Tot ce trebuie să știe un șofer profesionist despre pensia germană
Un ajutor binevenit la bătrânețe, pensia germană este unul dintre beneficiile pe care le au șoferii de tir în Germania. Pentru că sunt impozitați în țara în care lucrează, șoferii profesioniști români au dreptul la o remunerație în plus la bătrânețe, care nu o exclude pe cea din România.
Vrei să afli cum poți beneficia de pensia germană în calitate de șofer de tir în Germania? În acest articol vei găsi toate informațiile esențiale despre sistemul de pensii, de la dificultatea obținerii pensiei germane, la cerințele și pașii necesari pentru a solicita pensia după ce ai lucrat ca șofer de tir în Germania.
1. Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să primești pensia germană?
Fie că ești șofer de tir în Germania sau că ai contribuit la sistemul german de asigurare pentru pensii, este esențial să înțelegi cerințele pentru obținerea pensiei germane. Iată la ce să fii atent când cauți condițiile necesare obținerii pensiei germane:
- Respectarea legislației UE privind contribuțiile la pensiile de asigurare: în cadrul Uniunii Europene, regulamentul stabilește că plata contribuțiilor pentru pensiile de asigurare trebuie efectuată în țara în care individul lucrează în Așadar, daca ai un loc de muncă de șofer de tir în Germania, asigura-te că te ocupi de achitarea acestor contribuții. Anumiți angajatori te pot ajuta cu întocmirea documentelor sau te pot îndruma către un consultant, așa că întreabă despre acest subiect la locul tău de muncă.
- Experiența minimă de lucru și perioada de așteptare: ca să devii eligibil pentru pensia germană, trebuie să fi lucrat cel puțin 5 ani în Germania, așa-numita perioada de așteptare, cunoscută sub numele de "Wartezeit". În afară de perioada în care ai contribuit la fondul de pensii prin muncă, pentru calcularea pensiei se iau în considerare și perioadele în care ai beneficiat de indemnizație de șomaj, ajutor de boală sau perioada de creștere a copilului. Un beneficiu în plus pentru părinți, asigurarea de pensie poate lua în considerare primii trei până la zece ani de la nașterea unui copil, ca fiind parte din perioada eligibilă pentru pensie. Acest aspect facilitează acumularea de ani de contribuție în vederea unei posibile pensionări anticipate.
- Transferul perioadei de cotizare: daca ai lucrat mai puțin de 5 ani în Germania (60 de luni) sau nu îndeplinești condițiile necesare pentru a primi o pensie în acea țară, perioada de cotizare poate fi adăugată la pensia din țara ta de reședință, după împlinirea vârstei de pensionare. Astfel, orice perioadă de muncă în Germania care depășește un an, îți poate aduce o pensie mai mare în Romania. Este important să păstrezi documentele și actele doveditoare, ca să poți depune un dosar complet de pensie la Casa de pensii de care aparții. Sumele cotizate nu se pot returna decât cetățenilor din țări care nu fac parte din UE.
- Pensiile pentru văduvi și văduve: cei care se află în această situație au dreptul la pensie numai dacă decedatul îndeplinea toate condițiile necesare pentru a primi pensia până în momentul decesului. Astfel, familia din România poate primi o pensie în cazul decesului șoferului sau șoferul poate primi, de exemplu, de pe urma soției, dacă ambii lucrau în Germania.
2. La ce vârstă se acordă pensia germană?
Un aspect fundamental al sistemului de pensii din Germania este vârsta la care poți să te bucuri de beneficiile pensionării. Vârsta de pensionare este supusă unor reguli specifice și poate varia în funcție de anul în care ești născut sau de circumstanțele tale individuale.
Ca șofer de tir în Germania, este important să cunoști acest aspect și să verifici constant informațiile legate de această temă, întrucât regulile se pot modifica de la an la an. Vârsta de pensionare în Germania este un subiect în evoluție, cu modificări și ajustări anuale, care diferă de cele din Romania.
Daca lucrezi ca șofer de tir în Germania de mulți ani, este important să afli despre conceptul numit "pensia de la 63 de ani". Această regulă se aplică numai asiguraților care s-au născut înainte de 1 ianuarie 1953 și au o istorie lungă de asigurare, de cel puțin 45 de ani. Pentru toți ceilalți, în prezent, vârstă minimă necesară este de 66 de ani, valabilă atât pentru bărbați, cât și pentru femei și va ajunge la un maximum de 67 de ani până în 2030.
Atenție, însă, căci vei putea primi pensia din Germania doar în momentul în care ai împlinit vârsta legală de pensionare în Germania, indiferent dacă primești sau nu deja o pensie în România. Vârsta legală de pensionare include atât pensia de vârstă, cât și pe cea anticipată, dacă ești eligibil pentru aceasta. Astfel, daca vei împlini 67 de ani după 2030, vei fi eligibil pentru pensia germană. Aceste creșteri ale vârstei de pensionare se datorează speranței de viață mai mari în rândul populației germane.
