brand

Noul Volvo EX30 - SUV-ul electric compact

Noul Volvo EX30 - SUV-ul electric compact

Volvo a lansat recent noul său SUV electric compact, New Volvo EX30, care promite să ofere performanțe impresionante și o autonomie generoasă, într-un pachet mai accesibil și ușor de manevrat în oraș. Acest model reprezintă cel mai recent pas în strategia companiei suedeze de a oferi o gamă de vehicule electrificate și de a-și crește cota de piață în acest segment în plină expansiune.

Volvo EX30 va fi disponibil la prețuri începând de la 34.950 de dolari în SUA și aproximativ 36.000 de euro în Europa. Precomenzile sunt deja disponibile, iar livrările sunt programate să înceapă în toamnă. Prețul este comparabil cu cel al unui SUV cu motor termic de aceeași dimensiune, făcând astfel autovehiculul accesibil unui număr mai mare de clienți.

Designul exterior al noului Volvo EX30 se bazează pe cel al modelelor mai mari din gama Volvo, precum EX90. Se remarcă în special grila închisă și farurile cu semnătura digitală Thor's Hammer, care au devenit un simbol distinctiv al mărcii suedeze. De asemenea, noul model are o linie a plafonului care pare să plutească, datorită unui montant C gros, și aripi ale roților mai proeminente, care conferă un aspect mai robust.

Noul Volvo EX30 are o lungime de 4.233 de milimetri, o lățime de 1.837 mm și o înălțime de 1.555 mm, fiind astfel cel mai mic SUV din gama Volvo. Ampatamentul este de 2.650 mm, iar greutatea minimă la gol este de 1.830 kg. Aceste dimensiuni compacte și centrul de greutate coborât contribuie la manevrabilitatea și stabilitatea autovehiculului pe drum.

Interiorul SUV-ului electric compact adoptă un design minimalist tipic scandinav, dar în același timp oferă tehnologie de ultimă oră. Pe bord se regăsește un ecran de infotainment de 12,3 inci, iar pe partea superioară, sub parbriz, se află o bară de sunet care acoperă întreaga lățime a planșei de bord, fiind o premieră în industria auto.

Volvo a colaborat cu parteneri tehnologici precum Google, Apple și Qualcomm pentru a oferi cea mai bună experiență posibilă utilizatorilor. EX30 va beneficia de actualizări software prin intermediul conexiunii la internet.

În ceea ce privește designul interior, clienții pot alege între patru teme diferite pentru interior și cinci teme de iluminare ambientală, fiecare fiind asociată cu un peisaj sonor ambiental.

Noul Volvo EX30 - SUV-ul electric compact

Noul Volvo EX30 va fi disponibil în două variante de motorizare pe piața din SUA: Single Motor Extended Range și Twin Motor Performance. Prima variantă dispune de un motor electric montat pe puntea spate, cu o putere de 268 de cai putere (200 kW) și un cuplu de 253 lb-ft (343 Nm). Bateria cu chimie NMC (litiu, nichel, mangan și cobalt) are o capacitate utilizabilă de 64 kWh și permite o autonomie estimată de 275 de mile (aproximativ 443 km).

Varianta Twin Motor Performance adaugă un motor electric pe puntea față, oferind tracțiune integrală și o putere totală de 422 cai putere (315 kW) și un cuplu de 400 lb-ft (543 Nm). Acest model accelerează de la 0 la 60 mph (aproximativ 97 km/h) în doar 3,4 secunde, fiind cel mai rapid automobil produs vreodată de Volvo. Autonomia estimată pentru această variantă este de 265 mile (aproximativ 426 km).

Pe piața europeană și în alte regiuni, Volvo va oferi și o variantă Single Motor de bază, cu același motor electric de 268 CP, dar cu o baterie LFP cu o capacitate utilizabilă de 49 kWh și o autonomie estimată de aproximativ 200 mile (321 km).

Variantele cu baterie NMC pot încărca la o putere maximă de 153 kW în curent continuu, ceea ce permite încărcarea bateriei de la 10% la 80% în puțin peste 26,5 minute. Varianta cu baterie LFP se încarcă la o putere de până la 134 kW, necesitând 26 de minute pentru a efectua același ciclu de încărcare.

Începând cu anul 2024, Volvo va oferi și o variantă Cross Country a modelului EX30, cu o gardă la sol mai mare, jante negre de 19 inci sau jante de 18 inci cu anvelope speciale pentru teren accidentat, protecții pentru partea inferioară a caroseriei, elemente negre pe bara de protecție față și pe capacul portbagajului, precum și branding Cross Country. Comenzile pentru Volvo EX30 Cross Country vor începe în 2024, iar producția este așteptată să înceapă mai târziu în același an.

Noul Volvo EX30 se va confrunta cu o serie de concurenți importanți în segmentul SUV-urilor electrice compacte, precum Audi Q4 e-tron, Mercedes EQA și Lexus UX 300e. Cu toate acestea, dimensiunile sale mai reduse îl fac o opțiune mai atractivă pentru clienții care caută un vehicul mai ușor de manevrat în traficul urban și care necesită mai puțin spațiu de parcare. Un posibil rival pentru EX30 ar putea fi versiunea electrică a viitorului MINI Countryman, deși și acest model va crește în dimensiuni față de generația actuală.

Noul Volvo EX30 reprezintă un pas important în strategia companiei suedeze de a oferi o gamă diversificată de vehicule electrice și de a atrage noi clienți în acest segment. Cu un design atrăgător, performanțe solide și o autonomie generoasă, acest model ar trebui să facă față cu succes concurenței în segmentul SUV-urilor electrice compacte.