brand

Cum plănuiește Audi să depășească rivalii BMW, Mercedes și competitorii chinezi în cursa tehnologică

Cum plănuiește Audi să depășească rivalii BMW, Mercedes și competitorii chinezi în cursa tehnologică

Audi se confruntă cu numeroase provocări în încercarea de a readuce brandul Volkswagen Group la nivelul tehnologic al rivalilor BMW și Mercedes-Benz, precum și al noilor concurenți din China. CEO-ul Audi, Gernot Dollner, a vorbit despre produsele viitoare ale Audi, trecerea la vehicule electrice și eliminarea treptată a motoarelor cu ardere internă într-un interviu acordat publicației Automobilwoche, o publicație soră a Automotive News Europe.

Dollner a preluat funcția de CEO Audi într-un moment deosebit de dificil. Cu toate acestea, el nu a fost adus să rezolve problemele existente, ci să aducă Audi în prim-plan. Imediat după preluarea funcției, am definit domeniile de focus. Cele patru puncte cheie sunt: produsul, tehnologia, brandul și regiunile China și America de Nord.

Unul dintre aspectele cele mai importante a fost echilibrarea strategiei de produse în trei direcții. În primul rând, am lansat primele două modele pe platforma PPE, Q6 E-tron și A6 E-tron. Apoi, în 2024 și 2025, planificăm lansarea a peste 20 de modele, inclusiv vehicule electrice, cu motoare cu ardere internă și hibrizi plug-in. În cele din urmă, ne propunem să avem un portofoliu țintă mai concentrat și mai puțin complex până în 2030.

Pentru a echilibra procesul de lansare, am acordat o atenție deosebită sumei și complexității tuturor lansărilor. De la dezvoltare la producție și de la hardware la software. A fost important să ne asigurăm că putem realiza, să fim stabili și să avem calitate. Din acest motiv, am reorganizat proiectele de vehicule și le-am pus într-o poziție stabilă.

Nu am făcut niciun efort de a dezvolta propriul nostru software și de a nu mai folosi unitatea de software Cariad a Volkswagen Group. Lucrăm împreună cu Cariad la arhitectura electronică. Tot ceea ce va apărea pe piață în următorii ani va fi creat în colaborare cu Cariad.

Viteza de transformare poate fluctua din când în când, dar tema principală este clară: ne îndreptăm cu toții către vehicule electrice. Acesta este drumul, este clar din punct de vedere tehnologic.

Da, planul rămâne același. Ne vom poziționa bine cu o nouă generație de modele complet electrice, motoare cu ardere internă și hibrizi plug-in și vom putea acționa flexibil dacă este necesar. Dar nu cred că va fi necesar.

Vom vedea o reducere semnificativă a volumelor de vânzări pentru motoarele cu ardere internă începând din 2026, astfel încât trucul pentru noi este o optimizare inteligentă a portofoliului. În caz contrar, volumul pe vehicul va fi atât de scăzut încât nu va mai fi fezabil, în special pentru furnizori. Noi deja standardizăm componente, dar vom renunța treptat la anumite segmente și stiluri de caroserie pentru vehiculele cu motoare cu ardere internă. Orice altceva nu ar avea sens economic.

Nu există niciun alt segment de piață relevant pentru Audi în care motoarele cu ardere internă să continue să fie vândute pe termen nedeterminat. În China, ultimele noastre motoare cu ardere internă, pe care le vom prezenta în 2026, probabil nu vor fi puse în vânzare decât în anul următor. Dacă presupunem un ciclu de viață clasic de șapte ani, suntem pregătiți pentru mijlocul deceniului viitor.

În principiu, nu sunt împotriva unei dezbateri despre deschiderea către tehnologie. În același timp, însă, avem de mult timp o legislație relevantă în vigoare în toate piețele pentru a reduce emisiile de CO2 și emisiile de gaze de eșapament. Momentan, nu există altă tehnologie decât electromobilitatea care poate atinge aceste obiective. Chiar dacă există o dorință de a schimba din nou legile, nu vom avea o nouă situație politică înainte de sfârșitul acestui deceniu. Până atunci, se aplică reglementările actuale, iar noi suntem capabili să acționăm în conformitate cu ele.

Segmentul de mașini electrice de lux de mărime medie este de mare interes pentru noi. Suntem încă în stadiile incipiente ale planificării produselor. Mă implic intens și sunt sigur că rezultatul va fi extrem de atractiv pentru clienții noștri.

Parteneriatul cu VW Group pentru dezvoltarea vehiculelor software-defined

Acest subiect este foarte important pentru mine. În rolul meu anterior de strateg principal al VW Group, am contribuit la conceperea conceptului de bază. Software-ul este dezvoltat sub conducerea Cariad. Marcile Volkswagen și Audi dezvoltă fiecare un vehicul care va fi într-un segment similar pentru a maximiza sinergiile. Este ușor să rezumăm ceea ce planificăm să facem acolo: trei parteneri, două vehicule, o echipă și o platformă software sub acoperișul unei singure locații. Așa stau lucrurile.

De ce trebuie creat un nou proiect?

Pentru că trebuie să separăm inovația de scalabilitate. În trecut, am încercat să facem un salt inovator în software pentru prea multe vehicule în același timp. Acum facem lucrurile diferit. De aceea, vrem să dezvoltăm două proiecte individuale de vehicule în acest mod nou înainte de a aborda problema scalării. Hub-ul SDV este o barcă rapidă cu echipe inovatoare care încearcă lucruri noi pentru diferitele mărci cu un ritm rapid.

Vehiculele Audi pentru piața chineză

Putem presupune că vehiculele pe care brandul Audi le aduce pe piață vor purta emblema Audi. Este prea devreme să discutăm despre detalii suplimentare legate de modelele planificate.

Depășirea rivalilor și revenirea la "Vorsprung durch Technik" (Înaintea prin tehnologie)

Audi este deja înaintea altora în anumite domenii cheie. Tehnologia de propulsie, eficiența, timpul de încărcare, precum și șasiurile și experiența de conducere sunt doar câteva exemple. Suntem deja bine poziționați.

Confruntarea cu BMW și Mercedes

Cu toate acestea, BMW, cu viitoarele sale modele Neue Klasse, și Mercedes, cu strategia sa electrică MMA, promit ambele progrese tehnologice semnificative. Când veți recupera decalajul față de rivalii tradiționali?

Obiectivul nostru nu este doar să fim la același nivel, ci și să depășim acești doi competitori, și mai avem de parcurs un drum în această direcție.