brand

Noul Mercedes G580 cu tehnologia EQ: off-roader de lux full electric

Noul Mercedes G580 cu tehnologia EQ: off-roader de lux full electric

Mercedes-Benz a dat undă verde pentru o nouă etapă în istoria sa lungă și prestigioasă, prezentând recent Noul Mercedes G580 cu tehnologia EQ. Acest nou model de off-roader de lux cu alimentare electrică reprezintă un pas important în tranziția către o mobilitate mai sustenabilă.

În anul 2021, Mercedes a oferit o previzualizare a unui G-Class pe baza conceptului EQG. Fast forward cu trei ani și firma germană a dezvăluit în sfârșit mașina de producție: Mercedes G 580 cu tehnologia EQ.

Nu s-a schimbat prea mult la exterior, mașina finisată păstrând designul distinctiv cubic al G-Class recent reîmprospătat, cu motor cu ardere internă, care va fi vândută alături de mașina electrică.

Clasa G electrică are una dintre cele mai mari baterii disponibile pe orice vehicul de producție EV. Bateria de 116kWh este aceeași ca cea găsită în EQS actualizat, deși carcasa a fost special modificată pentru a se potrivi în șasiul Clasei G.

Patru motoare electrice sunt incorporate în șasiul cu cadru de scări pentru o putere combinată de 579cp și un cuplu de 1.164Nm. Acest lucru permite un timp de 0-100 km/h de 4,7 secunde și o viteză maximă de 180 km/h.

În ceea ce privește autonomia, forma cubică a G 580 înseamnă că nu se poate apropia de autonomia de 822 km a EQS recent reîmprospătat și super-aerodinamic. 4x4 obține o autonomie maximă de 471 km, obținută prin efectuarea unor modificări subtile aerodinamice la versiunea existentă ICE. Vitezele de încărcare sunt însă mai impresionante, cu o capacitate de 200kW capabilă să reîncarce bateria de la 10-80% în 32 minute.

Noul Mercedes G580 cu tehnologia EQ: off-roader de lux full electric

Pentru a se asigura că G-Class electric este la fel de robust ca modelul ICE, există o placă de protecție sub baterie care poate suporta de cinci ori greutatea mașinii. Bateria este de asemenea rezistentă la apă, contribuind la o adâncime de vădit de 850mm – cu 150mm mai mult decât mașina obișnuită. De asemenea, garda la sol este mai bună (250mm comparativ cu 241mm) și unghiul lateral corespunde cu G-Class pe benzină la 35 de grade.

Clasa G electrică arată aproape identic cu versiunile cu motor cu ardere internă, deși există câteva ajustări cheie care o deosebesc de EV. Există un grilaj blocat, ventilații mai optimizate din punct de vedere aerodinamic în bara din față, jante de aliaj speciale și insigne argintii „EQ” pe aripi. La fel ca G-Class reîmprospătat, camera din spate a fost mutată la bara de protecție.

Mercedes va lansa G 580 cu tehnologia EQ mai târziu în acest an și va ajunge inițial în versiunea 'Edition One', cu alte variante programate ulterior. Edition One va veni cu opțiunea a cinci finisaje de vopsea 'Manufaktur', accente albastre pentru exterior, logo-uri 'G' pe uși, oglinzi retrovizoare negre și bare de protecție argintii.

Se estimează că prețul Edition One va fi de aproximativ 220.000 de euro, cu modelele mai accesibile pornind de la aproximativ 160.000 de euro când vor fi lansate ulterior. Având în vedere prețul cerut pentru G-Class electric, nu există mulți concurenți direcți, modele precum BMW iX, Lotus Eletre și Audi Q8 e-tron fiind semnificativ mai ieftine decât Mercedes. Prima mașină complet electrică a Aston Martin va fi un SUV și va avea probabil un preț similar cu cel al G-Class, la fel ca și viitorul Range Rover EV.