brand

Noul Renault 5: preţ, specificații, lansare și date de vânzare

Noul Renault 5: preţ, specificații, lansare și date de vânzare

Renault revine pe piață cu un model clasic reinventat, Renault 5, cu un preț de pornire de 25.000 de euro în Europa. Așteptat să apară în vara anului 2024, acesta propune o alternativă accesibilă și atrăgătoare în segmentul vehiculelor electrice.

Noua versiune a modelului Renault 5 marchează începutul unei noi ere pentru producătorul auto francez. Renault explorează patrimoniul său vast pentru a crea un viitor clasic. Designul Renault 5 păstrează proporțiile compacte și robuste ale modelului concept, cu mici modificări care să îl adapteze la producția de serie.

Elemente de design precum farurile cu LED-uri inspirate de modelul concept, cu mici motive de steag francez în colțuri, precum și stopurile verticale fără acoperire tradițională de lentile, sunt câteva dintre caracteristicile care fac din acest model unul special. Insigna noului Renault 5 se regăsește pe banda neagră care conectează stopurile, iar indicatorul de încărcare este amplasat în exterior.

Noul Renault 5 va fi primul vehicul lansat pe platforma CMF-B EV a Alianței Renault-Nissan, concepută special pentru vehiculele electrice mici. Această platformă va fi folosită și pentru noul Renault 4, un SUV compact inspirat de stilul retro, pentru modelul reînnoit Renault Twingo, precum și pentru noul Nissan Micra.

Renault promite o autonomie de până la 400 de kilometri pentru bateria de 52kWh a modelului R5. Varianta de bază a modelului va fi echipată cu o baterie de 40kWh, care va oferi o autonomie mai moderată, dar va fi mai accesibilă.

Noul Renault 5 nu este doar prietenos cu bugetul, dar Renault își dorește ca acesta să fie și plăcut de condus, așa cum erau strămoșii săi. Modelul va beneficia de o suspensie multi-link la spate de înaltă calitate.

Prototipul Renault 5 este opera designerului Gilles Vidal, pe care Renault l-a recrutat de la PSA, după ce acesta a lucrat la conceptul retro Peugeot E-Legend din 2019.

Lansarea noului Renault 5 ridică unele semne de întrebare cu privire la viitorul modelului Clio. Luca De Meo, șeful Renault, a sugerat că acest model ar putea deveni unul destinat exclusiv piețelor unde motoarele cu combustie sunt încă permise.

Noul Renault 5 reprezintă o propunere interesantă în segmentul vehiculelor electrice, combinând un preț accesibil cu un design atrăgător și performanțe promițătoare. Este un model care ar putea atrage atât cumpărătorii de mașini noi, cât și pe cei care își doresc să facă trecerea la vehiculele electrice într-un mod cât mai neîntrerupt.