brand

Test drive Toyota bZ4X: Bun venit în lumea SUV-urilor electrice din Japonia

Test drive Toyota bZ4X: Bun venit în lumea SUV-urilor electrice din Japonia

Într-o lume în care mobilitatea electrică își face loc tot mai mult, Toyota face primul său pas serios cu modelul bZ4x. Acest model reprezintă începutul unei noi ere pentru Toyota, care intenționează să lanseze 6 noi modele de emisii zero până în 2026. Autovehiculul electric bZ4x se încadrează în segmentul de piață al SUV-urilor de dimensiuni medii, având ca rivali Audi Q4 e-Tron, VW ID.4, Ford Mustang Mach-E și Skoda Enyaq, între alții.

Primul Model Din Seria bZ

bZ4X este primul dintr-o serie de produse bZ care vor fi lansate la nivel global. Numele său face referire la dimensiunea mașinii - 4 pentru segmentul D-SUV - și tipul de vehicul, în acest caz X pentru SUV crossover.

Toyota bZ4X este un SUV electric revoluționar care reprezintă un pas semnificativ înainte în tehnologia EV. bZ4X este conceput pentru a oferi consumatorilor o experiență de condus premium, cu o autonomie de până la 513 km (ciclu WLTP) pentru TOYOTA bZ4X 150 kW FWD și capacitatea de a încărca bateria până la 80% în aproximativ 30 de minute folosind încărcarea rapidă.

Design exterior

Exteriorul Toyota bZ4X este un amestec de avangardism și elemente clasice, cu linii îndrăznețe și un aspect care atrage atenția. Printre elementele distinctive se numără farurile înguste și aripile frontale acoperite cu plastic pe negru, care dau un aspect mai dur și all-terrain. În partea de spate, modelul se remarcă prin două linii ale stopurilor, cu cea inferioară ajungând aproape de pasajul roții din spate. Un detaliu remarcabil este că toți senzorii orientați în față au fost ascunși în mustața de plastic de la partea frontală, conferind un aspect curat și eficient.

Test drive Toyota bZ4X: Bun venit în lumea SUV-urilor electrice din Japonia

Design interior

În interior, Toyota a reușit să îmbine cu succes elemente familiare cu inovații specifice vehiculelor electrice. Pe de o parte, au păstrat butoanele fizice mari și ușor de utilizat, iar pe de altă parte au instalat un tablou de bord neconvențional, cu un display plasat departe de șofer și pe deasupra volanului cu diametru mic. Acest aspect conferă o senzație futuristă și aerisită. Planșa de bord este în mare parte îmbrăcată în material textil, adăugând o atingere de căldură vizuală interiorului. De asemenea, modelul oferă un spațiu generos atât pentru pasageri, cât și pentru bagaje, cu un ampatament de 2,85 metri și un portbagaj de 452 de litri.

Toyota a adoptat un design mai sobru, creând totuși o atmosferă distinctă și futuristă. Grație țesăturii de pe bord și pielei sintetice, prima impresie este una de lux. Cu toate acestea, o examinare mai atentă dezvăluie un amestec de materiale, cu numeroase suprafețe din plastic dur și texturi disparate. Deși nu este respingător, comparativ cu Skoda Enyaq iV sau Nissan Ariya, interiorul lui bZ4x nu impresionează.

Test Drive: Toyota bZ4X 150 kW FWD Luxury Style

Modelul testat - Toyota bZ4X 150 kW FWD Luxury Style - se laudă cu un exterior în alb perlat, jante din aliaj de 20'', anvelope 235/50 R20, iar prețul de listă este de 59.515,47 EUR (TVA inclus) - inainte de Rabla Plus.

Poziția de conducere este adaptată pentru volanul cu direcție drive-by-wire. Indiferent de înălțimea la care stai, pentru ca partea de sus a volanului să nu îți blocheze vederea la instrumente, trebuie să reglezi coloana de direcție foarte jos. Acest lucru nu este confortabil și face mașina mai puțin intuitivă de condus.

În funcție de nivelul de echipare, bZ4x vine cu un touchscreen de 8 sau 12.3 inci. Ambele versiuni rulează același software pe care Toyota îl implementează pe toate mașinile sale. Sistemul de infotainment nu impresionează într-o mașină de aproape 60.000 de euro. În plus, am întâmpinat probleme cu Apple CarPlay wireless. (prima dată când am conectat telefonul, Apple CarPlay a rămas blocat).

Ce ne-a placuta

  • Mașina este foarte spațioasă
  • Scaune încălzite și ventilate
  • Apple CarPlay wireless
  • Dinamică foarte bună
  • Controlul anumitor functionalități prin aplicația MyToyota

Ce nu ne-a placuta

  • Lipsa luminii ambientale de pe bord
  • Lipsa unui torpedou
  • Sistemul de infotainment este cam "sărac" - nu ai multe opțiuni de configurare.

Concluzie

În ciuda unei abordări oarecum conservatoare, bZ4x este un pas important pentru Toyota în lumea vehiculelor electrice. Este o mașină competentă, bine construită, cu un design atractiv. Poate nu impresionează în toate aspectele, dar oferă încredere în abilitatea Toyota de a produce o mașină fiabilă și durabilă.

În concluzie, Toyota bZ4X este un model electric promițător care merită luat în considerare de cei interesați să achiziționeze un SUV electric. Cu un preț competitiv și o ofertă solidă de caracteristici și performanțe, acest model ar putea fi o alegere atractivă pentru mulți cumpărători.