brand

Mini începe să vândă mașinile cu un model de vânzări hibrid în Europa începând cu anul viitor

Mini începe să vândă mașinile cu un model de vânzări hibrid în Europa începând cu anul viitor

Grupul BMW, cunoscut pentru mărcile sale premium precum BMW, Mini și Rolls Royce, își schimbă strategia de vânzări începând din 2024. Mini va fi prima marcă a conglomeratului care își va vinde mașinile folosind un model de vânzări hibrid în Italia, Polonia și Suedia începând cu 1 ianuarie 2024.

Modelul de vânzări hibrid implică o schimbare de la vânzările tradiționale, unde producătorul vinde mașinile prin intermediul unui dealer, către un model în care producătorul vinde direct către client, cu dealerii care devin parteneri de retail.

Grupul BMW vizează tranziția către vânzări directe cu partenerii de retail, ceea ce ar trebui să aducă o standardizare a prețurilor la nivel național și o interfață mai directă cu clientul. Pe măsură ce tranziția progresează, compania se va concentra pe digitalizarea întregului proces de achiziție, permițând clienților să treacă fără probleme între experiențele de achiziție online și fizică, în funcție de preferințele lor.

Este important de notat, totuși, că modelul de agenție al Grupului BMW nu caută să înlocuiască rețeaua de retail existentă, ci mai degrabă să o completeze. Compania recunoaște importanța continuă a contactului personal cu clientul și rolul partenerilor de retail, conform unui comunicat de presă oficial. Acești parteneri vor continua să joace un rol cheie în noul model, asigurându-se că clienții primesc consultațiile și îngrijirea de înaltă calitate pentru care BMW este renumit.

În esență, noul model de vânzări oferă o abordare hibridă, cu canale online și fizice suportate de un sistem IT integrat. Această combinație este destinată să ofere clienților o experiență de cumpărături mai versatilă și personalizată. Deși digitalizarea este cheie, compania recunoaște, de asemenea, că preferințele clienților variază și modelul de agenție caută să le acomodeze pe toate în mod fluid. În plus, noul model acordă, de asemenea, retailerilor acces la întregul inventar de vehicule al Grupului BMW, permițându-le să ofere o gamă mai largă de opțiuni clienților.

Tesla este cunoscută pentru modelul său de vânzări direct-către-client, dar modelul de agenție al Grupului BMW diferă semnificativ. Abordarea BMW păstrează și întărește rețeaua de retail existentă, care joacă un rol central în noua strategie de vânzări. În contrast, Tesla își vinde în principal vehiculele direct către consumatori prin showroom-uri deținute de companie și prin site-ul său web, ocolind dealerii tradiționali.

Modelul hibrid al Grupului BMW integrează, aparent, cel mai bun din ambele lumi, permițând clienților să aleagă între experiențe online și fizice, menținând în același timp relația critică cu partenerii de retail.

În concluzie, schimbarea strategiei de vânzări a Grupului BMW marchează un moment decisiv în industria auto. Adoptarea unui model de vânzări hibrid care combină aspectele pozitive ale vânzărilor directe și ale vânzărilor prin dealeri ar putea fi un model pentru alte companii auto de top. În timp ce digitalizarea continuă să joace un rol cheie în modul în care mașinile sunt vândute, importanța experienței de cumpărare fizică și a relației cu dealerii nu poate fi subestimată. Este o strategie care recunoaște importanța de a se adapta la schimbare, dar și de a valoriza ceea ce a funcționat în trecut.