brand

BMW Seria 5 2024 sau Mercedes-Benz Clasa E 2024? Tu ce alegi?

BMW Seria 5 2024 sau Mercedes-Benz Clasa E 2024? Tu ce alegi?

Concurența dintre BMW și Mercedes-Benz în segmentul sedanurilor executive este mai acerbă ca niciodată. Lansarea noilor modele BMW Seria 5 2024 și Mercedes Clasa E 2024 a adus multe îmbunătățiri și inovații în ambele game. În acest articol vom analiza amănunțit cele mai importante aspecte ale celor două modele, pentru a răspunde la întrebarea care dintre ele se va dovedi a fi mai bună în 2024.

Design exterior

Designul noului BMW Seria 5 2024 este o evoluție a aspectului actual, menținând o abordare conservatoare, în linie cu dorințele clienților săi. Farurile au fost subțiate, iar grila frontală a fost mărită, însă nu atât de mult încât să devină controversată, precum la alte modele recente ale mărcii. Profilul mașinii a devenit mai alungit datorită creșterii dimensiunilor, iar coloana C și portbagajul au primit un aspect mai dinamic.

Mercedes Clasa E 2024 aduce un design exterior mai curat și mai elegant, cu linii fluide și proporții echilibrate. Farurile și stopurile au fost redesenate, iar grila frontală a primit un aspect mai proeminent. În ansamblu, mașina pare să urmeze o direcție mai minimalistă, în contrast cu designul anterior, care era mai agresiv și mai elaborat.

Design interior

Interiorul noului BMW Seria 5 2024 este similar cu cel al modelelor actuale, adoptând un sistem de infotainment și instrumente de bord cu două ecrane. Ecranul central are acum 14,9 inci, iar cel pentru instrumente de bord continuă să aibă 12,3 inci. Un nou element de design este "Interaction Bar", o bandă subțire și luminoasă care traversează întreaga bord și ușile din față, permițând pasagerilor să ajusteze setările de ventilație și ale scaunelor. Cabina este complet vegană în versiunea standard, cu materialul Veganza folosit pentru tapițeria scaunelor și un material vegan pe volan.

La interior, Mercedes Clasa E 2024 aduce un design proaspăt, cu un nou sistem de infotainment MBUX și un ecran central extins, care se întinde de-a lungul întregii bord. Materialele sunt de înaltă calitate, cu piele, aluminiu și lemn disponibile în funcție de nivelul de echipare. Un element interesant este noul volan, cu un design inovator și capacități tactile îmbunătățite.

Motorizări și performanțe

Gama de motorizări a noului BMW Seria 5 2024 include variante pe benzină, diesel, hibrid plug-in și electric. Modelul de bază, i5 eDrive40, are un motor electric de 322 CP și 430 Nm de cuplu, cu o baterie de 81,2 kWh care asigură o autonomie între 475 și 582 km. Modelul de top, i5 M60 xDrive, dispune de două motoare electrice și o putere combinată de 593 CP și 820 Nm de cuplu, cu o autonomie între 455 și 516 km.

Mercedes Clasa E 2024 vine într-o varietate de versiuni, cu motoare pe benzină, diesel și hibrid plug-in. Modelul de bază, E 200, are un motor turbo pe benzină de 2,0 litri, cu 197 CP și 320 Nm de cuplu. Modelul de top, E 63 AMG S, este echipat cu un motor V8 bi-turbo de 4,0 litri, care produce 612 CP și 850 Nm de cuplu. Modelul hibrid plug-in, E 300 e, combină un motor pe benzină de 2,0 litri cu un motor electric, oferind o putere totală de 320 CP și un cuplu de 700 Nm.

Autonomie electrică și încărcare

Versiunea electrică a noului BMW Seria 5 2024, i5 eDrive40, oferă o autonomie între 475 și 582 km, în funcție de specificațiile mașinii. Modelul i5 M60 xDrive are o autonomie între 455 și 516 km. Ambele modele pot fi încărcate la o putere de până la 205 kW, ceea ce permite o încărcare de la 10% la 80% în jumătate de oră.

