brand

Škoda dezvoltă un sistem de camere bazat pe inteligență artificială pentru a detecta probleme pe linia de asamblare

Škoda dezvoltă un sistem de camere bazat pe inteligență artificială pentru a detecta probleme pe linia de asamblare

Škoda Auto afirmă că utilizează recunoașterea imaginilor bazată pe inteligență artificială pentru a asigura identificarea la timp a necesităților de întreținere pe linia de asamblare.

La uzina principală din Mladá Boleslav, Škoda FabLab a instalat un sistem care monitorizează în permanență echipamentele de pe linia de asamblare. Acesta este conectat la un computer care utilizează Inteligența Artificială (AI) pentru a detecta neregulile din cadrul proceselor și pentru a identifica eventualele lucrări de întreținere necesare.

Miroslav Stejskal, coordonator al întreținerii predictive, Serviciul Tehnic Central Škoda Auto, a declarat: "La Škoda Auto suntem dedicați întreținerii predictive ca mijloc de a ne asigura că echipamentele noastre de producție sunt întotdeauna în stare perfectă. Un sistem de inteligență artificială verifică în mod constant starea actuală a procesului în raport cu condițiile de bază optime. Acesta este învățat să identifice anumite tipare, adăugând în mod constant la baza sa de cunoștințe și recunoscând imediat schimbările. Acest lucru ne permite să reacționăm prompt, optimizează eficiența proceselor noastre și asigură cea mai bună utilizare posibilă a capacităților noastre de producție."

Imaginile echipamentelor și ale pieselor supuse uzurii, cum ar fi grinzile, șuruburile sau cablurile, sunt captate de camerele de luat vederi amplasate pe transportoarele aeriene ale liniei de asamblare. De îndată ce calculatorul bazat pe inteligență artificială conectat la cameră detectează nereguli în proces sau necesitatea unor acțiuni de întreținere, acesta le semnalează în timp real.

"Magic Eye" compară instantaneu fotografiile sale de înaltă precizie cu mii de imagini stocate. Acest lucru îi permite să detecteze abaterile de la condițiile de bază optime și să identifice sursele de eroare. Utilizarea luminii albastre asigură faptul că instrumentul de inteligență artificială face diferența în mod fiabil între fisuri și zgârieturi și stabilește diagnosticele corecte. În plus, sistemul își extinde continuu baza de cunoștințe. Dacă găsește un șurub uzat, de exemplu, acesta marchează locul ca fiind lipsit de erori imediat ce piesa a fost înlocuită și verificată din nou.

Pentru a evalua abaterile detectate, sistemul utilizează informații despre neregulile pe care le-a identificat în trecut.

Škoda utilizează "Magic Eye" la uzina sa principală din Mladá Boleslav, pe linia de asamblare a modelelor Enyaq iV și Octavia. Astfel, Škoda Auto este una dintre primele companii din Republica Cehă care utilizează posibilitățile de întreținere predictivă susținută de inteligența artificială.

Pentru a permite optimizarea în continuare a sistemului și pentru a accelera o integrare mai amplă la sediile din Mladá Boleslav și Kvasiny, FabLab a simulat o secțiune a liniei de asamblare. Această "arenă de implementare" poate fi utilizată pentru a experimenta diferite setări ale camerei, pentru a configura parametrii sistemului și pentru a simula deteriorări ale liniei de asamblare.