brand

Skoda a fabricat trei milioane de SUV-uri

Skoda a fabricat trei milioane de SUV-uri

Skoda este într-o atmosferă de sărbătoare, deoarece SUV-ul cu numărul trei milioane a ieșit de pe linia de asamblare. Vehiculul de referință este un Kodiaq negru în echiparea Sportline asamblat la fabrica Kvasiny din Republica Cehă. Călătoria SUV-urilor a început în 2009 cu simpaticul Yeti, înainte ca Kodiaq să se alăture gamei în 2016. Un an mai târziu, compactul Karoq a aterizat și a fost urmat de subcompactul Kamiq în 2019.

Linia de SUV-uri a crescut din nou în 2020 cu Enyaq și Enyaq Coupe, complet electrice. Deși toate acestea sunt modele globale, Skoda a introdus și câteva produse regionale, cum ar fi Kamiq GT și Kodiaq GT, specifice Chinei. Există, de asemenea, un crossover Kushaq fabricat în India pentru piața locală, cu planuri de a expedia kituri CKD în Vietnam, unde asamblarea va începe în a doua jumătate a anului 2024.

Dintre toate SUV-urile fabricate de Skoda, Kodiaq este de departe cel mai popular, având 841.900 de vânzări, inclusiv cele ale modelului GT vândut în China. Urmează Karoq, cu 705.800 de unități, urmat de Yeti, cu 684.500 de vehicule asamblate până în 2018, când s-a încheiat producția. Kamiq și Kamiq GT au generat împreună 537.100 de vânzări, în timp ce modelele Enyaq și Enyaq Coupe, cu emisii zero, au fost vândute de 166.900 de ori. În cele din urmă, Kushaq și-a găsit 63.900 de locuințe până în prezent.

Produse în Republica Cehă, China, India, Ucraina și Slovacia, SUV-urile reprezintă în prezent aproape jumătate din livrările globale ale Skoda. Kodiaq se pregătește pentru cea de-a doua generație, premiera mondială fiind programată să aibă loc în următoarele săptămâni. Acesta va fi un model soră a modelului Volkswagen Tiguan 2024, prezentat recent, și va primi, în sfârșit, o variantă hibridă plug-in cu o autonomie electrică de peste 100 de kilometri.

În 2025, va fi lansată următoarea generație Enyaq și Enyaq Coupe, iar un SUV electric mai mare cu șapte locuri este prevăzut pentru un debut în 2026. Acesta din urmă a fost deja prezentat în avanpremieră prin conceptul Vision 7S și va lua forma unui SUV de familie cu trei rânduri de scaune, măsurând aproximativ 4,9 metri (193 inch) lungime, pentru a oferi "un spațiu interior enorm".