brand

Cutie manuală sau cutie automată?

CautiMasina.ro

Dacă vrei să îți cumperi o mașină, fie ea nouă sau second hand, suntem convinși că printre criteriile în funcție de care o alegi te-ai gândit și la tipul de transmisie.

Astăzi, ne-am gândit să îți prezentăm principalele avantaje și dezavantaje pentru fiecare tip, pentru a vedea care ți se potrivește mai bine.

Între timp, tu poți să cauți pe platformă mărcile și modele preferate, fie ele noi sau deje rulate, pentru a găsi autoturismul perfect pentru nevoile tale. Pe lângă marcă, model, an sau bugetul de care dispui, completează în criteriile de căutare și tipul de transmisie dorit și platforma îți va returna anunțurile care ți se vor potrivi.

Avantaje cutie manuală:

 1. Mașina va avea un consum mai mic

  Deși pentru modelele mai noi, cutiile automate vor determina un consum eficient și aproape egal cu cel al cutiilor manuale, pentru modelele mai vechi acestea vor avea un consum de combustibil considerabil mai mare.

 2. Prețul mașinii va fi mai mic

  Pentru că toate autoturismele vin echipate cu o cutie manuală, prețul pe care îl vei plăti pentru mașină va fi mai mic.

 3. Costuri mai mici cu reparațiile

  Cutiile manuale sunt mai ușor de reparat și asta la un cost mai mic decât cele automate.

Dezavantaje cutie manuală:

 1. Confort mai mic pentru șofer

  Cutie manuală trebuie folosită tot timpul atunci când schimbăm vitezele iar într-un trafic aglomerat cu siguranță nu va da un confort maxim șoferului.

 2. Uzura ambreiajului

  Faptul că de fiecare dată atunci când este folosit schimbătorul de viteze, trebuie folosit neapărat și ambreiajul, este foarte posibil ca la un moment dat acesta să se uzeze și să aibă nevoie de reparații, mai ales dacă este utilizat incorect.

Avantaje cutie automată:

 1. Confort pentru șofer

  Cu o cutie automată, cu siguranță experiența șoferului va fi mult mai plăcută și mai confortabilă, numai pentru simplu fapt că nu va mai fi nevoit să folosească o mână pentru a schimba vitezele. Bineînțeles, nici schimbarea treptei de viteză nu va mai trebui făcută manual, ceea ce va face ca șoferul să fie mult mai relaxat la volan.

 2. Este mai ușor de utilizat

  Numai prin simpla trecere a schimbătorului de viteze în poziția D și apăsarea pedalei de accelerație, ești gata de drum.

 3. Nu vei avea probleme cu pornirea de pe loc, din rampă sau oprirea motorului

  Mașinile dotate cu transmisie automată îți permit să pleci de pe loc sau din rampă fără ca motorul să se oprească, cum se întâmplă în cazul celor manuale atunci când nu ții bine ambreiajul sau nu folosești treapta de viteză corectă.

Dezavantaje cutie automată:

 1. Costurile cu reparațiile sunt mai mari

  Cutia automată are un mecanism mai complex și de aceea în cazul în care se strică vei avea costuri mai mari cu reparațiile decât în cazul unei cutii manuale.

 2. Performanțe mai slabe

  Dacă mașina este un model mai vechi și este echipată cu o cutie automată convențională și nu cu una cu dublu ambreiaj, aceasta va avea un demaraj mai mic iar trecerea de la o treaptă de viteză inferioară la una superioară se face cu o mică întârziere.

Citește cele mai noi articole de pe blog-ul nostru

Vrei să îți cumperi o mașină second hand? Iată ce să NU faci!
Mașini pentru șoferi începători
Mașini cu motoare diesel performante care costă sub 8.000 euro
Top mașini second hand cu transmisie automată
Top 5 mașini cu un consum mai mic de 3.5 litri/100 km
Topul mașinilor care se strică cel mai rar
Top 10 SUV-uri pe care poti sa le cumperi in 2021
Cele mai ieftine mașini noi pe care poți să le cumperi prin Programul Rabla 2021