brand

Test drive KIA EV6, modelul care te va face și pe tine să te îndrăgostești de mașinile electrice

Test drive KIA EV6, modelul care te va face și pe tine să te îndrăgostești de mașinile electrice

Știm că multă lume este înnebunită după trendul cu mașinile electrice și că producătorii se întrec în a lansa modele care mai de care mai futuriste, mai autonome, cu un design mai atractiv și cu multe facilități și opțiuni care vor face viața mai ușoară chiar și pentru cei mai cârcotași dintre șoferi.

În același timp, auzim și tot felul de lucruri negative despre mașinile electrice și mai ales din cauza faptului că nu ar avea autonomii suficiente ale bateriilor sau că designul nu este chiar unul atât de reușit.

De aceea, echipa cautimasina.ro a testat pentru voi unul dintre cele mai în vogă modele electrice disponibile pe piața din România, KIA EV6, un model care arată extrem de bine și care are cam tot ce îi trebuie pentru clasa sa.

Dar cum nu ne bazăm doar pe prezentările clasice ale producătorilor și ale dealerilor, am scos-o chiar noi în oraș să vedem exact ce poate.

Kia EV6 a fost desemnată Mașina Anului 2022 în Europa de un juriu format din 59 de jurnaliști din 22 de țări.

EV6 este primul automobil electric dedicat Kia care se bazează pe platforma modulară E-GMP (Electric-Global Modular Platform) a companiei. Această arhitectură face ca modelul EV6 să elimine numeroasele compromisuri cu care se confruntă automobilele electrice care sunt create pe platforme concepute inițial pentru a găzdui automobile cu motor cu ardere internă.

Ca urmare a dezvoltării pe platforma E-GMP, EV6 are un spațiu interior de top, o autonomie de 510 km și capacități de încărcare ultra-rapidă de 800 V care le permit clienților să efectueze o încărcare a bateriei de 10 până la 80% în doar 18 minute.

La exterior, producătorul asiatic a făcut o treabă extrem de bună pentru ultimul său model electric: are un design captivant ce îmbină aspectul elegant și futurist cu un caracter aerodinamic.

Interiorul nu dezamăgește nici el: este elegant, confortabil, realizat din materiale de calitate și vei fi întâmpinat și de un ecran panoramic curbat dual de 12.3” care oferă vizibilitate clară, în timp ce dispune de meniuri și afișare intuitivă. De asemenea, noul head-up display cu realitate augmentată introduce un afișaj virtual pe parbriz, pentru a te ghida către destinație. Acesta oferă toate informațiile cheie pentru călătorii sigure, fără probleme.

Ce ne-a plăcut nouă la KIA EV6?

  1. Chiar dacă prețul pare destul de ridicat la prima vedere pentru o KIA, cam o medie de 55.000 de euro, odată ce ce urci la volanul ei realizezi ca este unul nu numai justificat, ci este chiar unul dintre cele mai bune deal-uri de pe piața pentru ceea calitatea, caracteristicile și funcționalitățile pe care le oferă.
  2. Materialele sunt de calitate și sustenabile: pielea de pe scaune este ecologică, iar plasticul de pe bord este obținut prin reciclarea PET-urilor din ocean.
  3. Interiorul este modern și vei beneficia de 3 ecrane: instrumentarul de bord, ecranul de infotainment și ecranul prin care poți comuta între setările de climă și scurtăturile sistemului de infotainment.
  4. Ai un heads-up display cu realitate augumentata iar în Europa doar Mercedes mai oferă o astfel de dotare. E destul de bine dacă putem compara KIA cu Mercedes, nu-i așa?
  5. Există o funcție specială prin care scaunul șoferului și al pasagerului se pot transforma într-un “loc de relaxare”: practic scaunul se dă în spate la maxim, spătarul se lasă pe spate și totul devine ca un fel de fotoliu.
  6. Poți controla mașină din telecomandă: o poți mișca în fata sau în spate din telecomandă fără să fie nevoie să urci la volan. Gândește-te cum te ajută asta atunci când un alt șofer a parcat prea apropiat de tine.
  7. Autonomia este una impresionantă: am făcut 470 km cu o singură încărcare și poți încărca mașina de la 10 - 80% în doar 18 minute la încărcătoarele rapide.
  8. Mașină poate fi folosită drept baterie externă. Da, poți alimenta orice aparat electronic (dispune de adaptor prin care se poate încarcă orice prin ștecher) și poți încarcă chiar și o altă mașină electrică.

Ce nu ne-a plăcut la KIA EV6?

Ce e drept ne-a fost destul de greu să găsim și ceva negativ despre acest model, întrucât chiar este unul care își merită toți banii pentru ceea ce oferă, de la design și tehnologie, până la autonomia bateriei.

Am găsit însă și câteva minusuri:

  1. Din cauza formei de coupe, mașină este destul de joasă și șoferii care au peste 1.85 vor atinge plafonul daca vor vrea sa tina spătarul intr-o pozitie dreaptă (dacă modelul este echipat și cu trapă ai mari șanse să dai cu capul de plafon)
  2. Ampatamentul este destul de lat și va trebui să te bazezi destul de mult pe senzorii de parcare atunci când execuți astfel de manevre.

Dacă nu te-am convins noi cu prezentarea pentru KIA EV6, o poți face singur mergând la un dealer KIA unde poți face un test drive și poți simți pe viu tot ce poate oferi această mașină.