brand

Ce informații în plus trebuie să soliciți vânzătorului înainte de a vedea mașina în realitate

Ce informații în plus trebuie să soliciți vânzătorului înainte de a vedea mașina în realitate

Atunci când te hotărăști că este momentul să achiziționezi un autoturism, pentru că suma pe care o vei plăti este una destul de mare, trebuie să te asiguri că faci cea mai bună alegere.

Pentru a profita din plin de o mașină bună din punct de vedere tehnic și care să îți îndeplinească toate nevoile, atunci când inspectezi o mașină second hand pe care ți-o dorești, trebuie să iei în considerare câteva aspecte importante.

Dincolo de model, caii putere, design, consum sau alte dotări, modul în care a fost întreținut un autoturism contează foarte mult pentru câte bătăi de cap ar putea să îți dea pe viitor.

Vânzătorul evident că îți va prezenta mașina în cea mai bună stare, însă dacă verifici lucrurile de pe lista de mai jos înainte de a încheia tranzacția, vei putea să eviți costuri ascunse și eventuale reparații pe care va trebui să le susții.

Iată ce trebuie să faci înainte de a te întâlni cu vânzătorul pentru a vedea mașina în realitate:

  1. Cere-i să îți comunice seria șasiului: astfel vei putea verifica istoricul mașinii. Vei putea afla când a fost fabricată, când a fost înmatriculată, dacă a fost implicată în accidente rutiere și dacă numărul de kilometri comunicat în anunț este cel real. Este o practică destul de întâlnită ca numărul de kilometri să fie dat înapoi, așadar ai grijă să nu cumperi o mașină mult mai uzată decât pare la prima vedere.
  2. Cere-i mai multe poze, mai ales dacă cele din anunț nu sunt atât de concludente. O serie de poze extra te va ajuta să analizezi mai bine mașina și să descoperi eventualele defecte, astfel încât să nu mai pierzi timpul și să vezi mașina și în realitate. Pozele cu interiorul sunt la fel de importante ca cele din exterior. Dacă la exterior este important să verifici ca mașina să nu aibă zgârieturi, rugină sau urme de reparații care ar putea indica faptul că aceasta a fost implicată într-un accident rutier, interiorul îți poate arăta cât de bine a fost întreținută. Dacă numărul de km este unul mic, însă tapițeria, butoanele, pedalele sau nuca de la schimbător prezintă urme de uzură, este posibil ca mașina să aibă mai mult rulaj decât cel comunicat de vânzător.
  3. Cere informații despre valabilitatea ITP-ului și norma de poluare sau eventualele modificări aduse mașinii trecute în certificat. Astfel, te vei putea convinge că mașina este în regulă din punct de vedere tehnic. Dacă mașina are anumite componente modificate, asigură-te ca acestea să fie omologate și ține minte să faci o verificare mai atentă a acestor componente atunci când vezi autoturismul în realitate.

Dacă istoricul de service este unul bun, dacă starea estetică a mașinii te mulțumește și dacă în realitate mașina îți îndeplinește toate nevoile, poți începe procesul de achiziție efectivă.

Iată ce acte trebuie să îi ceri vânzătorului pentru a te asigura că acesta este onest:

  • Certificatul de autenticitate emis de RAR
  • Cartea de identitate a mașinii
  • Dovada efectuării ITP-ului
  • Cererea și fișa de înmatriculare
  • Actul de proprietate
  • Copia contractului RCA

Dacă ești și tu în căutarea mașinii perfecte, nu uita să verifici și ofertele de mașini noi sau second hand de pe platforma cautimasina.ro.

Citește cele mai noi articole de pe blog-ul nostru

Ce mașină îți poți cumpăra cu 3.000 de euro
De ce sunt populare mașinile second hand
Top 3 mașini noi care costă mai puțin de 9.000 de euro
mașini care te fac sa te simți mai bogat pe timp de criza
10 mașini ușor de parcat
Cutie manuală sau cutie automată?
Top mașini second hand cu transmisie automată
Top 10 SUV-uri pe care poti sa le cumperi in 2021
Top 5 SUV-uri de familie sub 5000 de euro