Impozitul auto în 2021: cât trebuie să plătești și unde
Toți proprietarii unui mijloc de transport înmatriculat în România, cu câteva mici excepții, au obligația de a plăti anual către stat o taxă care se numește impozit auto.
Așadar, fie că te pregătești pentru achiziționarea unei mașini noi, fie că alegi o variantă din multitudinea de anunțuri cu mașini second hand, este important să știi cum se calculează impozitul auto, care este valoarea acestuia în funcție modelul de mașină pe care vrei să îl achiziționezi și unde poți să îl plătești.
Echipa cautimasina.ro ți-a pregătit un mic ghid pentru a ști care sunt condițiile de plată a impozitului auto pentru 2021.
Care este baza legală a impozitului auto?
Taxele și impozitele locale sunt reglementate prin Codul Fiscal valabil în 2021.
În titlul IX din Codul Fiscal la articolele 453 - 495 sunt stipulate informațiile despre taxele și impozitele locale, iar la articole 468 - 472 informatiile despre Impozitul pe mijloace de transport. Articolul 470 descrie modalitatea de calcul a impozitului.
Pornind de la prevederile Codulului Fiscal, taxele și impozitele sunt adoptate de către Consiliile Locale hotărâri anuale privind cuantumul impozitelor locale pe mijloacele de transport.
Astfel, fiecare localitate poate avea o valoare diferită de impozitare pentru același model de autovehicul cu motorizări similare.
Cine trebuie să plătească impozit auto?
Orice persoană care are în proprietate un mijloc de transport care trebuie înmatriculat/înregistrat în România datorează un impozit anual pentru mijlocul de transport, cu excepția cazurilor în care în prezentul capitol se prevede altfel.
Cât timp trebuie să plătești impozitul auto?
Impozitul pe mijloacele de transport se plătește pe perioada cât mijlocul de transport este înmatriculat sau înregistrat în România.
Cât trebuie să plătești în funcție de mașina pe care o ai?
Impozitul pe mijlocul de transport se calculează în funcție de capacitatea cilindrică a acestuia, prin înmulțirea fiecărei grupe de 200 cm3 sau fracțiune din aceasta cu suma corespunzătoare din lista lista de mai jos.
Spre exemplu, o mașină cu cilindreea de 999 cmc va avea un impozit de 5 unități. Unitatea pentru această categorie este taxată cu 8 lei în 2021, ceea ce rezultă un impozit total de 40 de lei.
Iată care sunt valorile unității de 200 cmc valabile în 2021, în funcție de cilindreea mașinii:
- Până în 1600 cmc: 8 lei/200 cmc
- 1.601 – 2.000 cmc: 20 lei/200 cmc
- 2.001 – 2.600 cmc: 79 lei/200 cmc
- 2.601 – 3.000 cmc: 59 lei/200 cmc
- peste 3.000 cmc: 320 lei/200 cmc
În cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu minimum 50%, conform Hotărârii Consiliului Local din fiecare județ.
Mașinile electrice sunt în continuare scutite de plata impozitului auto.
ATENȚIE: Fiecare localitate își stabilește independent, prin Hotărâre a Consiliului Local, suma corespunzătoare pentru fiecare 200 cm3, pentru fiecare categorie de mijloace de transport, precum și cotele de reducere pentru autovehicule Hibrid.
Cine este scutit de plata impozitului auto?
Principalele categorii de persoane care sunt exceptate de la plata impozitului auto:
- Veteranii de razboi, vaduvele veteranilor de razboi pentru un singur mijloc de transport.
- Persoanele cu handicap grav, persoanele incadrate in gradul I de invadilitate și reprezentantii acestora pe perioada in care ii au in ingrijire
- Mijloacele de transport ale instituţiilor publice
- Vehiculele istorice
Lista completă o poți găsi în Codul Fiscal art. 469.
Unde poți plăti impozitul auto?
- numerar sau prin card la Direcția Generală de Taxe și Impozite din localitatea în care locuiești
- la sucursalele CEC Bank sau în benzinăriile OMV sau Petrom
- online, prin intermediul portalului ghiseul.ro
- prin ordin bancar
- prin mandat poștal la orice Oficiu Postal din România