brand

Lexus LBX: Noul SUV de lux compact și sofisticat

Lexus LBX: Noul SUV de lux compact și sofisticat

Lexus LBX, cel mai nou model de SUV compact din gama Lexus, promite să aducă performanță și rafinament în segmentul SUV-urilor de lux mici. Cu un design modern și tehnologie avansată, acest model reprezintă încercarea Lexus de a cuceri piața europeană în acest segment. Acest articol detaliază caracteristicile și specificațiile noului Lexus LBX și cum se compară cu rivalii săi.

Lexus LBX reinterpretează faimoasa "grilă Spindle" a mărcii, cu o secțiune nouă de plasă. Deasupra acesteia se află o bandă îngustă, care conține o piesă de ornament care leagă farurile. Partea din spate are o bară de lumină LED care se întinde pe toată lățimea mașinii, cu o secțiune centrală ridicată pe capacul portbagajului. Acest design, potrivit echipei Lexus, contribuie la aspectul de centru de greutate coborât al mașinii.

Cu dimensiunile de 4190 mm lungime, 1825 mm lățime și 1545 mm înălțime și un ampatament de 2580 mm, LBX este ușor mai mare decât Yaris Cross. Jantele de 18 inci sunt standard pentru acest model.

LBX se bazează pe platforma GA-B a Toyota care stă la baza modelului Yaris Cross. Cu toate acestea, Lexus afirmă că LBX a fost reînnoit pentru a oferi rafinamentul și experiența la volan necesară pentru un automobil Lexus. O caracteristică interesantă a acestui model este utilizarea unor componente din aluminiu și rășină turnată pentru a reduce greutatea totală a mașinii.

Toate versiunile Lexus LBX beneficiază de suspensie MacPherson în față, în timp ce suspensia din spate utilizează o bară de torsiune pentru modelele cu tracțiune față și o suspensie cu braț dublu pentru cele cu tracțiune integrală. Acest lucru ar trebui să rezulte într-o manevrabilitate agilă și stabilă pe drum.

Inima Lexus LBX este un sistem de propulsie hibrid, format dintr-un motor pe benzină de 1,5 litri și trei cilindri, cuplat la o transmisie CVT și un nou tip de baterie bi-polară de hidrură metalică de nichel (NiMH). Acest sistem hibrid dezvoltă o putere totală de 134 CP și un cuplu maxim de 185 Nm, suficient pentru o accelerație de la 0 la 100 km/h în 9,2 secunde.

LBX va fi disponibil în versiuni cu tracțiune față și integrală. Modelul cu tracțiune față are un timp de 0-100 km/h de 9,2 secunde, în timp ce versiunea cu tracțiune integrală va dispune de un motor electric suplimentar pe puntea spate, pentru o performanță îmbunătățită. Detaliile tehnice ale acestui model nu au fost încă dezvăluite.

Lexus LBX: Noul SUV de lux compact și sofisticat

Interiorul Lexus LBX impresionează prin calitatea materialelor și tehnologia utilizată. Mașina dispune de un tablou de bord digital de 12,3 inci și un ecran tactil de 9 inch, cu opțiunea unui head-up display. Sistemul de infotainment suportă atât Apple CarPlay, cât și Android Auto, dar doar primul beneficiază de conectivitate wireless.

În ceea ce privește spațiul de depozitare, LBX oferă un portbagaj de 332 de litri pentru modelul cu tracțiune față, dar capacitatea scade la 255 de litri pentru varianta cu tracțiune integrală din cauza motorului electric suplimentar.

LBX va fi disponibil în patru pachete de echipare: Elegant, Relax, Emotion și Cool. Acestea vor aduce elemente specifice de design și dotări, dar nu vor diferi semnificativ în ceea ce privește echiparea tehnică.

În plus, Lexus introduce programul Lexus Bespoke Build, care permite clienților să personalizeze mașina prin alegerea culorii centurilor de siguranță, a modelului de cusătură și a culorii și texturii materialelor. Cu toate acestea, se pare că acest serviciu nu va fi disponibil în totalitate pe piața din România.

Toate modelele Lexus LBX vor fi echipate standard cu sistemul de siguranță Lexus Safety System+. Acesta include pilot automat adaptiv, asistent de menținere a benzii, avertizare de coliziune cu frânare autonomă, monitorizare a unghiului mort și asistent pentru traficul transversal. De asemenea, LBX dispune de tehnologia e-latch pentru deschiderea ușilor și Safe Exit Assist, care previne deschiderea ușilor în calea unei mașini sau biciclete aflate în apropiere.

Prețul noului Lexus LBX nu a fost încă anunțat, dar reprezentanții Lexus au declarat că lucrează la stabilirea unui preț competitiv pentru acest model de lux compact. LBX va intra în producție spre sfârșitul acestui an și va fi disponibil pe piața europeană începând cu începutul anului 2024.

Lexus LBX reprezintă o propunere interesantă în segmentul SUV-urilor de lux compacte, oferind performanță hibridă, un design atrăgător și tehnologie avansată. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă acest model va reuși să se impună pe o piață dominată de mărci europene consacrate. Cu un preț competitiv și o strategie de marketing eficientă, Lexus LBX ar putea fi o opțiune demnă de luat în considerare pentru clienții interesați de un SUV de lux compact și eficient.