brand

Cele mai bune mașini diesel în 2023

Cele mai bune mașini diesel în 2023

Vânzările de mașini cu motoare diesel au fost în scădere în ultimii ani, unii producători renunțând complet la aceste motoare din anumite game de modele. În ciuda acestui fapt, mașinile diesel sunt mai curate ca niciodată.

Da, dieselurile poluează, dar cele mai recente modele sunt mult mai curate decât cele de odinioară și au la bord o mulțime de tehnologii care ajută la reducerea gazelor nocive pe care le pompează.

Dieselul are încă un rol important pe piața auto europeană. Având avantaje clare în ceea ce privește economia de combustibil și emisiile de CO2 față de mașinile cu motoare pe benzină, motorul diesel este o alegere rezonabilă pentru cumpărătorii de mașini mari care parcurg distanțe mai mari. Puterea netedă și musculoasă a motorului diesel își face simțită prezența în special în timpul călătoriilor lungi.

Ținând cont de acest lucru, consultați cele mai bune mașini diesel aflate la vânzare în prezent. Acestea oferă o combinație excelentă de costuri de funcționare reduse și performanțe superbe...

1. Skoda Octavia 2.0 TDI

Skoda Octavia a fost încoronată Mașina de familie a anului la Premiile Auto Express New Car Awards 2021, hatchback-ul oferind un mix unic de motoare eficiente, un habitaclu practic, tehnologie excelentă și - așa cum face atât de des marca cehă - un accent pe raportul calitate-preț.

Motorul diesel de 2,0 litri disponibil în gamă vine în două stări de reglaj: o versiune mai puțin puternică, de 114 CP, capabilă să atingă 3.5 l/100km, sau o alternativă de 148 CP cu o cutie de viteze automată DSG care atinge tot 4.4 l/100km. De la 0 la 100 km/h se parcurge în 10,3 și, respectiv, 8,7 secunde, iar în timp ce virajul de viteză nu vă va da pe spate, este mai mult decât adecvat pentru condusul de zi cu zi, în ambele forme.

La interior, spațiul pentru pasageri este excelent, cu suficient spațiu pentru picioare și cap pentru toată lumea. Portbagajul este și el de dimensiuni impresionante, măsurând 600 de litri, chiar și cu scaunele din spate în poziție. Dacă le rabați, capacitatea crește la 1.555 litri.

2. Mercedes C 220 d

Mercedes Clasa C a continuat să evolueze, iar în prezent este una dintre cele mai bune berline executive compacte pe care le poți cumpăra. Nu numai că arată bine, dar interiorul elegant și plin de tehnologie face de rușine modele mult mai scumpe. Porniți la drum și veți găsi, de asemenea, niveluri de confort de neegalat.

Propulsia diesel constă în C 220 d de 197 CP și C 300 d cu 261 CP, iar majoritatea cumpărătorilor vor considera că primul este mai mult decât adecvat - mai ales că este dotat standard cu aceeași cutie de viteze automată cu nouă trepte ca și modelul mai scump, ceea ce duce la un progres lin și la o eficiență impresionantă la toate vitezele.

Oficial, C 220 d poate atinge până la 4.6 l/100km, dar am constatat că sunt posibile cifre și mai impresionante dacă conduceți cu atenție pe un traseu mai lung. Nu numai că este o performanță bună pentru o berlină de lux cu patru uși, dar poate da o bătaie de cap unui hibrid.

3. BMW 320d

BMW a revenit în formă cu cel mai recent Seria 3, reducând greutatea, îmbunătățind dinamica de condus și adăugând o gamă impresionantă de tehnologii la bord. Modelul 320d, în special, va fi o alegere populară în cadrul gamei Seria 3, deoarece unitatea de 187 CP posedă performanțe reale.

BMW reușind să reducă greutatea cu 55 kg, Seria 3 a revenit în topul clasei atât pentru manevrabilitate, cât și pentru economia de combustibil, 320d obținând peste 3.9 l/100km în ciclu mixt. Deși acest lucru nu pare deosebit de impresionant, a fost supus testelor WLTP mai stricte, astfel încât aceste cifre ar trebui să fie realizabile în condiții reale de condus. Seria 3 se mândrește acum și cu tehnologia mild-hybrid, pentru a stoarce ceva mai mult din rezervor.

