brand

Acte necesare înmatriculare auto second hand în 2023

Acte necesare înmatriculare auto second hand în 2023

Înmatricularea unui autovehicul second hand în 2023 poate fi un proces complex, având în vedere numărul mare de documente și pași necesari. Acest articol va oferi o imagine completă a actelor necesare și a etapelor de urmat pentru a înmatricula cu succes o mașină second hand în 2023.

Înainte de a achiziționa un autoturism second hand, este esențial să verificați atât starea tehnică și estetică a mașinii, cât și actele vânzătorului. În funcție de nivelul de cunoștințe în domeniul auto, puteți verifica mașina singur sau apela la un service autorizat. Dacă alegeți un service de marcă, veți avea șansa să descoperiți și informații despre istoricul mașinii. Este recomandat să mergeți împreună cu vânzătorul, care trebuie să solicite personal datele despre istoricul mașinii sale.

După ce ați verificat mașina și sunteți mulțumit, nu trebuie să treceți imediat la contractul de vânzare-cumpărare. Înainte mai aveți câteva verificări de făcut:

  • Asigurați-vă că mașina nu a fost furată, verificând-o pe site-ul Poliției Române în secțiunea "autovehicule furate".
  • Verificați actele de vânzare ale mașinii, comparând seria de șasiu (de obicei sub capotă sau pe interiorul parbrizului) cu cea înscrisă în actele mașinii.
  • Verificați ca numele proprietarului să fie trecut în toate documentele și cereți vânzătorului certificatul fiscal, asigurându-vă că nu are datorii.

Acte necesare înmatriculare auto second hand în România

Pentru înmatricularea unui autoturism second hand cumpărat în România, procedura este semnificativ mai simplă, iar lista actelor necesare este diferită în funcție de situația specifică a mașinii.

În cazul unei mașini second hand cumpărate în România, pe lângă actele necesare pentru înmatricularea unui autoturism nou, menționate mai sus, este nevoie și de următoarele documente:

  • Certificatul de înmatriculare al fostului proprietar în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate.
  • Plăcuțele cu numărul de înmatriculare, dacă fostul proprietar nu a optat pentru păstrarea numărului respectiv.

Este important de menționat că, în cazul transcrierii, nu mai este nevoie de fișa de înmatriculare, atâta timp cât există un contract de înstrăinare-dobândire între vânzător și cumpărător semnat și vizat de ANAF.

Acte necesare înmatriculare auto second hand din UE

În cazul în care doriți să înmatriculați o mașină second hand cumpărată dintr-o țară membră a Uniunii Europene, cum ar fi Germania sau Italia, este nevoie de următoarele acte:

  • Cererea de înmatriculare auto.
  • Fișa de înmatriculare completată cu datele proprietarului și având viza ANAF.
  • Dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare în valoare de 49 lei.
  • Actul de identitate al solicitantului, în original și copie.
  • Copia contractului RCA în termenul de valabilitate al acestuia.
  • Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, în original și copie.
  • Cartea de identitate a vehiculului, în original și copie.
  • Certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de Registrul Auto Român - 539 de lei.
  • Documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, în original, precum și plăcuțele cu numărul de înmatriculare.
  • Dovada efectuării inspecției tehnice periodice (ITP), în termenul de valabilitate a acesteia.
  • Dovada plății contravalorii plăcuțelor cu număr de înmatriculare.

Acte necesare înmatriculare auto second hand din țări non-UE

În cazul achiziționării unui autoturism second hand din țări care nu sunt membre ale UE, pe lângă documentele menționate mai sus pentru înmatricularea unui autoturism nou, mai este necesară și dovada efectuării formalităților vamale de import definitiv sau temporar pentru înmatricularea temporară, în original sau copie legalizată a acesteia.

După ce ați achiziționat autoturismul second hand și ați verificat actele, urmează procedura de înmatriculare și transferul de proprietate.

  • Completați contractul de vânzare-cumpărare.
  • Autentificați mașina la RAR.
  • Calculați și plătiți timbrul de mediu la ANAF (dacă nu a fost plătit anterior).
  • Înscrieți mașina pe numele noului proprietar la Direcția de taxe și impozite locale.
  • Plătiți taxele pentru talon și înmatriculare la CEC (costă 37+60 de lei).

După acești pași, veți depune dosarul de acte pentru înmatriculare la sediile DRPCIV locale. Aici se va plăti și taxa pentru numerele de înmatriculare.

În 2023, taxa de înmatriculare auto este de 89 lei, iar taxa pentru plăcuțele de înmatriculare variază în funcție de tipul plăcuței:

  • 20 lei/plăcuță tip A (40 lei pentru 2 plăcuțe)
  • 23 lei/plăcuță tip B
  • 17 lei/plăcuță tip C
  • 45 lei/operațiune de atribuire număr de înmatriculare preferențial
  • 30 lei/operațiune de păstrare număr

Plata acestor taxe se poate face prin internet banking, virament bancar, mandat poștal, în contul trezoreriei statului sau numerar la ghișeu, odată cu depunerea actelor.

Când veți depune dosarul pentru înmatricularea mașinii, trebuie să aveți deja încheiată o poliță de asigurare auto (RCA) valabilă. Aceasta va fi încheiată în vederea înmatriculării după numărul de șasiu (încă nu știți ce număr de înmatriculare va avea mașina). Polița RCA veche a mașinii va fi încheiată, iar vânzătorul își poate recupera banii rămași dacă îi trimiteți documentele. Asigurarea RCA trebuie încheiată pentru o perioadă de minim o lună.

Pentru a înmatricula un autoturism second hand, este necesar să aveți dovada efectuării inspecției tehnice periodice (ITP), în termenul de valabilitate a acesteia. Inspecția tehnică periodică este un control tehnic obligatoriu ce se efectuează la intervale regulate pentru toate autovehiculele înmatriculate în România și are ca scop verificarea stării tehnice și a nivelului de siguranță al acestora.

Programarea online pentru înmatricularea unui vehicul la DRPCIV se va face după ce aveți toate actele necesare la dosar. Programarea online se face în următoarele 2 luni calendaristice pe site-ul DRPCIV.

În cazul în care nu vă faceți programare online, dosarele la ghișeele DRPCIV sunt primite după numere de ordine eliberate de aparatele din incinta instituției.

Întrebări frecvente

Q: Care sunt costurile pentru o înmatriculare auto second hand în 2023?

R: Costurile pentru înmatricularea unui autoturism second hand în 2023 variază în funcție de situația specifică a mașinii și de taxele aplicabile în cazul respectiv. În general, costurile pot varia între 150 și 600 de lei.

Q: Cât costă numerele roșii pe 3 luni?

R: Taxa pentru eliberarea numerelor roșii este de 40 lei, iar pe lângă această taxă, se mai achită și suma de 13 lei pentru autorizația de circulație provizorie.

Q: Unde se plătește taxa pentru înmatriculare auto în 2023?

R: Plata taxei pentru înmatricularea auto în 2023 se încasează în contul BCR, CEC Bank și în rețeaua de stații de plată SelfPay. Taxa poate fi plătită și online, pe ghiseul.ro sau pe site-ul Direcției regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor.