brand

Diesel sau benzină?

CautiMasina.ro

Deși autoturismele electrice și hibrid câștigă din ce în ce mai mult teren și în viitor probabil că vor domina străzile din întreaga lume, astăzi, motoarele clasice pe motorină sau benzină sunt în continuare cele care domină.

Suntem convinși că toți șoferii și-au pus întrebarea ce să aleagă dintre cele două motoare termice atunci când s-au hotărât că este momentul să achiziționeze un autoturism.

Ambele tipuri au o serie de avantaje și dezavantaje, iar în acest articol, cautimasina.ro selectează pentru tine cele mai mai bune criterii prin intermediul cărora vei putea face comparații care să te ajute să faci cea mai bună alegere pentru tine, indiferent că alegi mașini noi sau mașini second hand.

Motoarele diesel

 • Consum redus

  Economia de carburant la motoarele pe motorină este mai mare decât în cazul celor pe benzină, mai ales dacă faci mai mulți km în exterior. Toate motoarele diesel au un consum mai redus, indiferent de numărul de cilindri sau cai putere, comparativ cu rivalele lor propulsate cu ajutorul benzinei.

 • Putere/cuplu mai mare

  Majoritatea motoarelor diesel au cifre bune de cuplu, indiferent de cilindree. Își îndeplinesc sarcina relaxat, indiferent de numărul de pasageri, puterea fiind constantă iar urcatul rampelor nu va fi o provocare.

 • Mentenanță

  Întreținerea acestor tipuri de motoare nu este costisitoare dacă este realizată corect. Dacă vei parcurge distanțe mai mari în afara orașului, acesta va rezista mulți kilometri fără investiții majore. În schimb, dacă le vei folosi mai mult în traficul din oraș, se pot produce acumulări de funingine și filtrele de particule se pot înfunda mult mai ușor. Avantajul este că nu necesită însă un schimb periodic la bujiilor și sunt construite din materiale care rezistă mai mult în timp.

 • Prețul de achiziție mai mare

  Prețul pentru un motor diesel va fi unul mai ridicat, diferența față de un model pe benzină, putând fi chiar cu 4000 de euro mai mare.

 • Grad de poluare mai mare

  Motoarele diesel, indiferent că sunt montate pe mașini noi sau sunt deja pe mașini second hand, produc o cantitate mai mare de noxe.

Motoarele pe benzină

 • Fiabilitate mai mare

  Motoarele pe benzină au o rezistență mai mare în timp, nu necesită un anumit stil de condus și pentru a funcționa eficient nu depind de condițiile de trafic.

 • Consum mai mare, mai ales în cazul mașinilor produse acum câțiva ani

  În trecut, motoarele pe benzină (aspirate natural) aveau nevoie să se circule într-un regim de turații mare pentru a obține puterea, lucru ce atrăgea un consum mai ridicat. În prezent, majoritatea producătorilor pun la dispoziție motoare turbo pe benzină ce obțin cuplul maxim la turații mult mai joase, astfel încât consumul nu mai este afectat atât de mult.

 • Sunt mai silențioase

  Motoarele pe benzină tind să fie mai silențioase și emană mult mai puțini oxizi de azot, reducând astfel poluarea.

 • Preț mai mic de achiziție

  Modelele echipate cu motoare pe benzină sunt mai ieftine decât aceleași modele care funcționează cu motorină.

Citește cele mai noi articole de pe blog-ul nostru

Top 5 mașini cu un consum mai mic de 3.5 litri/100 km
Top 5 cele mai fiabile motoare din toate timpurile
Cele mai bune 3 SUV-uri produse vreodată
Topul mașinilor care se strică cel mai rar
Top 5 mașini pe care vor să le conducă femeile
Cele mai ieftine mașini noi pe care poți să le cumperi prin Programul Rabla 2021
Top 3 cele mai bune mașini de vacanță