brand

Porsche pregătește un SUV electric mai mare decât Cayenne, cu șapte locuri - Porsche K1

Porsche pregătește un SUV electric mai mare decât Cayenne, cu șapte locuri - Porsche K1

Porsche are planuri de a lansa un SUV electric mai mare decat Cayenne în 2027. Acesta, denumit Porsche K1, se va apropia de 5 metri și va avea opțiunea de a adăuga șapte persoane în interior.

Porsche a început să se gândească la lansarea unui SUV de superlux, care să concureze cu noile Mercedes EQS SUV și BMW iX cu propulsie electrică completă, încă de acum trei ani. Având o lungime de aproximativ 5 metri, modelul cu numele de cod K1 ar fi plasat în gama deasupra lui Cayenne. Acest vehicul ar fi atractiv mai ales pe piețele din America de Nord și China, dar va fi disponibil și în Europa.

În Europa, Porsche intenționează să electrifice rapid și masiv și să lanseze un SUV mai mare decât Cayenne în 2027, care va fi al cincilea model electric al marcii după Taycan, Macan electric (2024), Boxster și Cayman electrice (2025) și viitorul Cayenne electric (2026).

La jumătatea lui 2022, Oliver Blume, CEO Porsche, a anunțat acționarilor asamblați la întâlnire că vor introduce un nou model de SUV de lux pur electric în portofoliul lor. "Ne-am decis să ne extindem atractivitatea oferind un Super SUV Porsche ", a spus Blume.

Uzina Porsche din Leipzig va fi gazda producției noului super SUV alături de Macan-ul electric viitor. Potrivit lui Blume, Porsche se va îndrepta către modelele de lux, cu marje de profit mai mari, iar noul SUV va fi văzut ca o "abordare foarte sportivă a unui SUV".

La sfârșitul anului 2021, Porsche a arătat dealerilor săi din SUA o schiță a unui super SUV. Acestia au descris acest model ca fiind foarte neobișnuit pentru Porsche, "o combinație dintre sedan și crossover", fără nicio conexiune cu forma lui Cayenne sau Macan.

Caracteristicile exterioare ale Porsche K1 sunt pronunțate: capota are o lățime scurtă, parbrizul este abrupt, acoperișul are o curbă puternică, iar partea din spate este foarte plată. Din punct de vedere al trenului de rulare, această mașină are suspensie pneumatică cu reglare a gardei la sol, direcție integrală și un unghi de bracaj de până la cinci grade.

Porsche K1 va fi construit pe noua platformă PPE (Platformă Premium Electric) proiectată împreună cu Audi, ce are arhitectura 800V. Mai întâi, Porsche intenționa să construiască K1 împreună cu proiectul Audi Artemis, care a fost amânat. Proiectul Artemis ascundea Audi Landjet, un break crossover, care s-a transformat într-un viitor Audi A8 electric.