brand

Verifică de 3 ori și cumpără o singură dată!
Ponturi utile pentru a inspecta starea unei mașini second hand

cautimasina

Te-ai hotărât că este momentul să îți cumperi o mașină, știi deja cam ce modele preferi, ai cercetat piața, ai și găsit câteva variante potrivite, dispui și de bugetul necesar…oare ce mai rămâne de făcut astfel încât să te bucuri de plăcerea condusului și confortul propriul autoturism cât mai curând?

Ei bine, acum urmează de fapt partea cea mai importantă: verificarea și testarea riguroasă a mașinii, mai ales dacă aceasta este una second hand.

Investiția făcută trebuie să fie rentabilă și să fie mixul perfect între funcționalitatea tehnică, aspectul exterior și bugetul de cumpărare dar și de întreținere ulterioară, având în vedere faptul că majoritatea dintre noi nu ne permitem să cumpărăm o altă mașină în fiecare an.

Am scris pe larg despre criteriile de care să ții cont atunci când vrei să îți cumperi o mașină second hand aici.

Pentru a lua cea mai bună decizie de cumpărare, în primul rând îți recomandăm să citești cât mai multe review- uri despre modelul pe care ți-l dorești, ce capacități tehnice are dar și ce limitări, ce opțiuni extra are și cât costă întreținerea ulterioară a acestuia.

Vei afla multe informații utile fix de la șoferii care au o modelul pe care îl vrei și tu și astfel îți poți face o idee mai clară dacă ești atras doar de marca în sine sau aceasta îți și va îndeplini așteptările din punct de vedere tehnic.

Compară de asemenea mai multe mărci care au modele de mașini din aceeași clasă ca să descoperi argumente pro și contra în vedere achiziției, dar verifică și dacă prețul pe care un vânzător îl cere este cel real.

Este foarte comod să le faci pe ambele, cu două click-uri.

Accesează categoria mașini second hand din site și vei găsi zeci de mii de anunțuri din toată țara. Dai click pe categoria Evaluează și descoperi și dacă prețul cerut de vânzător se încadrează în media pieței.

Echipa cautimasina.ro a selectat pentru tine cele mai importante lucruri de verificat pentru a fi sigur că îți cumperi o mașină care merită toți banii și care te va purta pe multe drumuri în condiții de siguranță optime.

Verifică și testează mașina luând în calcul 3 lucruri majore: interior, exterior, mecanică.

Iată ce trebuie să verifici la interior:

  • Tapițeria, volanul și schimbătorul de viteze: vezi cât de uzate sunt și cât de curate sunt scaunele și banchetele. Așa poți să îți dai seama dacă mașina a fost una îngrijită de proprietar dar și dacă kilometrii din bord sunt cei reali. O mașină cu o tapițerie ce prezintă urme de uzură mari, cu un scaun de la șofer destul de deteriorat dar și cu un volan și schimbător de viteze tocite, nu poate avea niciodată ”doar” 90.000 de km și să fie fabricată în 2007.
  • Bordul: verifică dacă toți martorii se aprind atunci când pui contactul dar și dacă aceștia se sting când pornești motorul. Fii atent și ca airbagurile să fie cele originale.
  • Geamurile: dacă sunt electrice, verifică să fie funcționale, atât de la butoanele șoferului, cât și individual.
  • Pedalele: cu cât sunt mai uzate, cu atât îți vor indica și stilul de condus al vechiului proprietar, dar și dacă mașina are kilometrii reali.
  • Blocul de lumini: verifică dacă sunt funcționale toate becurile și dacă semnalele acestora sunt indicate în bord: faza lungă și scurtă, semnalizare, stopuri, stop pe frână, proiectoare de ceață.
  • Aerul condiționat: pornește-l și oprește-l de mai multe ori să auzi dacă se cuplează compresorul și verifică dacă funcționează așteptând puțin să vezi dacă simți aer mai rece decât afară.
  • Opțiunile extra: verifică dacă toate opțiunile prezentate în anunțul de vânzare funcționează (radio, cd, etc)

În ceea ce privește exteriorul, verifică:

  • Zgârieturi, lovituri și urme de rugină: dacă mașina este mai veche este normal să prezinte urme de acest tip, dar asigură-te să nu existe daune mari.
  • Vopseaua, îmbinările caroseriei și ale stâlpilor interiori: dacă observi vopsea excesivă sau de o culoare nepotrivită cu restul mașinii este foarte posibil ca acea componentă a mașinii să fi fost reparată și revopsită. De asemenea, deschide ușile larg și urmărește linia pragurilor să vezi dacă sunt urme de chit, sudură sau vopsea.
  • Starea anvelopelor: un set este destul de scump, așa că e de preferat să cumperi o mașină cu un set de pneuri bune.

Din punct de vedere mecanică, verifică:

  • Motorul: Ridică capota înainte să pornești motorul ca să-l auzi cum pornește. Atuncă o privire la evacuare, să vezi dacă scoate fum alb de ulei ars. Motorul trebuie verificat atent, atât pentru zgomote și bătăi ciudate, cât și pentru scurgeri și urme de ulei. Verifică de asemenea culoarea și nivelul uleiului.
  • Planetare, bucșe, articulații și amortizoare. Atunci când faci un test drive cu mașina, fii atent la orice zgomote și verifică cum se comportă mașina atunci când accelerezi, treci peste denivelări sau pui frână brusc.
  • Farurile: vezi dacă sunt farurile și stopurile originale și dacă au prinderile și urechile în stare bună.
  • Frânele: verifică uzura plăcuțelor și starea discurilor de frână.
  • Bateria: uită-te la data de fabricație și vezi dacă va fi necesar să o schimbi sau nu dar și dacă alternatorul încarcă.

Citește cele mai noi articole de pe blog-ul nostru

Cele mai bune mașini sub 5.000 euro
Află istoricul mașinii înainte să o cumperi! Verifică VIN-ul!
10 sfaturi pentru a-ți pregăti mașina pentru un drum lung
Cum să ai o mașină perfectă cât mai mult timp? Întreține-o!
Top 3 mașini ușor de întreținut din punct de vedere cheltuieli
Polițistul te-a oprit în trafic? Iată ce drepturi și obligații ai!