Autonomia electrică a modelului hibrid plug-in Mercedes Clasa E 2024, E 300 e, este de aproximativ 56 km. Timpul de încărcare variază în funcție de puterea stației de încărcare, dar în general, o încărcare completă durează între 1,5 și 5 ore.

Tehnologie și sisteme de asistență

Noul BMW Seria 5 2024 beneficiază de tehnologia iDrive 8.5, care promite o interfață de utilizator mai intuitivă și funcționalități QuickSelect. Sistemul de asistență pentru șofer include funcții precum asistența pentru menținerea benzii și asistența pentru schimbarea benzii cu activare prin ochi, care permite șoferului să schimbe banda doar prin privirea în oglinda laterală corespunzătoare.

Mercedes Clasa E 2024 vine cu sistemul de infotainment MBUX, care oferă o interfață de utilizator intuitivă și funcții personalizabile. Sistemul de asistență pentru șofer include funcții precum asistența pentru menținerea benzii, asistența pentru vitezele adaptive și asistența pentru frânarea de urgență.

Confort și spațiu interior

Spațiul interior al noului BMW Seria 5 2024 a fost îmbunătățit prin creșterea dimensiunilor mașinii. Înălțimea a fost mărită cu 1,4 inci (35 mm), iar ampatamentul a crescut cu 0,8 inci (20 mm), rezultând într-un spațiu mai generos pentru picioarele pasagerilor din spate. Portbagajul are o capacitate de 490 de litri, cu 30 de litri mai puțin decât modelul pe benzină.

Mercedes Clasa E 2024 oferă un nivel ridicat de confort și un spațiu interior generos pentru pasageri. Portbagajul are o capacitate de 540 de litri, iar spațiul pentru picioarele pasagerilor din spate este comparabil cu cel al noului BMW Seria 5 2024.

Siguranță și dotări de siguranță

Noul BMW Seria 5 2024 include o serie de sisteme de siguranță și asistență pentru șofer, precum asistența pentru menținerea benzii, asistența pentru schimbarea benzii cu activare prin ochi și monitorizarea punctelor moarte. De asemenea, mașina dispune de airbaguri frontale, laterale și de tip cortină, precum și de un sistem de frânare automată de urgență.

Mercedes Clasa E 2024 oferă, de asemenea, o serie de sisteme de siguranță și asistență pentru șofer, incluzând asistența pentru menținerea benzii, asistența pentru vitezele adaptive și monitorizarea punctelor moarte. Mașina este echipată cu airbaguri frontale, laterale și de tip cortină, precum și cu un sistem de frânare automată de urgență.

Prețuri și disponibilitate

BMW Seria 5 2024 va fi disponibilă în versiunile i5 eDrive40 și i5 M60 xDrive, cu prețuri începând de la 85.000 de euro pentru modelul de bază și 98.000 de euro pentru modelul de top. Ambele modele vor fi disponibile pentru vânzare începând cu octombrie 2024.

Mercedes Clasa E 2024 va fi disponibilă în versiuni pe benzină, diesel și hibrid plug-in, cu prețuri începând de la aproximativ 60.000 de euro pentru modelul de bază. Modelul de top, E 63 AMG S, va avea un preț de aproximativ 120.000 de euro. Disponibilitatea exactă și prețurile pentru piața românească vor fi anunțate ulterior.

Atât noul BMW Seria 5 2024, cât și Mercedes Clasa E 2024 oferă un design atrăgător, tehnologie avansată și un nivel ridicat de confort și siguranță. Alegerea între cele două modele va depinde în mare parte de preferințele personale ale fiecărui cumpărător, precum și de bugetul disponibil. Având în vedere varietatea motorizărilor și versiunilor disponibile, este foarte probabil ca fiecare clienț să găsească un model potrivit nevoilor sale în ambele game.