3. Ce valoare are pensia germană?
Sistemul de pensii din Germania se bazează pe contribuțiile plătite de contribuabili. Angajații sunt obligați să contribuie automat cu 9,3% din salariul brut, iar angajatorii trebuie, de asemenea, să plătească o cotizație de 9,3%. Aceste contribuții sunt folosite pentru a acoperi pensiile actuale și nu sunt puse într-un fond separat pentru pensia ta personală. Prin urmare, pensia ta va fi finanțată din contribuțiile viitoare ale altor generații.
Daca ai un loc de muncă de șofer de tir în Germania sau îți dorești să începi această carieră, trebuie să știi că pensia nu este standardizată. Cuantumul acesteia se calculează în funcție de punctul de pensie, anii în care ai contribuit și câștigurile obținute. Pentru a înțelege câtă pensie poți primi, trebuie să iți cunoști punctele de câștig acumulate (EP), factorul de acces (ZF), valoarea actuală a pensiei (aRW) și factorul de tip de pensie (RaF). Combinând aceste valori, poți obține valoarea lunară a pensiei.
Formula de calcul a pensiei este următoarea: Valoarea lunară a pensiei = puncte de câștig (EP) x factor de acces (ZF) x valoarea actuală a pensiei (aRW) x factor de tip de pensie (RaF). Explicarea termenilor te va ajuta să înțelegi ce valori să folosești atunci când calculezi pensia germană.
- EP - Dacă venitul tău este mai mare decât cel mediu, vei acumula între 1 și 2 puncte (EP) pe an. Persoanele cu venituri foarte mari nu plătesc contribuții peste suma de 87.600 euro în vest și 85.200 euro în estul țării. Așadar, orice salariu peste aceste valori nu mai crește cifra punctului de pensie, maximul acesteia fiind 2,05 puncte. În cazul în care venitul este mai mic decât salariul mediu, vei acumula mai puțin de 1 punct de pensie pe an. Ca să afli câte puncte (EP) obții, este de ajuns să împarți salariul tău anual la salariul mediu din vest (43,142 euro) sau din est (41.967).
- ZF - Pentru fiecare 6 luni cu care decizi să te pensionezi mai devreme, vei pierde 0,02 din factorul de acces (ZF), astfel încât vei face calculele folosind o cifră mai mică decât 1: 0,98 pentru pensionare cu 6 luni mai devreme, 0,96 pentru un an etc. Dacă pensionarea se va face la limita de vârstă, adică după 45 de ani, vei avea un factor de acces 1.
- aRW - Valoarea unui punct de pensie (aRW) în 2023 este de 36,02 euro în Germania de vest și 35,52 euro în zonele din est.
- RaF - Factorul de tip de pensie poate fi mai mic în cazul persoanelor care vor primi pensie pentru invaliditate parțială, având valoarea de 0,5. Cei cu pensie la limită de vârstă sau pensie de invaliditate totală pot face calculele folosind valoarea 1.
Acum iată un exemplu de calcul: un șofer de tir ce câștigă exact salariul mediu pe an, care în prezent este de 43,142 de euro în Germania de vest, timp de 45 de ani, acumulează în total 45 de puncte de pensie. Fiecare punct de pensie echivalează cu suma actuală de 36,02 euro, astfel că o persoană cu 45 de puncte de pensie ar primi lunar o pensie de EP x ZF x aRW x RaF = 45 x 1 x 36,02 x 1= 1620,9 euro. În exemplul nostru, presupunem că nu există suprataxe sau deduceri, iar tipul de pensie este cel standard pentru vârsta de pensionare, astfel încât se folosesc valorile 1 pentru RaF și 1 pentru ZF.
Indiferent de etapa la care te afli în planificarea pensionarii ca șofer de tir în Germania, cunoașterea acestor elemente este esențială pentru a-ți înțelege veniturile de la bătrânețe.
Alte informații importante despre pensia germană pentru un șofer de tir în Germania
Dacă ai găsit o ofertă de muncă în Germania ca șofer de tir este important să știi că, pentru a primi pensie în Germania, trebuie să soliciți și să obții un număr de securitate socială (Sozialversicherungsnummer sau SV-Nummer). Acesta este atribuit automat la primul loc de muncă legal și conține data nașterii și prima literă a numelui de familie.
De asemenea, asigură-te că păstrezi documentele relevante, precum confirmările privind plata salariului și certificatele de angajare, pentru a demonstra perioadele de cotizare atunci când soliciți pensia.
În plus, poți solicita transferul pensiei în alta țară din Uniunea Europeană și este de ajuns să oferi numărul contului tău bancar către „Deutsche Rentenversicherung”, Agenția Germană de Asigurări de Pensii.
Pensia germană este, cu siguranță, un avantaj major pe care ar trebui să îl cauți atunci când îți dorești un loc de muncă de șofer de tir în Germania. La ASMO Solutions, există zeci de oferte de muncă pline de beneficii pentru tine, inclusiv garanția că angajații se pot bucura de un contract de muncă legal, care asigură accesul la servicii sociale și asigurări.