brand

Test drive Lexus LBX 2024 - Cel mai nou SUV premium de dimensiuni mici din România

Test drive Lexus LBX 2024 - Cel mai nou SUV premium de dimensiuni mici din România

Lexus, renumit pentru gamele sale luxoase de SUV-uri și berlină, își diversifică în prezent gama prin lansarea unor modele revoluționare. În timp ce coupé-ul de mare clasă LC a inițiat această expansiune, iar monovolumul LM oferă o opțiune unică în segmentul vehiculelor spațioase de lux, producătorul japonez abordează și segmentul mașinilor compacte cu noul SUV premium de dimensiuni mici, LBX.

Abrevierea LBX provine de la "Lexus Breakthrough Crossover" (Crossover-ul revoluționar Lexus), acest model reprezentând cel de-al doilea vehicul din istoria companiei care poartă un nume format din trei litere, după supercar-ul LFA. Cuvântul cheie aici este "revoluționar", deoarece LBX este cea mai mică mașină construită vreodată de Lexus, dar încorporează totuși calitatea premium și tehnologiile care au făcut celebre modelele mai mari ale mărcii.

Exterior sofisticat, dimensiuni compacte

Cu o lungime de 4.190 mm, LBX este cu doar 10 mm mai lung decât Toyota Yaris Cross, dar are o anvergură de 1.825 mm, cu 60 mm mai lată decât SUV-ul subcompact Toyota. De asemenea, ampatamentul LBX este cu 20 mm mai mare, oferind un plus de spațiu în habitaclu. Totuși, dimensiunile exterioare rămân compacte, poziționând LBX ca cel mai mic vehicul construit vreodată de Lexus.

Un interior premium de calitate superioară

În ciuda dimensiunilor exterioare reduse, interiorul LBX reușește să ofere o experiență de lux autentică. Atenția acordată detaliilor și utilizarea generoasă a materialelor premium, precum piele sintetică moale la atingere, creează o ambianță rafinată, caracteristică modelelor Lexus de clasă superioară.

Deși compactă, consola centrală este bine gândită, cu spații de depozitare inteligente și o selecție rezonabilă de butoane fizice pentru comenzi esențiale precum temperatura, modurile de conducere și frâna de parcare automată. Anumite reglaje climatice sunt accesibile prin ecranul tactil, dar afișate permanent pentru o utilizare facilă.

Spațiu generos în fața, dar limitat în spate

În timp ce scaunele din față oferă un spațiu generos, LBX se confruntă cu unele compromisuri în ceea ce privește spațiul pentru pasagerii din spate. Ca și în cazul modelelor similare precum Jeep Avenger sau Volvo EX30, bancheta spate este potrivită mai degrabă pentru deplasări scurte, locul din mijloc fiind doar un adaos simbolic.

Volumul portbagajului, de 332 litri (pentru versiunea cu tractiune față), respectiv 240 litri (pentru versiunea 4x4), nu este dezamăgitor, dar nu excelează nici pentru un vehicul de această dimensiune. Cu toate scaunele pliate, capacitatea crește la 994 de litri, existând și un spațiu suplimentar de depozitare sub podea. Toate versiunile Elegant, Emotion, Cool, Relax, Premium Plus și superioare beneficiază de hayonul acționat electric.

Test drive Lexus LBX 2024 - Cel mai nou SUV premium de dimensiuni mici din România

Tehnologii inteligente și ușor de utilizat

Lexus a echipat LBX cu un ecran tactil de 9,8 inchi, care integrează navigație, comandă vocală și un abonament de patru ani la serviciile conectate. Actualizările over-the-air sunt, de asemenea, disponibile, în timp ce compatibilitatea wireless cu Apple CarPlay și Android Auto permite utilizarea aplicațiilor preferate de pe smartphone.

Toate trim-urile adaugă un clusterul de instrumente digitale de 12,3 inchi și un afișaj head-up. Cu toate acestea, butoanele tactile de pe volan, utilizate pentru controlul afișajului head-up, pot fi puțin dificil de folosit, funcțiile apărând uneori neintenționat dacă atingeți accidental comenzile.

