brand

Dezvăluirea spectaculoasă a noului SUV electric de dimensiuni mici de la Alfa Romeo: Alfa Romeo Junior 2024

Dezvăluirea spectaculoasă a noului SUV electric de dimensiuni mici de la Alfa Romeo: Alfa Romeo Junior 2024

Industria auto italiană sărbătorește revenirea mărcii emblematice Alfa Romeo pe scena vehiculelor de dimensiuni compacte cu lansarea mult așteptatului SUV electric Junior. Această bijuterie autohtonă, inițial denumită Milano, a stârnit un adevărat vâlvă în rândul pasionaților de automobile datorită schimbării neașteptate a numelui său, o decizie luată pentru a evita eventuale litigii juridice legate de asocierea vehiculului cu orașul Milano.

Noua generație de SUV-uri electrice de la Alfa Romeo readuce marca în avangarda inovației prin gama sa diversificată de opțiuni de propulsie. Versiunea de bază, denumită Junior Elettrica, este echipată cu un motor electric de 154 CP alimentat de o baterie de 54 kWh, promițând o autonomie impresionantă de până la 400 km cu o singură încărcare. Pentru cei care doresc și mai multă putere, varianta superioară Junior Elettrica Veloce oferă un motor electric de 237 CP, asociat cu un diferențial mecanic Torsen și o configurație șasiuluioptimizată pentru performanțe sportive.

Nu sunt neglijați nici pasionații de motoare convenționale, întrucât Junior Ibrida combină un motor pe benzină de 1.2 litri cu trei cilindri de 134 CP cu un motor electric de 28 CP, permițând funcționarea exclusiv electrică în circa 50% din timpul de conducere în mediul urban. Deși inițial nu va fi disponibilă decât în configurație cu tracțiune față, Alfa Romeo promite că o variantă cu tracțiune integrală Q4 va fi lansată într-o etapă ulterioară.

În ceea ce privește versiunile electrice, Junior beneficiază de un sistem de încărcare rapidă de până la 100 kW, permițând realimentarea bateriei de la 10% la 80% în mai puțin de 30 de minute. De asemenea, este inclusă o stație de încărcare AC de 11 kW pentru încărcarea rapidă tri-fazică, acolo unde condițiile o permit. Autonomia estimată pentru Junior Elettrica este de 400 km, în timp ce varianta Veloce mai puternică are o autonomie de aproximativ 340 km.

Pentru a facilita experiența de încărcare, toate modelele electrice vor fi livrate cu un card Free2move care oferă acces la peste 600.000 de stații de încărcare în întreaga Europă, precum și cu o stație de încărcare pentru acasă inclusă în pachetul standard.

Dimensiunile compacte ale Junior, cu o lungime de 4,17 metri, îl plasează în segmentul SUV-urilor de dimensiuni mici, dar cu un aspect distinct datorită liniilor sale caracteristice. Partea frontală impresionează prin faruri subțiri suprapuse, lumini de zi și grilă "scut" specifică mărcii Alfa Romeo. Profilul lateral este marcat de suprafețe curate și o linie care accentuează umerii posteriori, în timp ce spatele adoptă un design îngust, cu un element de iluminat LED integrat și inscripția Alfa Romeo.

Dezvăluirea spectaculoasă a noului SUV electric de dimensiuni mici de la Alfa Romeo: Alfa Romeo Junior 2024

Interiorul urmează tendința actuală cu două ecrane digitale de 10,25 inchi - unul pentru instrumentar și celălalt pentru sistemul de infotainment. Designerii au reușit să confere un aspect distinctiv prin forme proeminente în jurul cadranelor și grilele de aerisire în formă de trifoi. Ecranul central este poziționat mai jos decât în alte modele din gama, oferind un aspect mai aerisit.

Sistemul de infotainment al Junior promite o experiență ușor de personalizat, datorită "widgeturilor" sub formă de aplicații care pot fi aranjate pe ecran după preferințe. Actualizările over-the-air și navigația conectată completează pachetul tehnologic. Deși interfața este similară cu cea utilizată de alte modele din grupul Stellantis, se promite o ușoară diferențiere în ceea ce privește hardware-ul și posibilitățile de personalizare.

