brand

Mercedes a dezvăluit nou model Mercedes-AMG CLE 53 Cabriolet

Mercedes a dezvăluit nou model Mercedes-AMG CLE 53 Cabriolet

Mercedes-AMG continuă să diversifice gama de modele cu noul său CLE 53 Cabriolet, o mașină convertibilă de dimensiuni medii cu patru locuri, echipată cu un șasiu îmbunătățit semnificativ și un motor pe benzină în șase cilindri, asistat de un sistem mild-hybrid. Deși designul robust și upgrade-urile la nivelul șasiului ar putea sugera că este un rival direct pentru BMW M4 Convertible, puterea de "doar" 442 cai putere face ca această comparație să fie poate nedreaptă – se zvonește că o versiune mai puternică "63" ar putea fi lansată în viitor.

Deocamdată ne concentrăm pe CLE 53, care a fost prezentat cu multe dintre îmbunătățirile la nivelul șasiului și designului ce vor fi regăsite și pe viitorul CLE 63, însă cu un motor ușor mai puțin performant. În acest caz, motorul nu este unul dezvoltat exclusiv de AMG, ci o versiune actualizată a propulsorului pe benzină în linie de 3.0 litri găsit pe CLE 450.

Cu toate acestea, acesta a fost optimizat de AMG, cu componente interne speciale și un turbocompresor care funcționează la presiuni mai ridicate. Rezultatul este o putere de 442 cai putere și un cuplu de 560 Nm, sau un maxim de 600 Nm pentru perioade scurte în regim de overboost. Sistemul mild-hybrid poate adăuga încă 22 CP și 200 Nm la trenul de forță, însă aceste cifre nu contribuie la valorile maxime declarate pe hârtie, ci asistă motorul doar la turații mici.

Motorul este cuplat la o transmisie automată AMG cu 9 trepte, care încorporează atât un convertor de cuplu, cât și o ambreiaj umed la pornire. Puterea este trimisă către un sistem de tracțiune integrală cu vectorizarea cuplului în favoarea punții spate, care poate fi decuplat complet de la axul față în modul Drift.

Performanțele anunțate sunt de 4.4 secunde pentru sprintul 0-100 km/h, care poate scădea la 4.2 secunde cu pachetul opțional AMG Dynamic Plus. Viteza maximă este de 250 km/h standard, sau 280 km/h cu același pachet.

La fel ca și pe CLE 53 Coupe, Cabrioletul are o caroserie complet nouă, semnificativ mai lată. Diferența este de 58mm pentru ampatamentul față și 75mm pentru cel spate, fiind necesare anvelope și jante mai late. Dimensiunea jantelor este de 19 inch standard, cu opțiunea de a opta pentru 20 inch. Sistemul de frânare a fost de asemenea mărit, cu discuri de 370mm pe puntea față și 360mm pe cea spate.

Toate modelele CLE 53 folosesc suspensii cu arcuri elicoidale și amortizoare adaptiv, cu o configurație specială pentru Cabriolet care ține cont de greutatea suplimentară și rigiditatea structurală redusă a caroseriei decapotabile. Direcția integrală este standard, lucrând împreună cu un sistem de direcție asistat electric AMG cu trei niveluri de asistare variabile în funcție de modul de conducere selectat.

Elemente specifice Cabrioletului includ sistemul ingenios AirScarf integrat în scaunele față pentru confortul pasagerilor la condus cu acoperișul deschis, iar acoperișul însuși este confecționat dintr-o țesătură cu izolație fonică, putând fi deschis sau închis la viteze de până la 30 km/h. Volumul portbagajului este compromis de mecanismul acoperișului, scăzând de la 385 litri la 295 litri atunci când este deschis.

Din punct de vedere vizual, CLE 53 preia elementele de design agresiv ale Coupe-ului, cu aripe proeminente și jante specifice AMG. Tipic pentru un model de gamă mijlocie "53", ieșirile de eșapament sunt rotunde în loc de trapezoidale, iar cu pachetul opțional AMG Driver's se adaugă și un spoiler pentru puntea spate.

Mercedes a dezvăluit nou model Mercedes-AMG CLE 53 Cabriolet

Interiorul urmează aceeași rețetă ca pe celelalte modele Mercedes din gama actuală, cu un design modern și o multitudine de tehnologii. Printre acestea se numără un sistem multimedia MBUX cu ecrane de mari dimensiuni și comenzi prin gesturi și voce, precum și un afișaj digital pentru instrumentele de bord.

Scaunele sunt speciale AMG, cu tapițerie din piele perforată și inserții din fibră de carbon opționale. Volanul este de asemenea specific AMG, având formă îngustă și butoane integrate pentru controlul diferitelor funcții.

Ca orice Mercedes modern, CLE 53 Cabriolet vine echipat cu o gamă largă de sisteme de asistență pentru șofer și funcții de siguranță. Acestea includ avertizare de coliziune frontală cu frânare automată de urgență, asistent pentru menținerea benzii, recunoaștere a semnelor de circulație și multe altele.

De asemenea, sunt disponibile și opțiuni precum sistemul de night vision cu detecție termică a pietonilor și animalelor, precum și un sistem de monitorizare a unghiurilor moarte care poate frâna automat dacă detectează un pericol.

Deși inițial a fost prezentat doar CLE 53, se așteaptă ca gama să se extindă în viitor cu mai multe opțiuni de motorizare. Este de așteptat o versiune entry-level CLE 35, echipată cu un motor pe patru cilindri de 2.0 litri cu aproximativ 300 CP.

De asemenea, se zvonește și despre o versiune de vârf CLE 63, care ar putea primi un motor V8 bi-turbo de 4.0 litri cu peste 600 CP, pentru a concura direct cu rivali precum BMW M4 Cabriolet.

Mercedes nu a anunțat încă prețurile pentru noul CLE 53 Cabriolet, dar se estimează că va porni de la aproximativ 80.000 de euro pentru versiunea standard. Opțiunile suplimentare și motorizările mai puternice vor crește desigur valoarea facturii finale.

Primele comenzi sunt așteptate să înceapă în a doua jumătate a anului 2024, cu primele livrări programate pentru începutul anului 2025. Principalii concurenți vor fi BMW Seria 4 Cabriolet, Audi A5 Cabriolet și rivalii de la mărci precum Lexus sau Infiniti.

Noul Mercedes-AMG CLE 53 Cabriolet reprezintă o alternativă atractivă în segmentul cabrioletelor premium de dimensiuni medii. Combină un design sportiv și agresiv cu un motor puternic și un șasiu îmbunătățit pentru o experiență de condus captivantă.

Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă puterea de 442 CP va fi suficientă pentru a convinge clienții din acest segment, mai ales că se așteaptă ca versiunea de vârf CLE 63 să ofere substanțial mai multă putere.

În orice caz, Mercedes continuă strategia de a diversifica gama de modele AMG pentru a acoperi cât mai multe nișe și preferințe ale clienților, menținând în același timp un nivel ridicat de performanțe și tehnologie de ultimă generație.