brand

Care sunt principalele criterii de care trebuie să ții cont dacă vrei să cumperi o mașină second hand?

cautimasina

Mașinile second hand sunt întotdeauna o investiție bună dacă știi ce trebuie să urmărești atunci când cumperi un astfel de bun. Alese cu atenție ele pot fi la fel de profitabile ca mașinile noi, sau chiar mai avantajoase decât acestea având în vedere că o bună parte din valoarea bolidelor proaspăt ieșite de fabrică se pierde în doar primul an de utilizare.

Pe de altă parte, un lucru la fel de adevărat despre mașinile second hand este faptul că în România există atât de mulți samsari gata să recurgă la orice mijloace de a-și păcăli clienții și a-i convinge să cumpere, încât, dacă nu cunoști pe cineva de încredere care să te sprijine în căutări, cel mai înțelept este să faci un studiu de piață amănunțit înainte de a-ți cheltui banii. Astfel, ca să-ți dăm o mână de ajutor, ți-am pregătit în acest articol o listă cu cele mai importante lucruri de care să ții cont atunci când vrei să investești într-o mașină second hand și motivele pentru care să procedezi astfel.

Ce să verifici înainte de a cumpăra o mașină second hand?

1. Aspectul exteriorului

Ia-o din aproape în aproape și verifică pe rând toate elementele importante ale mașinii care te interesează. Iar dacă pe parcurs găsești ceva de care nu ești pe deplin mulțumit și te pune pe gânduri, renunță din start la investiție. Și așa cum este și firesc, începe-ți verificările cu exteriorul!

După ce te-ai hotărât la marca și modelul preferat, verifică dacă exteriorul mașinii în care vrei să investești corespunde standardelor tale. Chiar dacă este vorba de o mașină second hand ieftină, în niciun caz nu te vei apuca să o vopsești după ce o cumperi și de aceea, exteriorul, măcar în cea mai mare parte, trebuie să-ți reflecte așteptările și personalitatea.

2. Aspectul interiorului

Dacă pentru exterior mașina second hand pe care ai găsit-o a primit notă de trecere, poți verifica mai departe interiorul. Gradul de uzură pe care îl accepți depinde doar de tine și gusturile tale. Dar este important ca indiferent de prețul mașinii care te interesează să nu te mulțumești cu puțin și să alegi un automobil pe care, pe cât posibil, să-l poți folosi exact așa cum l-ai cumpărat.

În ceea ce privește interiorul asigură-te că tapițeria este curată și întreagă, iar mochetele, chiar dacă nu sunt cele originale, sunt complete ca set și se potrivesc perfect.

3. Motorul și transmisia

Chiar dacă nu ești expert în automobile, în funcție de starea motorului îți poți da seama dacă mașina este "întreagă", așa cum a ieșit din fabrică, sau a văzut și zile mai bune. Orice sunete suspecte, care îți dau impresia că motorul nu emite un zgomot "rotund" sunt semne de uzură și ar trebui verificate mai departe.

Fără un motor în perfectă stare de funcționare, nu poate fi vorba de un condus în deplină siguranță. Și chiar dacă a costat puțin, nu ai vrea să te urci la volanul unei mașini care s-ar putea să te ducă pe ultimul drum.

4. Prețul

Ultimul, dar nu cel din urmă aspect care trebuie verificat la o mașină second hand este prețul. Când vine vorba de mașini rulate, același model ca cel în care vrei să investești s-ar putea să fie disponibil și la prețuri mai mici, dar comercializat de alt vânzător. Iar cel mai practic mod în care poți verifica dacă poți cumpăra o mașină mai ieftin sau nu este utilizarea platformei CautiMasina care îți permite să verifici dacă mașina ta are un tarif la prețul pieței, mai mare decât acesta sau mai mic.

Pe de altă parte, dacă se întâmplă ca automobilul în care vrei să investești să ți se pară prea ieftin ca să fie adevărat, probabil că așa și este și cel care îl vinde vrea doar să scape mai repede de el pentru că este un automobil accidentat sau pentru că nu mai funcționează în parametri normali.