută în cartea de identitate a mașinii și ar trebui să respecți specificațiile date de producător pentru a fi mereu în siguranță pe carosabil.

O să obervi pe anvelope diferite tipuri de marcaje.

Iată ce reprezintă acestea:

  1. Dimensiunea anvelopei

    De ex: 195/65/R15 91 T

    195 – lățime (mm), 65 – înălțime), R – radial (tipul de anvelopă), 15 – diametrul interior al anvelopei (inchi), 91 - indicele de încărcare

  2. Indicele de încărcare (91): arată sarcina maximă pe care anvelopa o poate suporta la presiunea ideală precizată de constructor. În cazul indicelui 91, sarcina maximă de încărcare este de 615 kg/anvelopă. De aici rezultă faptul că putem încărca cele 4 anvelope ale autoturismului cu maxim 2450 kg.
  3. Indicele de viteză (T): Viteza maximă a autovehiculului la care anvelopa este certificată pentru a suporta, în deplină siguranță, o sarcina menționată în indicele de încărcare. În cazul marcajului T, acesta este de 190 km/h.
  4. Presiunea maximă permisă pentru anvelopă
  5. Indicatorii de uzură care avertizează când mai sunt doar 1.6 mm adâncime (minima legală în majoritatea țărilor europene)
  6. DOT - Codul DOT este grupul de cifre care reprezintă data de fabricație sub forma săptămână-an. Ex: DOT 0117 se referă la săptămână a 2-a din anul 2017.

Când este necesară înlocuirea anvelopelor?

Este important să faci schimbul de anvelope pentru fiecare sezon iarnă - vară pentru ca mașina ta să fie perfect adaptată condițiilor de drum și să ruleze în siguranță.

De asemenea, este necesar să îți cumperi un nou set de anvelope atunci când:

  • simți tot mai multe vibrații atunci când conduci
  • zgomotul de rulare este destul de pronunțat
  • când vezi că mașina întârzie intervalul de frânare optim
  • când simți că mașina nu mai rulează corespunzător, chiar dacă merge pe un drum drept

Citește cele mai noi articole de pe blog-ul nostru

Impozitul auto în 2021: cât trebuie să plătești și unde
Cele mai bune mașini sub 5.000 euro
Află istoricul mașinii înainte să o cumperi! Verifică VIN-ul!
10 sfaturi pentru a-ți pregăti mașina pentru un drum lung
Cum să ai o mașină perfectă cât mai mult timp? Întreține-o!
Top 3 mașini ușor de întreținut din punct de vedere cheltuieli
Polițistul te-a oprit în trafic? Iată ce drepturi și obligații ai!