brand

Tesla Model Y este oficial cea mai vândută mașină din 2023

Tesla Model Y este oficial cea mai vândută mașină din 2023

Modelul Y, SUV-ul de dimensiuni medii de la Tesla, a atins un nou nivel de succes în 2023, realizând peste 254.000 de vânzări și devenind astfel autoturismul electric cu cele mai mari vânzări pe parcursul unui an întreg.

Vânzările pentru Modelul Y de la Tesla au crescut cu mai mult de 80% în ultimul an, ceea ce a condus la o serie de premiere importante:

  • Primul autoturism electric care termină anul pe locul 1;
  • Primul autoturism de dimensiuni medii care termină anul pe locul 1;
  • Primul autoturism premium care termină anul pe locul 1;
  • Primul autoturism non-european din era modernă care termină anul pe locul 1.

Modelul Y de la Tesla se află într-o poziție dominantă, cu un avans considerabil față de cel mai apropiat competitor, hatchback-ul mic Dacia Sandero. Aceste date sunt bazate pe cifre preliminare de la cercetătorul de piață Dataforce.

Modelul Y a devansat Sandero cu 254.822 la 235.893, conform datelor care reprezintă 97% din vânzările din Uniunea Europeană, țările EFTA și Marea Britanie.

Dacă acest avans se menține, Modelul Y va stabili mai multe repere semnificative în industria auto.

În plus, Tesla a beneficiat anul trecut de stimulente destinate mașinilor de companie în Germania. Modelul Y a fost cel mai vândut autoturism electric din Germania anul trecut, cu aproximativ 45.800 de înregistrări, conform cifrelor publicate de autoritatea de transport a țării (KBA).

Succesul Tesla a avut un efect pozitiv asupra producției de autoturisme din Germania, ajutată de o producție ridicată a Modelului Y la fabrica producătorului de EV-uri de lângă Berlin.

Modelul Y a fost cel mai vândut autoturism în Europa în șapte din cele 12 luni din 2023. Sandero a fost pe primul loc în patru din cele 12 luni, în timp ce Volkswagen T-Roc a fost primul într-o lună.

T-Roc, Renault Clio și Peugeot 208 par să fie sigure pentru locurile 3, 4 și 5 în Europa pentru întregul an, în funcție de numărul preliminar de la Dataforce.

208 a fost cel mai vândut autoturism în Europa în 2022, în timp ce Sandero a fost pe locul 2 în total. În 2021, VW Golf a fost în fruntea tabelului de vânzări, dar în 2023 este probabil să termine pe locul al șaptelea.

Modelul Y pare să fie și cel mai vândut autoturism în Europa pentru luna decembrie, în ciuda unei scăderi a vânzărilor cu 24% la 24.394. Renault Clio a fost cel mai apropiat competitor al Modelului Y pentru luna respectivă, cu o creștere a vânzărilor cu 29% la 20.691.

Sandero a fost într-o competiție strânsă pentru locul al treilea pentru luna respectivă împotriva Volkswagen Golf, având un avans de doar 163 de unități, conform cifrelor preliminare.