brand

Află istoricul mașinii înainte să o cumperi! Verifică VIN-ul!

cautimasina

Achiziționarea unei mașini deja rulate este o alegere excelentă, mai ales dacă suntem constrânși de un buget fix.

Partea bună este că piața de mașini second din România deține o cotă remarcabilă și este imposibil să nu găsești un model care îți place, care ți se și potrivește și care se și încadrează în suma pe care vrei să o aloci.

Găsești zeci de mii de anunțuri din toată țara cu un singur click în secțiunea Mașini second hand din site.

Tocmai pentru că este o investiție destul de mare, procesul de alegere și achiziție este unul destul de complex și necesită atât timp cât și atenție.

Iar recomandarea cautimasina.ro este să te înmarmezi cu răbdare și să strângi cât mai multe informații despre modelul care îți place, astfel încât la final să alegi exact varianta potrivită pentru tine și să te pregătești pentru a face actele.

Găsești lista cu actele de care ai nevoie pentru înmatriculare aici.

Dacă ai găsit un anunț cu o mașină care îți place, te-ai întâlnit cu proprietarul ca să o vezi și în realitate, ai inspectat-o atent interior/exterior și ai făcut și un mic test drive cu ea să vezi cum se simte când o conduci, nu te entuziasma de tot și nu încheia tranzacția până nu afli ceva extrem de important: istoricul mașinii.

Doar verificând ce s-a întâmplat cu mașina în trecut poți descoperi probleme cu adevărat grave pe care le-ar putea avea aceasta și pe care evident vânzătorul nu ți le-a prezentat: dacă a fost implicată în accidente, dacă kilometrii prezentați sunt cei reali, dacă are vreun defect din fabricație, câți proprietari a avut sau dacă a fost furată.

Cum poți să îți dai seama dacă mașina este în regulă atât din punct de vedere tehnic cât și legal?

În mare parte ai trei variante pe care cel mai bine ar fi să le mixezi: să verifici extrem de atent mașina și actele la fața locului, să vizionezi mașina alături de un specialist și să faci câteva verificări extra pentru VIN în online.

Verifică mașina, actele și VIN-ul la fața locului!

Seria șasiului sau numărul VIN (Vehicle Identification Number ) este o combinaţie de șaptesprezece caractere, numere şi litere, un indicator unic dat de producător pentru fiecare autoturism în parte. Îl poți găsi scris pe certificatul auto și fizic în interiorul autoturismului pe o etichetă aflată în partea stângă a bordului, pe stâlpul sau pragul maşinii.

Atenție mare, dacă seria șasiului înscrisă în acte nu corespunde cu cea fizică, poți anula tranzacția, întrucât cu siguranță ceva nu este în regulă cu mașina.

De asemenea, verifică extrem de atent exteriorul mașinii.

Câteva mici zgârieturi sunt inerente la o mașină second hand, dar analizează cu atenție vopseaua și starea caroseriei. Dacă observi vopsea excesivă sau de o culoare nepotrivită cu restul mașinii este foarte posibil ca acea componentă a mașinii să fi fost reparată și revopsită. Îmbinările ușilor, ale capotei și ale portbagajului dacă nu sunt aliniate perfect, îți pot da de asemenea indicii cu privire la faptul că e posibil ca autoturismul să fi fost implicat într-un accident.

Verificarea numărului de kilometri pare banală dar este posibil să găsești mașini cu ani de fabricație vechi și totuși cu puțini km. Acest lucru ar trebui să îți dea de gândit pentru că e posibil ca aceștia să fi fost dați înapoi și în bord să îți apară un număr mult mai mic decât cel real. Urmele de uzură de pe volan, scaunul șoferului dar și al pedalelor îți pot indica faptul că mașina ar putea să nu aibă numărul de km prezentat de vânzător.

Apelează la un specialist!

Ca să fii sigur că mașina este în regulă din punct de vedere tehnic, cel mai bine ar fi să mergi la vizionare alături de un specialist sau să o verifici într-un service auto înainte să o achiți.

Un specialist îți poate spune dacă au avut loc reparații necorespunzătoare ale motorului de exemplu, prin intermediul unei diagnoze computerizate, cu tester, precum și printr-o intervenție mecanică asupra pieselor importante.

Dacă în continuare ești nesigur și crezi că partea tehnică nu este punctul tău forte, pe piață au apărut servicii care îți vor ușura munca de verificare a mașinii și mai mult.

Apelezi la specialiștii de la Mașina Potrivită și vor face toate verificările necesare în locul tău: acte, kilometraj, istoric, accidente și revopsiri, gradul de uzură, testarea funcționalităților, test drive cu mașina și chiar un raport despre viitoarele cheltuieli ce pot apărea cu autoturismul.

Verifică VIN-ul online!

O variantă în care poți avea încredere și prin care să verifici VIN-ul unei mașini este să apelezi și la servicii de verificare online a acestuia. Este nevoie doar de seria șasiului și poți obține online un raport ce prezintă toate detaliile tehnice, kilometrajul real, istoricul incidentelor, istoricul verificărilor, defecte de fabricaţie şi rechemări în fabrică.

Practic, o verificare a numărului VIN îți oferă informații despre starea reală a mașinii astfel încât să fii sigur că investești în siguranță.

Citește cele mai noi articole de pe blog-ul nostru

10 sfaturi pentru a-ți pregăti mașina pentru un drum lung
Cum să ai o mașină perfectă cât mai mult timp? Întreține-o!
Top 3 mașini ușor de întreținut din punct de vedere cheltuieli
Polițistul te-a oprit în trafic? Iată ce drepturi și obligații ai!
Piața auto din România. În ce fel de mașini investesc românii la ora actuală?