brand

Rolls-Royce Phantom Syntopia este un model unicat construit manual, inspirat de modă

Rolls-Royce Phantom Syntopia este un model unicat construit manual, inspirat de modă

Dacă încercați să gândiți puțin în afara cutiei, Rolls-Royce va ieși probabil în evidență ca fiind unul dintre producătorii de automobile care sunt echivalentul unei companii de modă în industria auto. Creațiile elegante și personalizate ale firmei britanice combină adesea materiale, culori și tehnici care nu sunt inedite în industria modei, iar noul Phantom Syntopia one-off urmează din nou această tendință și chiar o ridică la noi niveluri.

Rolls-Royce descrie vehiculul pe care îl vedeți înfățișat în galeria de mai jos ca fiind cel mai complex din punct de vedere tehnic Phantom personalizat de până acum. Acesta a fost creat urmând filozofia modei Haute Couture, în colaborare cu designerul de modă inovator Iris van Herpen. Pentru cei neinițiați, Haute Couture este procesul de creare manuală a unor modele de modă exclusiviste, personalizate și de înaltă ținută, care a făcut valuri pentru prima dată la mijlocul secolului al XIX-lea, când Parisul a început să devină încet-încet centrul industriei mondiale a modei.

Vehiculul unic se bazează pe modelul Phantom Extended, pe care Rolls îl descrie ca fiind "cea mai bună pânză albă pentru personalizare", și a fost în curs de dezvoltare și construcție în ultimii patru ani. Phantom-ul ultra-exclusiv își ia numele de la colecția Iris van Herpen din 2018, care a fost inspirată de modelele și formele găsite în natură. Phantom Syntopia urmează aceeași rețetă generală de design, axată pe frumusețea mișcării fluide în materiale solide. Rolls-Royce numește această temă Weaving Water.

"Pentru această colaborare specială, am fost inspirat de conceptul "Weaving Water" și am transformat senzația de a fi în mișcare într-o experiență imersivă de fluiditate în interiorul Phantom. Am vrut ca aceasta să devină o experiență de ultimă generație, fiind copleșit de forțele naturii. Mișcarea puternică a modelului Phantom este țesută în valurile tridimensionale schimbătoare din interiorul mașinii pentru a întruchipa ingeniozitatea naturii", explică creatoarea de modă Iris van Herpen.

Această abordare Weaving Water poate fi observată pentru prima dată atunci când deschideți ușile și aruncați o privire la căptușeala plafonului, care a fost cea mai dificilă componentă tehnică a Phantom Syntopia pentru designeri. Acesta a fost confecționat folosind o singură foaie de piele selectată din peste 1.000 de piei. Acele tăieturi simetrice de o precizie impresionantă au fost realizate manual și conferă căptușelii un aspect tridimensional asemănător unui lichid. Numai procesul de aplicare a celor 162 de petale delicate a necesitat aproape 300 de ore de muncă pentru echipa lui van Herpen la fabrica Rolls-Royce din Goodwood. Combinând toate celelalte operațiuni de proiectare, pregătire și construcție, plafonul a implicat aproximativ 700 de ore colective de muncă.

Un alt detaliu foarte interesant este designul meselor de picnic, care reflectă tema Weaving Water a capotei frontale a modelului Phantom. Acest finisaj unic a fost obținut prin combinarea mai multor straturi de vopsea și lac care conțin diferite cantități de particule de sticlă. Formula a fost perfecționată timp de patru luni de către Exterior Surface Center al constructorului auto înainte de a fi gata să fie aplicată pe mașină, fiind realizate nouă versiuni de probă înainte de a găsi proporția ideală de particule de sticlă.