brand

Test drive Kia e-Soul, design a la Star Wars și record urban de autonomie

Test drive Kia e-Soul, design a la Star Wars și record urban de autonomie

Nu mai este nicio surpriză că viitorul industriei auto este unul electric sau cel puțin cu emisii din ce în ce mai puține.

Bătălia producătorilor începe să se dea acum însă nu numai pentru diversificarea gamelor de electrice, dar și pe design, performanțe ale bateriilor și performanțe cât mai bune în ceea ce privește fiabilitatea, confortul și siguranța șoferilor și a pasagerilor.

Mai ales în segmentul mașinilor de oraș sunt din ce în ce mai preferate autoturismele electrice și asta din motive evidente de consum redus, costuri de întreținere mai mici și chiar o experiență de condus superioară.

Echipa cautimasina.ro a testat pentru tine un model nou nouț de crossover 100% electric perfect pentru oraș și nu numai, Kia e-Soul.

Și încă de la început îți spunem că nu degeaba se numește Soul.

Aflat la a 3-a generație, e-Soul produs de coreenii de la Kia chiar are o alură de mașină cu personalitate proprie. E suficient să te uiți la designul futurist care pare cumva desprins dintr-un film Star Wars (și asta în cel mai bun mod posibil) și îți vei da seama că atragi atenția chiar și fără să vrei. E fix genul acela de autoturism pe care îl iubești sau îl urăști la prima vedere și tocmai asta ne place extrem de mult.

Pe lângă designul care clar atrage, noul Kia e-Soul are și cu ce se mândri: eficiență energetică sporită a pachetului de baterii, tehnologie inovatoare de recuperare a energiei, o gamă completă de sisteme avansate de siguranță și un sistem inovativ telematic UVO Connect.

Pachetele de baterii de generație nouă care alimentează e-Soul sunt cu până la 30% mai eficiente din punct de vedere energetic și asta îi dă o autonomie de rulare de până la 420 km cu o singură încărcare.

Modelul e-Soul este prevăzut și cu o tehnologie de recuperare a energiei pentru a maximiza autonomia de rulare. Aceasta include un sistem eficient de pompare a căldurii, care colectează căldura pierdută prin sistemul de răcire al automobilului. De asemenea, dispune de sistemul inovator al Kia, de ventilare individuală și aer condiționat, care oprește ventilarea cabinei de la sursă pentru toate locurile exceptându-l pe cel al șoferului - spre deosebire de alte sisteme, care doar deviază aerul furnizat prin gurile de ventilație deschise ale pasagerilor.

Kia e-Soul dispune și de tehnologii avansate gândite pentru creșterea siguranței atât a ocupanților cât și a pietonilor, cum este sistemul de avertizare și asistență la coliziunea frontală (Forward Collision-Avoidance Assist). Modelul este de asemenea prevăzut și cu un sistem radar și o cameră video detectează pericolele potențiale din fața automobilului, incluzând pietoni, cicliști și alte automobile.

La interior, există UVO care dispune de sistemul Kia Live, găzduit de sistemul de 10.25 inch TFT LCD situat în centru planșei de bord al modelului e-Soul. Sistemul utilizează propriul său card SIM pentru a colecta și actualiza în timp real informații în timpul călătoriei, cum ar fi informațiile în timp real din trafic, previziuni ale stării vremii, puncte de interes și detalii despre potențialele locuri de parcare - incluzând preț, locații și disponibilitate. În mod absolut necesar, sistemul UVO arată șoferilor locațiile stațiilor de încărcare, disponibilitate încărcătorului și compatibilitatea conectării.

Ce ne-a plăcut nouă la Kia e-Soul?

  • Este un model de mașină cu care ieși în evidență, fie că vrei, fie că nu. Dar noi clar am vrut și ne-a plăcut extrem de mult. Nu mai punem la socoteala și faptul că este un model destul de rar văzut pe străzile de la noi și chiar și în Europa. Deci dacă vrei un autoturism cu personalitate, clar ar trebui să iei în considerare un Kia e-Soul.
  • Este un model agil, ușor de condus, iar cuplul extrem de bun.
  • Autonomia este una extrem de bună: undeva pe la 420 km vara și 380 km iarna cu o singură încărcare, dar ea depinde bineînțeles și de stilul tău de condus.
  • Designul exterior pătrățos nu numai că atrage atenția, dar ajută și la maximizarea spațiului din habitaclu. Kia e-Soul are spațiu suficient pentru o familie cu 2 copii.
  • Sistemul audio Harman-Kardon este foarte bun

Ce nu prea ne-a plăcut la Kia e-Soul?

  • Deși spațiul din interior este generos, portbagajul este desul de mic. Nu prea îți vor încăpea toate bagajele familiei atunci când pleci în vacanță.
  • Deși sistemul UVO este bine pus la punct, ecranul destinat ceasului de bord nu este foarte configurabil, fiind afișate doar câteva informații esențiale.
  • Lumina ambientală din habitaclu, deși poate fi configurată pe mai multe teme, cei de la Kia puteau să o extindă pe mai multe zone. Există lumină ambientală doar pe uși și în zona picioarelor pasagerilor.
  • Modelul nu este chiar cel mai ieftin. Varianta de echipare full este destul de scumpă (peste 48.000 euro cu TVA inclus) și nici cea basic nu este neapărat cea mai ieftină (aprox 40.000 euro cu TVA inclus, dar prin Programul Rabla o poți cumpăra cu 30.000 euro). Varianta de bază are însă dotările suficiente pentru o mașină de oraș astfel încât să ai o experiență de condus bună.

Una peste alta, dacă îți dorești o mașină electrică care iese puțin din barierele convenționalului dar care are și o eficiență foarte bună, ar trebui să îți programezi propriul test drive pentru Kia e-Soul la cea mai apropiată reprezentanță.