brand

Noul Lexus GX 2024 își face debutul cu un V6 de 349 CP și un nou pachet Overtrail pentru off-road

Noul Lexus GX 2024 își face debutul cu un V6 de 349 CP și un nou pachet Overtrail pentru off-road

Lexus GX 2024 intră în a treia generație, înlocuind modelul actual, care datează încă din 2010. Noul model prezintă un aspect exterior mult mai robust și sculptat decât cel anterior, precum și tehnologie modernă actualizată. SUV-ul va fi disponibil pentru vânzare începând cu începutul anului 2024, iar prețul nu este disponibil în acest moment.

Lexus GX 2024 se bazează pe platforma GA-F cu șasiu pe corp, care se găsește și sub modelul LX 600. Suspensia față este de tip double-wishbone, iar cea spate este multi-link. Noul model adoptă direcția asistată electronic, care, conform Lexus, oferă o senzație de direcție îmbunătățită atât pe șosea, cât și în afara acesteia. Suspensia adaptivă variabilă cu amortizoare active este disponibilă ca opțiune.

La lansare, singura opțiune de motorizare disponibilă este GX 550, care vine echipată cu un motor V6 twin-turbo de 3,4 litri, ce dezvoltă 349 de cai putere și un cuplu de 479 lb-ft. Motorul este cuplat la o cutie de viteze automată cu 10 trepte. Acest sistem permite o capacitate de remorcare de până la 8.000 de lire sterline (aproximativ 3.600 kg).

Sistemul standard de tracțiune integrală al GX include un diferential central Torsen cu alunecare limitată și blocabil. Cazul de transfer controlat electronic trece mai rapid între 4WD-High și 4WD-Low decât modelul precedent. Variantele Overtrail beneficiază și de un diferential spate blocabil.

Un sistem hibrid va fi disponibil pentru GX ulterior, însă Toyota nu a oferit un termen mai precis pentru lansarea acestuia.

Noul GX are un design exterior complet diferit față de generația anterioară. Caroseria este mai angulară, cu o mulțime de linii tari și precise. Grila spindle distinctivă a Lexusului este încă prezentă în design, dar designerii au ales să o integreze mai discret în fascia frontală. Vizualizarea laterală oferă cea mai bună perspectivă asupra parbrizului mai drept. Partea din spate oferă un hayon electric cu geam deschis separat și un senzor pentru deschiderea automată.

Lexus GX 2024 va fi disponibil în șase niveluri de echipare: Premium, Premium+, Luxury, Luxury+, Overtrail și Overtrail+. Ultimele două sunt variante orientate spre off-road.

Clienții vor putea alege GX-ul în 11 culori exterioare: Eminent White Pearl, Nebula Gray Pearl, Atomic Silver, Incognito, Caviar, Nori Green Pearl și Nightfall Mica. Variantele Overtrail și Overtrail+ vor fi disponibile în combinații cu două tonuri, cu acoperiș negru și caroserie în culorile Atomic Silver, Incognito, Nori Green Pearl sau Earth.

Pachetul Overtrail adaugă accente negre pe aripile laterale și o placă de protecție din aluminiu. Aceste modele sunt echipate cu jante de 18 inci și anvelope de 33 de inci. Variantele Overtrail sunt disponibile și cu controlul vitezei în deplasare lentă, controlul asistat în coborâre și monitorizare 3D pentru teren accidentat. Sistemul de suspensie Electronic-Kinetic Dynamic oferă o articulație suplimentară a roților pentru o performanță off-road îmbunătățită. Overtrail+ beneficiază de scaune speciale cu funcție de masaj și o pernă care se extinde electric pentru un plus de confort.

Un reprezentant Lexus a confirmat că modelele Overtrail vor fi disponibile în același timp cu celelalte niveluri de echipare.

Noul Lexus GX 2024 își face debutul cu un V6 de 349 CP și un nou pachet Overtrail pentru off-road

Deși exteriorul are un design mai robust decât orice alt model GX anterior, designerii pun accentul pe lux în interior. Acum există un panou de bord digital de 12,3 inci, în timp ce modelul existent are un panou de bord analogic cu un ecran mic în mijloc. Ecranul sistemului de infotainment crește la 14,0 inci, față de 10,3 inci în prezent. Software-ul suportă Apple CarPlay și Android Auto în mod wireless. Sunt disponibile butoane pentru controlul temperaturii și al volumului audio. Comenzile pentru cutia de transfer și diferențialele blocabile sunt plasate în spatele schimbătorului de viteze, pe consola centrală. Un head-up display este disponibil ca opțiune.

Lexus GX 2024 este disponibil în două configurații de locuri. O variantă pentru șase pasageri oferă scaune individuale pentru rândul doi, în timp ce varianta pentru șapte persoane are o banchetă pe rândul doi. Scaunele din față standard sunt încălzite și ventilate. Încălzirea rândului doi de scaune este disponibilă ca opțiune.

În interior, tapițeria combină pielea semi-anilină și materialul NuLuxe în culorile Black, Dapple Gray și Saddle Tan. Modelele Overtrail beneficiază de un amestec de Black și Olive sau Chateau și Olive.

Nu avem detalii despre prețul Lexus GX 2024 în acest moment. Modelul actual începe de la 59.775 dolari. Când Lexus a introdus modelul LX 600 în 2022, prețul a fost chiar mai mic decât cel al modelului 2021.

Ținând cont de acești factori, nu ne așteptăm la o schimbare semnificativă a prețului noului GX față de cel curent.

Anul trecut, Lexus a livrat 29.945 de unități GX, în scădere cu 7,9% față de 32.509 unități în 2021.