brand

Luminile de întâlnire scad cu 8,8% riscul de accident

Luminile de întâlnire scad cu 8,8% riscul de accident

Potrivit unei investigații recente efectuate de Centrul de cercetare a accidentelor de la Universitatea Monash din Melbourne, Australia, rezultatele au indicat că automobilele echipate cu lumini de zi automate (DRL) au o rată mai mare de evitare a accidentelor din cauza problemelor de vizibilitate decât cele care nu au aceste lumini.

După cum s-a raportat în Journal of Safety Research, a fost efectuat un studiu pentru a evalua impactul DRL asupra riscului de a fi implicat într-un incident cu mai multe mașini, în care vizibilitatea a fost un factor cheie, utilizând date din surse polițienești din New South Wales, Victoria, Queensland și Australia de Vest.

Un studiu a descoperit că implementarea luminilor de circulație pe timp de zi (DRL) a fost asociată cu o scădere "semnificativă din punct de vedere statistic" de 8,8 % a pericolului, în special la viteze mai mari și în timpul crepusculului și al amurgului, mai degrabă decât atunci când afară era lumină puternică.

Pentru studiul lor, autorii au obținut date privind accidentele cu victime din rapoartele poliției din 2010 până în 2017 și au publicat online la 8 februarie 2023. În plus, au obținut date privind numărul de identificare a vehiculului (VIN) al fiecărui vehicul pentru a examina ce mașini aveau lumini de rulare pe timp de zi (DRL). Toate vehiculele pentru care DRL-urile erau o opțiune disponibilă au fost eliminate din analiză.

Rezultatele cercetării indică:

Un studiu realizat de Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) sugerează că reducerea limitelor de viteză în zonele urbane ar putea avea un impact asupra reducerii numărului de accidente soldate cu răniți. Cercetarea a descoperit că reducerea limitei pe străzile secundare ar putea duce la o carosabil mai sigur.

Un studiu a arătat că Texas și Florida au cele mai multe accidente rutiere mortale din cauza distragerii atenției la volan.

Ancheta a descoperit că montarea luminilor de întâlnire pe timp de zi reduce riscul de accident cu 7,6 %, iar în zori sau în amurg, această cifră a crescut la 20,3 %.

În concluzie, echiparea vehiculelor cu DRL a fost asociată cu o scădere semnificativă din punct de vedere statistic a riscului de coliziune de 8,8%, cea mai semnificativă fiind o reducere de 23,8% a accidentelor în zori sau în amurg în zonele în care limita de viteză depășea 75 km/h.

Cercetările au concluzionat că rezultatele demonstrează că este necesar ca toate vehiculele noi să fie echipate cu DRL. Cu toate acestea, autorii au subliniat faptul că, în medie, scăderea potențială ar putea fi mai mică decât efectul anumitor tehnologii de siguranță primară a vehiculelor care pot fi obținute în prezent. În plus, cele mai recente date utilizate au fost cele de acum cinci ani, ceea ce ar putea cauza o posibilă întârziere.