brand

Noi modele de la Kia te vor avertiza din ce direcție vin automobilele serviciilor de urgență

Noi modele de la Kia te vor avertiza din ce direcție vin automobilele serviciilor de urgență

Cei de la Kia explorează dezvoltarea și evaluarea unor noi sisteme avansate de avertizare la bordul automobilelor, care vor alerta șoferii cu privire la pericolele din timpul condusului folosind date în timp real, bazându-se pe portofoliul său existent de funcții de alertă pentru șofer. Testul face parte din proiectul „Safety Priority Services”, o schemă inițiată de guvernul olandez, menită să îmbunătățească siguranța rutieră înaintea intrării în vigoare a noii legislații UE în 2025.

Lucrând în colaborare cu Hyundai, TomTom, ANWB, Inrix și Be-Mobile, Kia explorează potențialul de a avertiza șoferii cu privire la apropierea automobilelor serviciilor de urgență. Cu mulți șoferi care la auzul unei sirene sunt nesiguri cu privire la direcția de deplasare a unor astfel de automobile, noul sistem de avertizare va indica tipul de automobil al serviciului de urgență și direcția din care se apropie. Noua caracteristică ar funcționa inițial cu ambulanțele, înainte ca alte tipuri de automobile de urgență să fie adăugate.

De asemenea, Kia urmărește să dezvolte tipuri de avertismente care să-i atenționeze pe șoferi cu privire la pericole zilnice, inclusiv situații neașteptate și potențial periculoase. Șoferii ar putea fi avertizați cu privire la apropierea automobilelor care circulă în direcția greșită, benzi de circulație închise și blocaje viitoare care ar putea fi ascunse. Acest lucru ar spori alertele existente disponibile prin sistemele de infotainment ale automobilelor Kia, cum ar fi obstacolele din drum, lucrările rutiere, accidentele și anticiparea condițiilor meteo extreme.

Deși criteriile exacte vor fi convenite în prealabil de guvernul olandez, Kia va urmări să includă aceste avertismente suplimentare în sistemul de infotainment existent al automobilelor sale pentru a evita distragerea atenției șoferului, cu avertismente audio, vizuale și haptice care sporesc gradul de conștientizare. Avertismentele nu vor necesita nicio intervenție, asigurându-se că șoferii își pot ține mâinile pe volan. Pe parcursul procesului, Kia va oferi feedback cu privire la calitatea datelor NDW, astfel încât acestea să poată fi îmbunătățite acolo unde este necesar.

Sjoerd Knipping, Vice-President Product and Marketing al Kia Europe, a declarat: „Căutăm mereu modalități de îmbunătățire a siguranței automobilelor pentru clienții noștri și pentru alți participanți în trafic, prin dezvoltarea celor mai noi funcții de siguranță activă de înaltă tehnologie pentru automobilele noastre. Prin implicarea noastră în proiectul „Safety Priority Services”, așteptăm cu nerăbdare să dezvoltăm o nouă gamă de sisteme inovatoare de avertizare pentru a face condusul în Europa și mai sigur.”

Mark Harbers, Ministrul olandez al infrastructurii și gospodăririi apei, a declarat: „98% dintre șoferi folosesc acum informații digitale în timp ce conduc. În plus, piloții și proiectele arată că furnizarea de avertismente în timpul condusului are un efect pozitiv asupra siguranței rutiere. Aș dori să acceptăm aceste dezvoltări, în parte pentru că șoferii de mașini și camioane, de exemplu, indică faptul că apreciază astfel de avertismente și se bazează din ce în ce mai mult pe ele. De aceea acum vom începe colaborarea cu șase organizații: ne vom asigura că acestea oferă în siguranță informațiile corecte către șoferi”.

Proiectul „Safety Priority Services” se va desfășura timp de trei ani în pregătirea obligativității anticipate de a partaja date legate de avertismente, care se așteaptă să fie inclusă în reglementările europene în 2025.