brand

Mercedes-Benz EQS - Un studiu arată că își pierde aproape jumătate din valoare după doar un an

Mercedes-Benz EQS - Un studiu arată că își pierde aproape jumătate din valoare după doar un an

Mercedes-Benz EQS este unul dintre cele mai așteptate vehicule electrice de lux ale anului. Cu toate acestea, conform unui studiu recent publicat de iSeeCars, se pare că EQS nu stă prea bine în ceea ce privește deprecierea valorii sale. Potrivit acestui studiu, Mercedes-Benz EQS își pierde aproape jumătate din valoare după doar un an de la achiziție. Aceasta înseamnă că valoarea medie a mașinii scade cu incredibilul 48,7%, adică aproximativ 65.143 de dolari.

Este binecunoscut faptul că mașinile noi își pierd o parte semnificativă din valoare odată ce părăsesc showroom-ul dealerului. Cu toate acestea, EQS pare să sufere o depreciere mult mai mare decât alte vehicule. Studiul iSeeCars arată că EQS este pe primul loc în topul mașinilor care se depreciază cel mai rapid.

Nu este singurul vehicul electric de pe această listă. Cinci dintre primele zece vehicule în clasamentul studiului sunt vehicule electrice. Pe locul doi se află Nissan Leaf, care pierde în medie 15.786 de dolari, reprezentând o scădere de 45% din valoarea sa inițială. Pe locul trei se află Jaguar F-Pace, un vehicul cu combustie internă, care își pierde aproximativ 35,4% din valoare, adică 28.555 de dolari. Alfa Romeo Giulia ocupă locul patru cu o depreciere de 33,4%, adică 16.297 de dolari. Pe locul cinci se află Kia EV6, care pierde aproximativ 33,3% din valoarea sa inițială, adică 18.081 de dolari.

Studiul arată că există și vehicule care nu suferă o depreciere semnificativă în primul an de utilizare. Printre acestea se numără și vehiculele hibride. Cu toate acestea, mașina care a atras atenția este Kia Rio. Se pare că oamenii din Statele Unite încă doresc un subcompact ieftin cu motor cu ardere internă, deoarece Kia Rio pierde în medie doar 21 de dolari după primul an de utilizare. Aceasta reprezintă o scădere de doar 0,1%, ceea ce înseamnă că un Kia Rio ușor folosit se vinde aproape la prețul inițial. Faptul că modelul a fost eliminat din gama Kia pentru anul 2024 ar putea fi și un factor care a influențat această depreciere foarte mică.

Singurul vehicul Mercedes-Benz care se află pe lista celor mai puțin depreciate mașini este G-Class, care ocupă locul trei în acest clasament, cu o scădere de doar 2,3% în valoare, adică 4.587 de dolari în medie. În schimb, Ford Maverick pierde în medie doar aproximativ 1.400 de dolari, ocupând locul patru și cinci în acest clasament, reprezentând modelul standard cu motor cu ardere internă și modelul hibrid, cu o depreciere de 4,1% și respectiv 4,4%.

Primul loc în topul celor mai puțin depreciate mașini este ocupat de Land Rover Range Rover, care se vinde cu aproximativ 2,8% peste prețul său nou mediu după un an. Se pare că acest lucru se datorează faptului că noile modele de 2024 ajung treptat pe piață, ceea ce duce la o creștere a cererii pentru SUV-urile second-hand, deoarece cumpărătorii impacienți se plictisesc să aștepte sau refuză să plătească prețuri ridicate la dealeri. Echipa iSeeCars menționează și această teorie în studiul lor.

Studiul iSeeCars a evaluat peste 1,6 milioane de anunțuri de vânzare de mașini noi și second-hand din ianuarie până în martie 2024, cuprinzând vehiculele din anii de producție 2023 și 2024. În acest studiu, termenul "second-hand" se referă la vehiculele cu un kilometraj de maxim 20% din media de 13.476 de mile, considerată un kilometraj mediu pentru un an de utilizare. Vehiculele cu vânzări reduse sau de nișă au fost excluse din cercetare.

Este interesant să observăm o scădere clară a prețurilor vehiculelor electrice față de o valoare reziduală puternică pentru vehiculele hibride. Acest lucru susține tendința de scădere a cererii pentru vehiculele complet electrice pe care am observat-o, în timp ce vehiculele hibride rămân alegeri dorite pentru mulți cumpărători. Studiul împarte și vehiculele noi și cele second-hand în funcție de intervalul de preț și locațiile din Statele Unite, informații pe care le puteți găsi în link-ul sursă de mai jos.

Studiul iSeeCars arată că Mercedes-Benz EQS suferă o depreciere semnificativă a valorii după doar un an de utilizare, pierzând aproape jumătate din valoarea sa inițială. Cu toate acestea, există și vehicule care nu se depreciază atât de mult, cum ar fi vehiculele hibride și Kia Rio. Este important să luați în considerare aceste informații atunci când luați în considerare achiziționarea unui vehicul nou sau second-hand.