brand

Tu știi ce caracteristici de siguranță are mașina ta?

cautimasina

Există multe argumente, atât raționale, cât și emoționale atunci când alegem o mașină. Dincolo de performanțele tehnice pe care le oferă motorul, confortul în timpul deplasării sau pur și simplu frumusețea designului, atunci când achiziționăm o mașină nouă sau second hand, trebuie neapărat să analizăm sistemele de siguranță cu care aceasta este dotată.

Echipa cautimasina.ro îți prezintă astăzi cele mai comune sisteme de siguranță pe care le au autoturismele și pe care ar trebui să le verifici să și funcționeze în parametri normali.

De ce este atât de important ca sistemele cu care vine echipată mașină să fie în standarde și să fie funcționale? Pentru că ele ne vor proteja în cazul nefericit al unui accident rutier mai mult decât crezi.

Am scris și despre cum să îți întreții mașina pentru a fi într-o stare tehnică perfectă, AICI.

În funcție de modul în care acționează, aceste sisteme se încadrează în două categorii: pasive și active.

Citește mai jos care sunt aceste sisteme și află de ce sunt atât de importante, fie că ești interesat de una din variantele de mașini noi de pe cautimasina.ro, fie că alegi o variantă din anunțurile cu mașini second hand.

Elementele de siguranță pasive protejează șoferii și pasagerii și chiar le salvează viața în cazul unui impact.

  • Centura de siguranță este cel mai important element de siguranță pasivă a unei mașini. De-a lungul timpului și-a dovedit eficiența în nenumărate teste și a salvat cu adevărat vieți în timpul producerii unor accidente reale. De aceea, asigură-te întotdeauna că îți pui centura de siguranță atunci când urci la volan, nu doar de frica amenzii, ci fiind conștient că aceasta îți poate salva viața în cazul nefericit al unei coliziuni.
  • Airbagurile sunt eficiente în cazul unui accident și reduc mult riscul de accidentare a șoferului și pasagerilor. Folosite la mașinile de serie începând cu anii 70 în America, au fost perfecționate din ce în ce mai mult și astăzi, alături de centură, salvează cu adevărat vieți în cazul în care are loc un accident rutier. În prezent, un autoturism poate avea airbag-uri frontale pentru șofer și pasagerul din dreapta, laterale, cortină, pentru genunchi, pentru lunetă sau chiar pentru pietoni.
  • Tetierele nu sunt doar pentru design. Ele au un rol important în protejarea zonei capului și a zonei cervicale, prevenind fracturile de coloană în cazul în care suntem loviți din spate de un alt autoturism.
  • Barele longitudinale din portierele mașinii sunt ranforsate și special gândite pentru a te proteja în cazul unui impact lateral.
  • Coloana de direcție a mașinii în trecut era fixă și rigidă, ceea ce făcea ca în cazul unui accident aceasta să strivească efectiv șoferul. Astăzi, ea este telescopică sau ușor deformabilă astfel încât, în cazul unui impact frontal șoferul să nu mai fie lovit.
  • Oglinzile heliomate, comenzile pe volan, sistemele de avertizare ca depășirea limitei de viteză și cele sonore de depășire a axului central al drumului sau blocarea portierelor sunt la rândul lor gândite ca sisteme de siguranță pentru șoferi și pasageri.

Sistemele de siguranță active sunt tehnologii pe care mașina le are încorporate și care ajută și oferă șoferului mai mult control în cazul unei situații critice:

  • ABS (Anti-lock Bracking System) - sistem de asistență la frânare care previne blocarea roților în cazul unei frânări de urgență. De asemenea, acesta ajută la scurtarea distanței de frânare, atât pe suprafețe cu aderență mare cât și pe cele umede sau cu polei.
  • ESP (Electronic Stability Program) - programul de control electronic al stabilității are rolul de a menține stabilitatea vehiculului și a direcției de rulare în cazul în care sesizează pierderea aderenței sau o posibilă ieșire în decor.
  • ASR (Anti Slip Regulation) - sistem anti-alunecare reglează forța de tracțiune, împiedicând patinarea roților în cazul unei accelerări bruște la plecarea de pe loc sau atunci când mașina se conduce pe drumuri cu aderență scăzută.

Citește cele mai noi articole de pe blog-ul nostru

Cum să faci test drive-ul corect pentru a achiziționa mașina visurilor tale
S-a aprins un bec în bord? Iată ce înseamnă!
Cele mai ieftine mașini electrice in 2021
Top 5 mașini perfecte pentru oraș
Cum verifici starea anvelopelor?
Impozitul auto în 2021: cât trebuie să plătești și unde