Generația precedentă a Seriei 3 a fost un concurent puternic în sectorul berlinelor executive compacte, dar Mercedes Clasa C era mai rafinat, iar Jaguar XE mai ușor de condus. Cu toate acestea, noua mașină a readus berlina executivă în topul clasei, fiind disponibilă și ca break, dacă aveți nevoie de spațiu suplimentar.

4. Opel Astra 1.5 Turbo D (130)

Totul se schimbă pentru Opel Astra, una dintre cele mai bine vândute mașini de familie. Noul model este primul de când Opel a intrat sub umbrela Stellantis, astfel că Astra Mk8 împarte acum multe lucruri cu Peugeot 308. Are un aspect mai curat, mai unghiular, iar interiorul renunță la o dispunere tradițională, cu butoane grele, în favoarea unor ecrane largi.

În timp ce motorul său este tot un diesel de 1,5 litri, acesta nu trebuie confundat cu unitatea ciudată cu trei cilindri de pe vechea mașină. În schimb, acum este același motor diesel cu patru cilindri care se găsește la Peugeot. Este mai rafinat la ralanti decât cel cu trei cilindri, iar cei 128 CP ai săi oferă suficiente performanțe pentru majoritatea familiilor.

Promisiunea de până la 4.4 l/100km ar trebui, de asemenea, să se potrivească șoferilor cu consum mare de carburant, în special celor care se așteaptă să acumuleze mulți kilometri pe autostradă. Emisiile de CO2 sunt scăzute, de 114g/km, și, deși alegerea cutiei de viteze automate afectează acest lucru, acestea cresc doar cu 4g/km.

5. Mercedes Benz S 350

Prezența masivă pe șosea și un interior confortabil înseamnă că Mercedes Clasa S este cea mai bună mașină de lux din topul nostru, iar în varianta diesel este la cel mai bun nivel: dacă vreți cea mai bună mașină diesel de lux, atunci nu mai căutați.

De fapt, acest lucru nu este strict adevărat. Mercedes oferă un S-Class hibrid ca un adevărat campion al economiei, dar grupul motopropulsor hibrid nu este atât de potrivit pentru mașină ca acest motor diesel. Motorul V6 twin-turbo de 3,0 litri este super-ușor, dar și foarte rapid, cu un timp de 0-100 km/h de doar 6,4 secunde - o adevărată performanță pentru o mașină care cântărește aproape două tone. Cu toate acestea, condus cu atenție, va produce 5.5 l/100km.

Greutatea contribuie cu siguranță la confort și, indiferent de echiparea în care se află Clasa S, aceasta elimină orice imperfecțiune a drumului. O tehnologie sofisticată "citește" drumul din față și poate pregăti suspensia pneumatică pentru denivelările viitoare. Aceasta este într-adevăr una dintre cele mai confortabile mașini, cu excepția unui Rolls-Royce Phantom.

6. Skoda Karoq 2.0 TDI 150

Poate că există SUV-uri mai sportive pe piață, dar Skoda Karoq reușește să găsească un echilibru plăcut între confort și plăcerea de a conduce.

O mașină de familie ideală, varianta TDI de 2,0 litri și 148 CP este cea mai bună opțiune pentru cei care caută suficientă putere pentru depășiri. Nu se simte constrâns să ruleze la viteze mai mari, ceea ce este cazul în care variantele entry-level pe benzină de 1,0 litri și turbodiesel TDI de 116 CP își arată slăbiciunile. TDI 150 de 2,0 litri este, de asemenea, un motor ideal pentru cei care doresc să tracteze o remorcă sau o rulotă, deoarece poate fi echipat cu tracțiune integrală.

Dacă alegeți opțiunea 4x4, economia oficială este de 4.6 l/100km în ciclu mixt și 158g/km de CO2, în timp ce motorul diesel de 116 CP produce aproape 4 l/100km și 125g/km de CO2.

Cele mai bune mașini diesel în 2023

  1. Skoda Octavia 2.0 TDI
  2. Mercedes C 220 d
  3. BMW 320d
  4. Opel Astra 1.5 Turbo D
  5. Mercedes Benz S 350
  6. Skoda Karoq 2.0 TDI 150