O caracteristică utilă a ecranului central este capacitatea de a accesa rapid funcțiile cele mai des utilizate. LBX memorează aceste setări preferate și le afișează la o simplă atingere, facilitând accesul rapid la comenzile esențiale.

Experiență de condus lină și rafinată

Pe șosea, LBX oferă un confort apreciabil, datorită eforturilor depuse de Lexus pentru a oferi o experiență de condus mai rafinată decât cea a modelelor înrudite Toyota Yaris și Yaris Cross. Sistemul hibrid este mult mai silențios, insa izolarea fonică a fost imbunatatita pentru a face ca motorul pe benzină de 1,5 litri și trei cilindri să fie aproape insesizabil în timpul funcționării.

Suspensiile au fost, de asemenea, reproiectate, oferind o calitate superioară a călătoriei în comparație cu Yaris Cross. Amortizoarele absoarb eficient denivelările, doar gropile majore fiind perceptibile în habitaclu. Această plajă lină de rulare este comparabilă cu cea a SUV-urilor Lexus de dimensiuni mai mari.

Deși nu este cel mai dinamic vehicul la viraje, LBX se remarcă prin direcția precisă și prin absența senzației de derivă în curbe. Ruliul de caroserie este prezent, dar nu excesiv, păstrând un echilibru între confort și manevrabilitate.

Motorizare hibridă eficientă

Sub capotă, LBX împrumută tehnologia hibridă de la Toyota Yaris și Yaris Cross, combinând un motor pe benzină de 1,5 litri și trei cilindri cu un motor electric și o baterie. Sistemul dezvoltă 136 CP, cu 6 CP mai mult decât versiunea cea mai puternică a lui Yaris. Atât tracțiunea integrală, cât și cea față sunt disponibile.

Acest ansamblu hibrid face ca LBX să fie capabil de economii impresionante de combustibil în circulația urbană, când motorul electric este predominant utilizat. Cu toate acestea, la solicitări mai mari, motorul pe benzină poate deveni zgomotos, emițând un zumzet perceptibil.

Prețuri competitive în segmentul premium

Gama de prețuri a LBX variază între 38.227 și 45.537 de euro, plasându-l în aceeași categorie cu SUV-uri electrice compacte precum Jeep Avenger sau Volvo EX30. Cu toate acestea, în timp ce Lexus explorează piața vehiculelor electrice cu modelul mai mare RZ, LBX rămâne un hibrid convenţional.

Pentru clienții existenți Lexus care doresc un vehicul mai compact, prețurile nu ar trebui să reprezinte o problemă majoră. Totuși, comparativ cu alte mărci premium, LBX se situează la un nivel de preț similar cu modele mai spațioase precum Audi Q3 sau noul MINI Countryman, care oferă un interior la fel de rafinat, dar un spațiu suplimentar considerabil.

Concluzii: O alegere premium compactă și distinctă

În ansamblu, Lexus LBX 2024 reprezintă o opțiune unică pe piața actuală. Este la fel de compact ca un Toyota Yaris Cross, dar oferă atractivitatea și calitatea premium asociate în mod tradițional cu modelele Lexus de dimensiuni mai mari.

Deși implică anumite compromisuri în ceea ce privește spațiul pentru pasagerii din spate și capacitatea portbagajului, LBX excelează prin interiorul său rafinat, experiența de condus lină și eficiența motorului hibrid în regim urban.

Pentru clienții existenți Lexus care caută un vehicul mai accesibil sau pentru cei atrași de unicitatea și caracterul distinctiv al acestui SUV premium de dimensiuni mici, LBX ar putea reprezenta o alegere excelentă. Cu toate acestea, potențialii cumpărători ar trebui să evalueze cu atenție necesitățile lor de spațiu și bugetul disponibil, comparându-l cu alternative mai spațioase sau complet electrice din aceeași gamă de preț.