brand

Top mașini fiabile în 2021. Ce merită să cumperi în 2022

Top mașini fiabile în 2021. Ce merită să cumperi în 2022

Fiabilitatea este unul dintre cele mai importante criterii pe care trebuie să le luăm în considerare atunci când achiziționăm un autoturism.

Nimeni nu dorește să cumpere o mașină cu care va sta mai mult în service decât pe șosele, mai ales dacă aceasta este din categoria second hand. Deși chiar și modelele de mașini noi pot avea probleme dacă nu sunt construite așa cum trebuie, cu siguranță dacă un motor nu este fiabil, nu va rezista în timp după ce mașina trece printr-un număr de kilometri de la data fabricației și va avea nevoie de reparații tot mai dese și mai costisitoare.

Fiabilitatea unui autoturism reprezintă capacitatea acestuia de a rula fără defecțiuni, pe o perioadă dată de timp și în anumite condiții de uzură. Producătorul asigură fiabilitatea prin controlul calității, alegerea materialelor de fabricare, precum şi printr-un control al elementelor autovehiculului.

Menținerea fiabilităţii depinde însă şi de proprietarul maşinii. Acesta trebuie să fie atent la întreţinerea acesteia și să schimbe consumabilele în timpul prevăzut.

Pentru a determina fiabilitatea unui model, specialiștii în domeniu fac anual teste și topuri pentru a determina care dintre multiplele opțiuni auto sunt cele mai bune și reprezintă o achiziție sigură.

Dacă în America referința în domeniu este dată de clasamentul publicat anual de compania J.D. Power, clienții din Europa se ghidează, de cele mai multe ori, după concluziile studiului TÜV SÜD, ce cuprinde aspectele problematice, dar și punctele forte ale noilor modele auto.

Iată care sunt cele mai importante repere în funcție de care se testează modelele: sistemele de alimentare și de răcire, sistemul de eșapament, transmisia, sistemul electric, ansamblul bordului.

Bineînțeles că în timp orice mașină oricât de bine ar fi fost construită va avea nevoie de reparații, însă dacă alegi de la început o mașină ce a dovedit fiabilitatea s-ar putea să ai mai puține surprize neplăcute

Astfel, fiabilitatea unei mărci, model sau motor ar trebui să fie un criteriu clar de departajare mai ales atunci când alegem mașini second hand.

Iată care au fost declarate cele mai fiabile mașini în 2021 și care cu siguranță merită să lei iei în considerare dacă îi plan o achiziție auto în 2022, mai ales că le vei putea cumpăra la un preț mai mic decât în 2021 dar te vei bucura de aceleași performanțe.

 • clasa mini: Opel Adam, cu o rată a defecțiunilor de 3,7%
 • clasa mică: Audi A1, procentul defectelor estimat este de 3,1%
 • clasa compactă: Hyundai i30, cu o rată a defecțiunilor de 2,5%
 • clasa medie: Opel Insignia, al cărui procent a fost de 2,2%
 • clasa monovolum: Mercedes-Benz B Class, cu o rată a defecțiunilor de 2,2%
 • clasa SUV: Mercedes-Benz GLC – cu o rată a defecțiunilor de doar 1.7%

În ceea ce privește rata defecțiunilor pentru mașinile cu o vechime mai mică de 3 ani, topul este următorul:

 1. Mercedes GLC - 1.7%
 2. Mercedes B-Class - 2.2%
 3. Opel Insignia - 2.2%
 4. Porsche 911 Carrera - 2.2%
 5. Mercedes SLC – 2.4%
 6. Audi Q2 - 2.5%
 7. Hyundai i30 - 2.5%
 8. Mercedes A-Class - 2.6%
 9. Mazda CX-3 - 2.7%
 10. Mercedes C-Class - 2.8%

Citește cele mai noi articole de pe blog-ul nostru

Top 10 cele mai fiabile mașini second hand 2021
Topul celor mai economice SUV-uri
Top 7 cele mai ieftine crossovere noi din România
Top SUV-uri fiabile
10 mașini fiabile pe care nu vrei regreta că le-ai cumpărat
Top mașini ieftine de oraș automate
Care sunt cele mai sigure mașini
65 de modele au intrat în cursa pentru Mașina Anului 2022
5 SUV-uri fiabile pe care merită să le cumperi
Top 10 SUV-uri pe care poti sa le cumperi in 2021