brand

Mașinile electrice chinezești vor captura o pătrime din piața europeană în 2024

Mașinile electrice chinezești vor captura o pătrime din piața europeană în 2024

EV-urile (vehiculele electrice) chinezești vor juca un rol tot mai important pe piața europeană a vehiculelor electrice în următorii ani. Potrivit unui raport al Federației Europene pentru Transport și Mediu, în 2024, se estimează că EV-urile chinezești vor reprezenta 25% din întreaga piață europeană a vehiculelor electrice, în creștere față de 19.5% în 2023. Chiar și cu tarifele impuse de Uniunea Europeană asupra acestor EV-uri, se așteaptă ca acestea să câștige o cotă de piață semnificativă.

Cu toate acestea, impunerea de tarife mai mari asupra vehiculelor electrice construite în China ar putea duce la creșterea prețurilor, făcând ca sedanurile și SUV-urile de dimensiuni medii să fie mai scumpe decât modelele europene corespunzătoare. Cu toate acestea, SUV-urile compacte și mașinile mai mari produse în China ar rămâne puțin mai ieftine, potrivit analizei prezentate în raportul Federației Europene pentru Transport și Mediu.

Unul dintre motivele pentru care EV-urile chinezești pot fi mai accesibile este prețul mai scăzut al celulelor de baterie cu ioni de litiu produse în China. Acestea sunt cu cel puțin 20% mai ieftine decât cele produse în Europa. De asemenea, producătorii chinezi de baterii au dezvoltat tehnologii și lanțuri de aprovizionare mai avansate în comparație cu concurenții europeni.

Cu toate acestea, raportul a avertizat că impunerea tarifelor nu va proteja producătorii auto europeni pe termen lung. Competitorii chinezi intenționează să construiască fabrici în Europa, ceea ce le va permite să evite în mare măsură tarifele și să-și extindă prezența pe piața europeană.

Anul trecut, Tesla, Dacia și BMW au fost principalii importatori de EV-uri în Europa. Cu toate acestea, brandurile chinezești sunt pe cale să câștige o cotă de piață semnificativă în următorii ani. Se estimează că în 2024 acestea vor reprezenta 11% din piața europeană a vehiculelor electrice, iar până în 2027 se așteaptă să ajungă la 20%.

Pentru a putea concura cu brandurile chinezești, producătorii auto europeni trebuie să-și extindă producția de EV-uri de masă prin reglementări și subvenționarea producției de baterii. Momentan, aceste măsuri nu sunt implementate în Uniunea Europeană, iar raportul sugerează că ar trebui luate în considerare tarifele pentru celulele de baterie, deoarece Uniunea Europeană are cel mai mic nivel de tarifare în acest domeniu în comparație cu Statele Unite și China.

EV-urile chinezești vor avea o prezență tot mai mare pe piața europeană a vehiculelor electrice în următorii ani, capturând o cotă de piață semnificativă. Impunerea de tarife mai mari nu va oferi protecție pe termen lung producătorilor auto europeni, deoarece competitorii chinezi intenționează să construiască fabrici în Europa. Pentru a putea concura, producătorii auto europeni trebuie să-și extindă producția de EV-uri de masă și să promoveze producția de baterii prin reglementări și subvenționare.