brand

Are sens sau nu achiziționarea unui SUV de oraș cu opțiunea 4x4?

Are sens sau nu achiziționarea unui SUV de oraș cu opțiunea 4x4?

Alegerea unei mașini potrivite poate fi o sarcină dificilă, mai ales atunci când ne aflăm în fața opțiunilor nenumărate oferite de piața auto. În acest context, mulți dintre noi ne întrebăm dacă are sens să achiziționăm un SUV de oraș cu opțiunea 4x4. Pentru a răspunde la această întrebare, vom lua în considerare mai mulți factori, inclusiv nevoile și scopul utilizării, costurile de întreținere, consumul de combustibil, siguranța și confortul.

Un SUV (Sport Utility Vehicle) este o mașină mai înaltă, uneori cu tracțiune 4×4, alteori fără, care oferă un sentiment de siguranță la volan. În România, termenul de SUV se referă la patru categorii distincte de mașini:

 1. Crossover SUV: Audi Q2, Mercedes GLA, BMW X1 etc.
 2. SUV-uri mici: Audi Q5, BMW X3, Dacia Duster etc.
 3. SUV-uri mari: Audi Q7, BMW X5, Ford Edge etc.
 4. Off-roadere: Jeep Wrangler, Mitsubishi Pajero, Nissan Patrol etc.

Înainte de a lua o decizie, este important să ne considerăm nevoile și scopul utilizării mașinii. Iată câteva scenarii posibile:

 • Utilizare predominantă în oraș, cu urcat de borduri și mers pe anumite trasee.
 • Folosirea mașinii mai mult pe șosea, cu ieșiri ocazionale pe drumuri forestiere.
 • Locuirea în zone fără asfalt.
 • Mersul la munte pe drumuri forestiere.

În funcție de aceste nevoi, un SUV poate fi sau nu alegerea potrivită.

Tracțiunea 4x4: Necesară sau un moft?

Tracțiunea 4x4 este o caracteristică atractivă pentru multe persoane, dar este important să înțelegem dacă avem nevoie cu adevărat de ea. Există trei tipuri de tracțiuni:

 • Tracțiunea electronică sau automată
 • Tracțiunea blocabilă
 • Tracțiunea "heavy duty", tipică pentru off-roadere

În cazul în care utilizați mașina preponderent în oraș, tracțiunea 4x4 poate fi considerată un moft. Pe de altă parte, dacă planificați să folosiți mașina pentru ieșiri ocazionale pe drumuri forestiere sau în zone fără asfalt, tracțiunea 4x4 poate fi o caracteristică utilă.

Un alt aspect important de luat în considerare este costul de întreținere și consumul de combustibil al mașinii. Deși există o percepție că SUV-urile consumă cantități mari de combustibil, acest lucru nu este întotdeauna adevărat. De exemplu, unele modele de SUV-uri mici au un consum comparabil cu cel al mașinilor compacte obișnuite. Însă, este important să avem în vedere că costurile de întreținere pot fi mai mari pentru un SUV, în special în cazul celor cu tracțiune 4x4.

SUV-urile sunt frecvent asociate cu un nivel ridicat de siguranță și confort. Înălțimea lor mai mare oferă o vizibilitate mai bună, iar spațiul interior este de obicei generos, oferind un confort sporit pentru pasageri. Însă, este important de menționat că SUV-urile pot fi mai instabile în curbe datorită centrului de greutate mai ridicat.

În concluzie, achiziționarea unui SUV de oraș cu opțiunea 4x4 poate avea sens în funcție de nevoile specifice ale fiecărui utilizator. Alegerea corectă necesită o evaluare atentă a acestor nevoi, precum și a costurilor asociate cu întreținerea și consumul de combustibil. În orice caz, este esențial să ne informăm corespunzător înainte de a lua o decizie.