brand

Tesla Model Y conduce în Europa, în ciuda cererii mai slabe

Tesla Model Y conduce în Europa, în ciuda cererii mai slabe

Într-o perioadă marcată de o cerere mai slabă, SUV-ul electric de dimensiuni medii Tesla Model Y a reuşit să îşi menţină poziţia dominantă pe piaţa auto europeană, depăşind semnificativ modelele Peugeot 208 şi Renault Clio în septembrie. În plus, și-a extins avantajul față de Dacia Sandero pentru conducerea generală.

Tesla Model Y este pe cale să încheie luna septembrie ca cel mai bine vândut model în Europa. Acesta are un avans de peste 5.000 de unități față de cel mai apropiat rival.

Cu toate acestea, vânzările pentru SUV-ul de dimensiuni medii Tesla au înregistrat un declin de 8,4 la sută, ajungând la 26.370 de unități, potrivit cifrelor preliminare furnizate de cercetătorul de piață Dataforce.

Peugeot 208 și hatchback-ul mic Renault Clio nu au reușit să profite de acest declin, în ciuda creșterii vânzărilor cu 11 la sută și respectiv, 26 la sută în luna trecută. Aceste date reprezintă 95 la sută din vânzările din Uniunea Europeană, țările EFTA și Marea Britanie.

Clio se află într-o cursă strânsă cu Volkswagen Golf, care a avut o creștere a vânzărilor cu 21 la sută, ajungând la 19.317 unități. Aceasta a lăsat Golf la doar 414 unități în urma Clio, cu câteva piețe care urmează să raporteze cifrele lor pentru septembrie.

Dacia Sandero a completat top cinci cu 18.587 de vânzări, o creștere de 7,6 la sută față de aceeași lună a anului trecut, conform datelor preliminare.

T-Roc, care a fost cel mai bine vândut model în Europa în luna iulie, a coborât pe locul 7 în septembrie, în ciuda unei creșteri a vânzărilor cu 7,8 la sută, ajungând la 16.859 de unități. T-Roc se află într-o cursă strânsă cu Opel/Vauxhall Corsa pentru locul 7, deoarece SUV-ul mic are un avans de 459 de unități față de hatchback-ul mic.

Între timp, VW Tiguan, ajutat de o creștere de 14 la sută, este cu 223 de unități înaintea Nissan Qashqai (+ 2,7 la sută), pentru a determina ultimele două locuri din top 10 pentru septembrie.

Aceasta înseamnă că ar putea exista unele schimbări odată ce toate piețele și-au raportat datele de vânzări.

Alte mașini care sunt pe cale să înregistreze creșteri semnificative ale vânzărilor în septembrie sunt Citroen C3 (+25 la sută), Toyota Yaris Cross (+18 la sută) și Fiat 500 (+13 la sută).

În concluzie, Tesla Model Y rămâne un lider puternic pe piața auto europeană, în ciuda unei scăderi a vânzărilor. Cu toate acestea, competiția rămâne strânsă, cu multe modele care își măresc vânzările și se apropie de top.