brand

Care sunt mașinile mai convenabile de fapt în 2022 din punct de vedere consum? Clasice sau electrice?

Care sunt mașinile mai convenabile de fapt în 2022 din punct de vedere consum? Clasice sau electrice?

Din diferite surse vedem din ce în ce mai mult că trendul care se conturează pe piața auto este acela că mașinile electrice vor reprezenta viitorul.

Fapt care pare din ce în ce mai plauzibil, mai ales că producătorii se întrec de câțiva ani buni în a lansa noi și noi modele, mult mai perfomante și care să fie echipate cu baterii cu o autonomie mai mare.

Deși până nu demult mașinile electrice erau extrem de lăudate prin faptul că alimentarea este mult mai ieftină față de cele clasice pe benzină sau motorină, odată cu creșterile costurilor cu energia electrică, părerile încep să devină mai divizate.

Sigur, din punctul de vedere al normelor de poluare, mașinile electrice nu pot avea rival, însă în ceea ce privește costul asociat consumului, ei bine, aici se conturează deja o cu totul poveste, mai ales dacă ne raportăm la realitatea de pe șosele.

Nu mai punem la socoteală faptul că mașinile electrice au un preț de lansare mult mai mare decât cele care funcționează pe combustibil clasic, chiar și cu toate subvențiile acordate de stat prin Rabla Plus.

Echipa cautimasina.ro a fost curioasă și am făcut câteva calcule minimale pentru a vedea dacă există diferențe în ceea ce privesc costurile de alimentare pentru o marcă apreciată de șoferii români: Volkswagen.

Am comparat așadar Volkswagen Golf VIII 2.0 TDI (150 CP) DSG cu Volkswagen ID.3

Din declarațiile producătorului pentru consumul urban, cele două modele se prezintă astfel:

  • VW Golf VIII: 4.4 l/100 km
  • VW ID.3: 15,5 kWh/100km

Preț combustibil:

  • Diesel: 7 lei/l
  • Electric: rețele disponibile pentru acest tip de încărcare oferă prețuri cuprinse aproximativ între 1.95 lei/kWh – 2.35 lei/kWh pentru încărcarea la curent continuu (DC), deci o medie de 2.15 lei/ kWh

Cost pe 100 km:

  • VW Golf VIII: 30,8 lei
  • VW ID.3: 33,32 lei

Așa cum se poate observa, alimentarea electrică este chiar mai scumpă decât cea clasică pe diesel și asta, luând în calcul parametrii de consum în condiții ideale. Ceea ce, știm cu toții că în realitate, consumurile stau cu totul diferit…în ideea în care sigur sunt mult mai mari.

Indiferent însă de modelul auto pe care îl preferi, de performanțe sau de consum, pe platforma cautimasina.ro vei găsi întotdeauna un anunț de vânzare care se va încadra criteriilor tale. Nu numai că preluăm pe platforma noastră anunțuri cu vânzări auto postate în peste 160 de site-uri de profil și le updatăm în timp real, dar îți punem la dispoziție, gratis, și analize privind prețurile, kilometrajul, deprecierea sau notele obținute la testele de siguranță.