brand

Test drive Audi Q8 2023

Test drive Audi Q8 2023

Audi Q8 este unul dintre cele mai impunătoare SUV-uri aflate la vânzare. Stilul său super-agresiv înseamnă că pare mai pregătit să devoreze un hatchback neașteptat chiar și decât Mercedes GLE Coupe și BMW X6, dar, în ciuda acestui fapt, este destul de ușor de trăit în fiecare zi.

Desigur, Audi Q8 împarte mai mult de o mână de elemente mecanice cu Audi Q7, care este mai încăpător, dar nu ați observa neapărat doar privindu-l. Grila sa octogonală uriașă, farurile pătrunzătoare din două piese și jantele vaste din aliaj de 21 de inci îl fac să arate mai degrabă ca o navă de război decât ca un Q7, care este mai degrabă un petrolier care se întinde.

Lucrurile par la fel de titanice atunci când pășești în interior. Acoperișul este puțin mai jos decât în cazul lui Q7, dar nu veți avea probleme cu spațiul pentru cap, cu excepția cazului în care sunteți genul de persoană care poate înlocui becurile fără a folosi o scară, iar în spate există suficient spațiu pentru doi adulți.

În prezent, sunt disponibile un motor diesel mild-hybrid și unul pe benzină, în timp ce toate Q8-urile dispun de tracțiune integrală quattro, împreună cu o cutie de viteze automată cu opt trepte. La interior, există un tablou de bord MMI cu două ecrane tactile și impresionantul pachet de instrumente/informații Audi Virtual Cockpit.

Sunt disponibile două versiuni de performanță ale modelului Q8: SQ8, care anterior folosea un motor diesel V8 de 429 CP, este acum oferit cu o unitate V8 pe benzină de 4,0 litri și 500 CP, în timp ce versiunea și mai hardcore RS Q8, este de asemenea propulsată de un V8 pe benzină, dar produce 592 CP.

Exteriorul lui Q8 este un pas destul de important față de Q7, care era relativ sobru. Caracteristici precum grila frontală mai mare, bare de protecție cu un stil mai agresiv, noile modele de faruri cu LED și o bandă de iluminare pe toată lățimea pe capacul portbagajului - precum și geamurile laterale fără ramă - conferă modelului Q8 un aspect mai modern și mai opulent.

Test drive Audi Q8 2023

La interior, lucrurile urcă din nou o treaptă de viteză față de Q7, cu o senzație cu adevărat impresionantă, inspirată în mare măsură de cea mai recentă limuzină A8. Sunt prezente o mulțime de ornamente negre de pian și finisaje din metal periat, iar întregul panou este configurat în jurul sistemului de infotainment cu ecran dublu MMI Touch pe care îl cunoaștem din alte părți ale gamei Audi.

La fel ca și în cazul altor modele, ecranul superior de 10,1 inci oferă sistemul de infotainment, în timp ce ecranul inferior de 8,6 inci se ocupă de sistemele mai fundamentale, cum ar fi controlul climatizării și opțiunile de configurare a mașinii. De asemenea, dispune de recunoaștere a scrisului de mână, dar acest lucru ar putea fi un pas prea departe pentru mulți șoferi dreptaci - are mult mai mult sens atunci când volanul se află pe partea stângă, așa cum se întâmplă pe alte piețe europene.

De asemenea, Q8 este dotat standard cu Audi Virtual Cockpit, care înlocuiește instrumentarul de bord tradițional cu un afișaj larg în culori, care poate fi configurat cu hărți de navigație de înaltă rezoluție sau cu grafică a instrumentelor de bord.

Nu este un mediu sportiv, ci mai degrabă unul luxos, contemporan și foarte modern. Acestea fiind spuse, atunci când am împins unele dintre materialele plastice, am simțit un pic de scârțâit și flexiune, ceea ce a fost puțin neașteptat. Toate sistemele electronice și tehnologice sunt posibile datorită faptului că Q8 este construit pe platforma comună MLB Evo a Grupului VW.

Deși musculoasele SQ8 și RS Q8 oferă mai multă putere și putere de tracțiune decât versiunile standard, nu există prea multe elemente care să diferențieze cabinele - de fapt, interioarele sunt în mare parte identice. Cu siguranță nu este un pas înainte în ceea ce privește calitatea interiorului, așa că, în esență, plătiți o primă suplimentară pentru un plus de performanță.

Audi Q8 are un rating de siguranță excelent din partea experților de la Euro NCAP. A obținut punctajul maxim de cinci stele, cu un scor de 93% pentru protecția ocupanților adulți, 87% pentru protecția ocupanților copii, 71% pentru protecția pietonilor și 73% pentru funcțiile de asistență în materie de siguranță. Aceasta înseamnă că Q8 se numără printre cele mai sigure SUV-uri mari pe care le puteți cumpăra.

Este dotat cu toate airbagurile și sistemele de stabilitate la care te-ai aștepta, iar mașina poate fi specificată cu sisteme de asistență pentru șofer pentru a menține mașina pe banda de circulație și cu senzori pentru a încetini mașina dacă vehiculul din față încetinește.