brand

Test Drive: Toyota bZ4X 2022

Test Drive: Toyota bZ4X 2022

Toyota a intrat în sfârșit pe piața vehiculelor electrice cu lansarea modelului lor de SUV cu dimensiuni medii, Toyota bZ4X. Acesta este un automobil pur electric, cu cinci locuri, care intră cu putere pe unul dintre cele mai mari și mai competitive segmente auto din piață. În acest articol, vom explora caracteristicile, performanțele și prețul acestui model promițător, precum și modul în care se compară cu concurența.

Deși Toyota este lider mondial în producția de vehicule hibride, a ales să intre pe piața mașinilor electrice la un moment considerat tardiv de mulți. În ciuda acestui fapt, modelul bZ4X pare să fi fost conceput cu o abordare matură și eficientă, combinând elemente clasice cu cele avangardiste, într-un pachet care promite sustenabilitate și eficiență.

În ciuda întârzierii lor în a lansa un model electric, Toyota a ales să adopte o strategie precaută în dezvoltarea gamei lor de vehicule electrice. Acest lucru s-a dovedit a fi un succes în cazul vehiculelor hibride, iar acum, cu lansarea bZ4X, compania își extinde abordarea și în domeniul vehiculelor electrice.

Toyota bZ4X este construit pe platforma e-TNGA (Toyota New Global Architecture), o platformă dedicată vehiculelor electrice, dezvoltată în colaborare cu Subaru. Acest lucru permite modelului să beneficieze de o structură optimizată pentru performanță și eficiență, precum și de o serie de tehnologii avansate.

Exteriorul Toyota bZ4X este un amestec de avangardism și elemente clasice, cu linii îndrăznețe și un aspect care atrage atenția. Printre elementele distinctive se numără farurile inguste și aripile frontale acoperite cu plastic pe negru, care dau un aspect mai dur și all-terrain. În partea de spate, modelul se remarcă prin două linii ale stopurilor, cu cea inferioară ajungând aproape de pasajul roții din spate.

În interior, Toyota a reușit să îmbine cu succes elemente familiare cu inovații specifice vehiculelor electrice. Pe de o parte, au păstrat butoanele fizice mari și ușor de utilizat, iar pe de altă parte au instalat un tablou de bord neconvențional, cu un display plasat departe de șofer și pe deasupra volanului cu diametru mic. Acest aspect conferă o senzație futuristă și aerisită.

Planșa de bord este în mare parte îmbrăcată în material textil, adăugând o atingere de căldură vizuală interiorului. De asemenea, modelul oferă un spațiu generos atât pentru pasageri, cât și pentru bagaje, cu un ampatament de 2,85 metri și un portbagaj de 452 de litri.

Toyota bZ4X este echipat cu un motor electric de 204 CP și 265 Nm, alimentat de o baterie cu o capacitate brută de 71,4 kWh. Acest lucru permite unei autonomii de aproximativ 450 km, în funcție de condițiile de rulare și utilizare.

Test Drive: Toyota bZ4X 2022

Modelul nu dispune de un buton Sport, însă oferă moduri de rulare Eco și Snow, care permit adaptarea performanțelor în funcție de condițiile de drum și preferințele personale. De asemenea, este disponibilă și funcția One Pedal, care permite o rulare mai eficientă și o regenerare mai bună a energiei.

Puterea maximă de încărcare a bateriei este de 150 kW (0-80% în 30 de minute) la DC, în timp ce la AC, încărcarea se limitează la 11 kW. Acest lucru reflectă abordarea precaută a Toyota în a nu oferi încărcare AC la 22 kW.

Prețul de bază al Toyota bZ4X este de 50.085 de euro pentru versiunea Dynamic și poate ajunge la 58.375 de euro pentru cea mai bine echipată versiune, Luxury Style. Tracțiunea integrală este disponibilă contra unui cost suplimentar, în funcție de nivelul de echipare.

Toyota bZ4X reprezintă intrarea solidă a producătorului în lumea vehiculelor electrice, oferind o combinație de eficiență, performanță și confort. Cu un design atrăgător, spațiu generos și o autonomie competitivă, acest model are potențialul de a deveni o opțiune populară în rândul cumpărătorilor de vehicule electrice.

În comparație cu modelele consacrate, precum Q4 e-Tron, VW ID.4, Ford Mustang Mach-E și Skoda Enyaq, Toyota bZ4X se remarcă printr-un design unic și o abordare matură și eficientă. Cu toate acestea, în termeni de performanță și autonomie, poate fi considerat mediocru în comparație cu unele modele concurente.

În concluzie, Toyota bZ4X este un model electric promițător care merită luat în considerare de cei interesați să achiziționeze un SUV electric. Cu un preț competitiv și o ofertă solidă de caracteristici și performanțe, acest model ar putea fi o alegere atractivă pentru mulți cumpărători.