brand

Skoda pregateste un nou SUV electric ce ar putea fi constuit in India

Skoda pregateste un nou SUV electric ce ar putea fi constuit in India

Săptămâna trecută, Skoda a anunțat că lucrează la un nou SUV electric ieftin care ar putea fi produs în India, folosind tehnologie de baterie nouă. Această veste a captat atenția industriei auto și a entuziaștilor de mașini electrice, deoarece marca cehă își propune să ofere o opțiune accesibilă pentru consumatorii care doresc să treacă la mobilitatea electrică. În acest articol, vom explora mai multe detalii despre acest proiect interesant și despre modul în care Skoda intenționează să-și atingă obiectivele.

Skoda este deja implicată în dezvoltarea unui mic automobil electric sub umbrela proiectului "MEB Entry" al Grupului Volkswagen. Cu toate acestea, CEO-ul Skoda, Klaus Zellmer, a sugerat că marca intenționează să meargă și mai departe și să creeze un model și mai accesibil, care să se încadreze într-un preț de aproximativ 20.000 de euro. Acesta ar fi un pas important pentru Skoda, deoarece ar completa gama sa de mașini electrice și ar oferi o opțiune mai accesibilă consumatorilor.

Una dintre principalele provocări în dezvoltarea unui automobil electric ieftin este reducerea costurilor bateriei. Potrivit lui Zellmer, aproximativ 40% din costul total al unui vehicul electric este reprezentat de baterie. Prin reducerea acestui cost și prin utilizarea unei tehnologii de baterie mai eficiente, producătorii pot încerca să ofere mașini electrice mai accesibile pentru consumatori.

Skoda și Volkswagen se concentrează în prezent pe tehnologia de baterie NMC (nicel-mangan-cobalt), care oferă o densitate energetică bună la un cost relativ scăzut. Cu toate acestea, o altă tehnologie de baterie care ar putea fi luată în considerare este LFP (fosfat de fier și litiu), care este mai eficientă din punct de vedere al costurilor, dar oferă o densitate energetică mai mică. Echipa Skoda analizează metodele de stivuire a celulelor bateriei pentru a compensa această limitare a densității energetice mai scăzute a bateriilor mai ieftine.

Pentru a reduce costurile și a face mașina electrică mai accesibilă, Skoda ia în considerare producția în India. Zellmer a menționat că deja construiesc mașini în India și se uită la segmentul vehiculelor electrice pentru a fi competitive pe această piață. India este unul dintre cele mai competitive piețe auto, iar producția locală ar putea ajuta Skoda să ofere o opțiune mai ieftină pentru consumatori. Cu toate acestea, Zellmer a subliniat că calitatea trebuie să rămână aceeași, iar clienții europeni nu ar trebui să aibă rezerve în ceea ce privește faptul că mașina lor ar fi produsă în India.

Imaginile exclusive dezvăluite sugerează că SUV-ul electric ieftin Skoda ar avea un design similar cu alte modele SUV ale mărcii. Cu toate acestea, ar fi puțin mai mic, cu o lungime totală de mai puțin de patru metri, pentru a reduce costurile materialelor. Acesta ar avea o capacitate de baterie mai mică decât alte modele electrice Skoda și o autonomie de aproximativ 240 kilometri între încărcări. Cu toate acestea, ar păstra o postură ușor înălțată pentru a găzdui bateria în podea și ar avea un stil pseudo-SUV.

Skoda intenționează să utilizeze componente comune pentru a reduce costurile și a face acest SUV electric ieftin. Acest lucru ar putea însemna utilizarea unor sisteme de siguranță și senzori preluați de la alte modele Skoda, inclusiv grila "tech deck" introdusă de conceptul Vision 7S. În plus, Zellmer a sugerat că Skoda ia în considerare posibilitatea de a oferi o singură specificație de mașină și de a obține venituri suplimentare prin abonamente la funcționalități și caracteristici suplimentare. Cu toate acestea, el a recunoscut că acest lucru ar fi dificil din punct de vedere tehnic și că tehnologiile implicate sunt costisitoare.

Skoda este hotărâtă să ofere o opțiune ieftină și accesibilă pentru consumatorii care doresc să treacă la mobilitatea electrică. Cu un nou SUV electric ieftin în planurile lor și o posibilă producție în India, Skoda dorește să atingă un preț de aproximativ 20.000 de euro pentru acest model. Reducerea costurilor bateriei și utilizarea de componente comune sunt strategii cheie pentru a face acest lucru posibil. Cu toate acestea, Zellmer a subliniat că calitatea și siguranța nu vor fi compromise, indiferent de locul în care este produsă mașina. În final, acest nou SUV electric ieftin va aduce mai multă diversitate în gama Skoda și va oferi o opțiune accesibilă pentru consumatorii interesați de mașinile electrice.