brand

Aston Martin Valour dezvăluit: Un Throwback manual cu motor V12

Aston Martin Valour dezvăluit: Un Throwback manual cu motor V12

Aston Martin știe cu siguranță cum să sărbătorească un secol (și un deceniu). În onoarea celei de-a 110-a aniversări, producătorul auto a dezvăluit un nou supercar cu motor V12 numit Valour. Limitat la doar 110 unități la nivel global, Aston Martin Valour se mândrește cu un design retro și cu o cutie de viteze manuală, deoarece compania îl numește "ultimul exemplar al unei epoci".

La fel ca și Aston Martin Victor din 2020, modelul Aston Martin Valour este inspirat de emblematicul V8 Vantage din anii 1970 și 1980. Exteriorul face o treabă excelentă în a îmbina vechiul și noul; o capotă în formă de scoică cu o gură de aerisire "potcoavă" și farurile retro rotunjite îi conferă lui Valour o parte frontală distinctivă.

Luminile spate orizontale cu "lamă de lumină" și un spoiler mare încorporat oferă indicii retro suplimentare în partea din spate, în timp ce frumoasele jante de 21 de inci din aliaj ușor forjat în formă de fagure de miere vin învelite în noile anvelope Michelin Pilot Sport S 5 (275/35 față, 325/30 spate). Cumpărătorii pot alege dintre cele 21 de culori exterioare standard sau pot parcurge paleta de culori Q by Aston Martin pentru ceva mai unic - cum ar fi fibra de carbon expusă.

Aston Martin Valour dezvăluit: Un Throwback manual cu motor V12

Interiorul nu este mai puțin extravagant. Designerii Aston Martin au preluat tweed-ul clasic din lână - precum cel al modelului DBR1, câștigător al cursei Le Mans din 1959 - și l-au îmbinat cu accente de înaltă tehnologie din fibră de carbon și scaune moderne și ușoare. Chiar și butonul rotunjit al schimbătorului de viteze din lemn are propriul farmec retro.

V12-ul în cauză este o unitate de 5,2 litri, montată în față, twin-turbo, care produce 705 cai putere și un cuplu de 753 Newton-metri. Acesta este însoțit de transmisia manuală cu șase trepte "pe măsură" menționată mai sus (din nou, la fel ca la Victor) și de un diferențial mecanic cu alunecare limitată.

Dar puterea imensă și o cutie de viteze manuală sunt doar o parte a ecuației. Valour are o suspensie unică, distinctă de alte Aston Martin, care utilizează amortizoare adaptive și bare antiruliu reglate special pentru a se potrivi cu puterea V12. Dincolo de acestea, Valour dispune de contravântuiri suplimentare, în față și în spate, care îmbunătățesc rigiditatea torsională și laterală, precum și de stopuri din carbon ceramic. Frânele din față sunt cu șase pistoane, cu rotoare carbon-ceramice de 16,0 inci, iar cele din spate sunt cu patru pistoane, cu rotoare de 14,0 inci. Perechea ajută la eliminarea a 50,7 kilograme față de frânele standard din oțel.

Așa cum era de așteptat, Aston Martin nu oferă detalii despre prețul lui Valour. Bănuiala noastră este că toate cele 110 exemplare au fost deja contabilizate. Cu toate acestea, Valour își începe producția la sediul Aston Martin din Gaydon în trimestrul al treilea al anului 2023, iar primele livrări sunt programate să aibă loc în cursul acestui an.