brand

Cele mai bine vândute mașini electrice din lume în 2022

Cele mai bine vândute mașini electrice din lume în 2022

După luni de cercetare și colectare de date de pe multe piețe din întreaga lume, am obținut în sfârșit clasamentul complet al vânzărilor de mașini pur electrice pentru tot anul 2022. Unele dintre rezultate sunt conform așteptărilor, în timp ce există surprize interesante care pot prefigura alte schimbări în anii următori.

Așa cum era de așteptat, Tesla Model Y a dominat clasamentul global, chiar înaintea lui Model 3, cea mai bine vândută mașină electrică din lume în 2021. Micul SUV a găsit peste 747.000 de clienți noi, o creștere de 91% față de anul precedent. Aproape jumătate din Model Y (44%) au fost vândute în China (inclusiv Hong Kong și Taiwan), în timp ce volumul din SUA și Canada a reprezentat 34% din total.

Înmatriculările în Europa au atins 19 la sută, cu un volum în creștere cu 416 la sută. Urmează vânzările în Asia de Sud-Est-Pacific, cu 13.400 de unități, și Japonia-Coreea, cu 9.600 de unități.

Tesla a oglindit în segmentul EV ceea ce a făcut Toyota pentru vânzările globale generale. Marca japoneză a plasat două dintre modelele sale pe primele poziții ale clasamentului global, iar pe podiumul clasamentului global al EV-urilor se află două modele Tesla.

Tesla Model 3 a ocupat poziția a doua, cu peste 482.000 de unități, din care 47% au fost vândute în SUA-Canada, 28% în China (din nou, inclusiv Hong Kong și Taiwan) și 19% în Europa. Spre deosebire de Model Y, acest sedan a scăzut cu 3 procente, influențat negativ de popularitatea SUV-ului său geamăn. Aceste două modele au reprezentat 95 la sută din volumele globale ale Tesla pentru 2022.

Poziția a treia a fost ocupată de Wuling Hongguang Mini EV. Acest microcar a devenit punctul de referință al mașinilor electrice în China, cea mai mare piață de EV din lume. Unitățile vândute au fost 443.400, așadar nu departe de Model 3. O parte din popularitatea acestei mașini este legată de prețul său, dar și de faptul că a devenit o soluție de mobilitate ideală pentru mulți consumatori din China.

Tendința micromașinilor electrice chinezești este abia la început și este de așteptat să ajungă și pe alte piețe în anii următori. Mașinile accesibile, atractive și competitive ar putea fi singura alegere pentru mulți oameni care caută o mașină nouă la prețuri accesibile în următorii ani. China, spre deosebire de Europa, este pregătită cu produsele sale.

Hongguang nu este singurul care strălucește în clasament. BYD Dolphin, o mașină mică și interesantă pentru segmentul B, s-a vândut în puțin peste 200.000 de unități. Dolphin, mai mult decât Wuling, are un potențial mai mare pe piețele externe. Acest lucru poate fi valabil și pentru BYD Yuan Plus, cunoscut și sub numele de BYD Atto 3, un SUV compact atractiv care urcă rapid în clasament în unele țări.

Volkswagen ID.4 a fost cea mai populară mașină electrică europeană de anul trecut. Volumul său a crescut cu 53%, ajungând la 175.600 de unități, distribuite în proporție de 47% în China-Hong Kong-Taiwan, 39% în Europa și 13% în SUA-Canada.

Mai jos în clasament, Volkswagen ID.3 s-a vândut în 77.900 de unități, în creștere cu doar 4 procente, cu 68% în Europa. Fiat 500 a fost al treilea cel mai bine vândut EV, urmat de BMW iX3, Polestar 2, Skoda Enyaq, Dacia Spring, Peugeot 208, Mini Hatch și Volvo XC40 BEV.

În orice caz, modelele europene sunt departe de a fi modele globale precum Tesla Model 3 și Y și viitoarele modele chinezești. Acesta este un semnal de alarmă pentru întreaga industrie auto europeană.

Cele mai bine vândute mașini electrice din lume în 2022