brand

Tesla Model Y: Probabil cel mai bine vândut automobil în Europa în 2023

Tesla Model Y: Probabil cel mai bine vândut automobil în Europa în 2023

Tesla Model Y, SUV-ul mediu premium, a încheiat primele 10 luni pe locul 1, iar dacă tendințele recente continuă, cele mai bune luni de vânzări ale trimestrului sunt încă înainte.

Este un pic devreme, dar este probabil sigur să încoronăm Tesla Model Y ca cel mai bine vândut în Europa pentru 2023, în ciuda faptului că încă mai sunt două luni. De ce? Pentru că, chiar și într-o lună slabă pentru SUV-ul mediu premium, acesta a menținut un avans considerabil față de cel mai apropiat competitor, Dacia Sandero, pe baza vânzărilor din ianuarie până în octombrie, potrivit cercetătorului de piață Dataforce.

Dacă tendințele recente de vânzări pentru Tesla continuă, vânzările Model Y vor fi chiar mai puternice în ultimele două luni ale anului. Dar vom ajunge la asta într-un minut. Mai întâi, trebuie să explicăm ce s-a întâmplat de săptămâna trecută.

Când noi, la Automotive News Europe, am raportat numerele preliminare de vânzări din octombrie și din 10 luni vineri trecută, Sandero luase un avans mic de 289 peste Model Y în cursa pe an (184.088 la 183.799). Acest lucru se baza pe cifrele preliminare ale Dataforce care reprezentau 92% din vânzările din Uniunea Europeană, țările EFTA și Marea Britanie.

Dar cele 8% care încă mai trebuie numărate au inclus o piață cheie pentru Tesla - Suedia - unde Model Y este cel mai bine vândut. În Suedia, Model Y a contabilizat 14.139 de vânzări până în octombrie, comparativ cu 1.048 pentru Sandero, potrivit cifrelor finale ale Dataforce pentru 10 luni.

Suedia, împreună cu celelalte piețe lipsă din datele preliminare, a adăugat 28.718 de vânzări la totalul de 10 luni al Model Y și 13.394 la Sandero. Prin urmare, nu numai că Model Y a șters deficitul văzut în numerele preliminare, dar a încheiat cele 10 luni cu un avans de 15.035 de vânzări peste Sandero (212.517 la 197.482), potrivit Dataforce.

Aceasta s-a întâmplat în ciuda faptului că Model Y s-a clasat pe locul 20 în cursa de vânzări pe model în octombrie. Da, avansul de 15.035 de vânzări peste Sandero este mai mic decât avansul de vânzări de 26.276 pe care Model Y l-a avut peste hatchback-ul mic după nouă luni, dar tot pare a fi un avantaj de neînvins. Iată de ce.

Benjamin Kibies, expertul în numere al Dataforce, a analizat numerele de vânzări europene ale Tesla pentru ANE și a făcut o descoperire interesantă. Începând din 2018, producătorul auto american a obținut 10% din vânzările sale în prima lună a unui trimestru, 23% în a doua lună și o proporție uriașă de 67% în ultima lună. Graficul de mai jos arată cum s-a descurcat Tesla în primele 10 luni ale acestui an.

Model Y a reprezentat 73% din totalul vânzărilor Tesla de 291.404 după 10 luni. Începutul lent al fiecărui trimestru a însemnat că în ianuarie Model Y s-a clasat pe locul 32 înainte de a câștiga lunile februarie și martie. În aprilie, SUV-ul era pe locul 16 înainte de a urca pe locul 1 în mai și iunie. În iulie a fost pe locul 17 și apoi a câștigat lunile august și septembrie.

În acest an, Model Y a fost cel mai bine vândut în Europa de șase ori; Sandero a fost pe locul 1 în ianuarie, aprilie și octombrie, în timp ce Volkswagen T-Roc a fost pe locul 1 în iulie.

Model Y ar fi primul automobil electric care să încheie anul ca cel mai bine vândut în Europa. De asemenea, ar fi prima mașină de mărime medie, prima mașină premium și prima mașină non-europeană în era modernă care să facă același lucru - cu excepția oricăror schimbări neașteptate și dramatice.

Și având în vedere că industria și lumea au suportat COVID-19, începutul a două războaie și o criză de aprovizionare îndelungată, toate începând din 2020, să convenim că ar putea exista un factor care să împiedice Model Y să fie pe locul 1. Dar în acest moment, acest lucru pare puțin probabil.