Deși are dimensiuni compacte, Junior oferă un spațiu interior surprinzător de generos. Locurile din față sunt spațioase pentru adulți, în timp ce cele din spate asigură un nivel decent de spațiu pentru picioare și cap. Portbagajul impresionează cu un volum de până la 400 de litri, cu posibilitatea ajustării înălțimii pardoselii și cârlige speciale pentru sacoșe. De asemenea, versiunile electrice vor dispune de un spațiu suplimentar sub capotă pentru depozitarea cablurilor de încărcare.

Deși specificațiile complete privind echipamentele de siguranță nu au fost dezvăluite încă, se preconizează că Junior va fi dotat cu până la trei puncte de ancorare Isofix pentru scaune de copii și șase airbaguri. De asemenea, Alfa Romeo promite disponibilitatea unui pachet Techno care va include tehnologii de conducere autonomă de nivel 2.

Pentru a răspunde preferințelor diverse ale clienților, Junior va fi disponibil cu trei pachete de opțiuni: Technology, Premium și Sport. Pachetul Technology aduce faruri matriciale LED, hayonportbagaj acționat electric cu control gestual și navigație conectată. Pachetul Premium îmbunătățește finisajele interioare și adaugă scaun șoferului cu reglare electrică și funcție de masaj. În cele din urmă, pachetul Sport oferă elemente de design sportiv la exterior, precum și scaune sport Sabelt și tapițerie din Alcantara în interior.

În cadrul evenimentului de lansare, directorul executiv al Alfa Romeo, Jean-Philippe Imparato, a împărtășit câteva perspective interesante asupra noului model:

"Sunt foarte mândru că lansăm inițial versiunea sportivă Veloce, cu jante de 20 inchi și multe elemente de design dinamic. Am luptat personal pentru acest lucru. Modul în care am lucrat la această mașină este cu adevărat remarcabil."

Întrebat despre eventuale îmbunătățiri suplimentare, Imparato a răspuns: "Nu este vorba neapărat despre un buget nelimitat, ci mai degrabă despre restricțiile de reglementare. Dacă nu ar exista aceste limite, aș adăuga un motor de 300 CP. De fapt, avem deja motorul respectiv, dar cum le-aș explica copiilor mei când temperaturile ajung la 46 de grade Celsius vara aceasta în Sicilia?"

Referitor la impactul noului model asupra bazei de clienți, acesta a precizat: "În unele țări, Junior ar putea reprezenta peste 40% din vânzările noastre. Tradițional, clientul nostru mediu are 53 de ani, este pasionat de mașini și destul de înstărit. Deja am observat o schimbare odată cu lansarea lui Tonale, care a atras mai multe cliente femei și clienți din segmentul business-to-business (flotă). Iar cu Junior, totul se va schimba și mai mult - veți vedea un impact important asupra compoziției pe gen și asupra prețului mediu plătit, în funcție de țară și regiune."

Cu lansarea SUV-ului electric Junior, Alfa Romeo demonstrează încă o dată angajamentul său față de inovație și sustenabilitate. Combinând performanțele electrizante cu un design elegant și un interior spațios, acest model promite să devină o alegere atractivă atât pentru pasionații de automobile, cât și pentru familiile moderne care caută un vehicul practic și eficient din punct de vedere energetic.

Indiferent dacă optați pentru puterea furtunoasă a versiunii Veloce sau pentru eficiența remarcabilă a variantei Elettrica, Junior reprezintă o nouă etapă în evoluția mărcii Alfa Romeo, pregătind terenul pentru o eră a mobilității electrice accesibile tuturor. Rămâne de văzut cum va fi primit acest nou model de către pasionații de automobile din întreaga lume și dacă va reuși să cucerească inimile și mințile clienților, așa cum au făcut-o alte creații legendare ale mărcii italiene de-a lungul anilor.